Mama en papa in de zetel met baby

Hoe bereid je je als koppel voor op de komst van een baby?

3/07/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Samen een kind krijgen, we noemen het niet voor niets ‘the big life change’ voor koppels. Niemand kan je vertellen hoe het is om ouders te worden, om straks allebei verantwoordelijk te zijn voor een ieniemieni mensje.

Niemand kan je vertellen hoe je hart bijna kan ontploffen wanneer je naar je met-melk-voldane baby kijkt. Niemand kan je vertellen wat het met je doet als je gedurende verschillende maanden amper 4 uur per nacht slaapt.

Allesinnemende liefde

Maar één ding is wel zeker: je hebt geen idee. Het overvalt je, het grijpt je en het vult je op een ongekende manier.

En doe dat maal drie. Want zoals het jou grijpt, zal het je partner én jullie relatie ook grijpen. Met liefde en met uitdaging. De liefde die je voor je partner voelt wanneer je naast jou niet alleen een man/vrouw of lief ziet staan, maar ook de papa/mama van je kind. Die liefde is van een andere orde dan de liefde die je daarvoor kende. Ze is allesinnemend.

In de negen maanden voor de geboorte, probeer je je zo goed mogelijk voor te bereiden. Je legt een babylijst aan, je laat een geboortekaartje ontwerpen dat bij jullie past, je maakt je ziekenhuisvalies, je richt de babykamer in tot je buik het echt niet meer toelaat …

Maar hoe bereid je je als koppel voor op die grote verandering in jullie leven en relatie?

3 tips om je voor te bereiden

  1. Blijf in contact met elkaar. Dat klinkt logisch, maar tijdens zo’n intense voorbereidende periode verlies je elkaar weleens uit het oog. Je holt van hier naar daar om alles in orde te krijgen voor de baby, je wordt opgeslorpt door de vele beslissingen die je moet maken of de voorbereidende boeken die je aan het lezen bent. Het gesprek gaat vaak over de baby en steeds minder over jullie als mens, jullie als koppel. Blijf er aandacht voor hebben om ook die delen van jullie leven te belichten. De verbinding die je voelt als koppel vóór de komst van de baby bepaalt je relatietevredenheid eenmaal dat kleintje er is.
  2. Probeer de taken te verdelen. Er moeten verschillende zaken gebeuren – oh waar beginnen? Leg de taken open en vraag aan je partner waar die wel/niet bij betrokken wil zijn. Sommige partners staan radeloos toe te kijken hoe de zwangere mama alles in handen neemt. Dan kan het weleens lijken dat je partner minder interesse heeft. Dat hoeft niet het geval te zijn. Probeer je partner te betrekken en vragen te stellen om te stimuleren. Zo geef je het gevoel dat hij of zij ook betrokken kan zijn en iets nuttigs kan doen.
  3. Aanvaard dat het even zoeken is. Weet dat het is normaal is dat je als ouders opnieuw moet zoeken naar ‘hoe kunnen we als koppel blijven verbinden?’. In een leven met kinderen zit je voortdurend in ‘oudermodus’. Het vraag tijd en bewuste keuzes om die modus soms af te zetten. Mogelijk zal je partner de eerste zijn die zegt ‘hé, we moeten nog iets doen samen’. Zie dat niet als een bedreiging, maar wel dat als een mooi gebaar om jullie relatie te blijven vasthouden. Zoek naar kleine manieren om dit toe te laten.

 

Vertrouw op samen zijn

Samen en baby krijgen is een van de grootste gebeurtenissen in het leven van een koppel. En net zoals elke belangrijke levensgebeurtenis doet het jullie bewegen. Soms dichter bij elkaar, soms even verder weg van elkaar.

Dat is wat gebeurt en het hoeft niets te zeggen over hoe goed jullie relatie is. Weet dat er altijd manieren zijn om elkaar vast te houden en terug te vinden. En één van de belangrijkste daarin is: vertrouwen. Vertrouwen op het samen zijn.

 

Relatietherapeut Katrien Koolen