Welke ingrediënten zoek je best in verzorgingsproducten voor kinderen, en welke vermijd je beter?

Welke minder goede stoffen zitten soms in verzorgingsproducten voor kinderen?
“Er zijn een aantal ingrediënten die wij liever vermijden, omdat ze ofwel minder goed (kunnen) zijn voor de gezondheid, ofwel voor het milieu. Dat gaat bijvoorbeeld over microplastics, siliconen, minerale oliën, bepaalde emulgatoren zoals PEG en schuimmiddelen zoals SLES. Helaas zitten veel van deze ingrediënten in baby- en kinderverzorging, maar ook in verzorging voor volwassenen.”
Waarom zitten die erin? Worden die er echt ‘met opzet’ in gestopt?

“Er zijn verschillende redenen waarom bepaalde ingrediënten worden toegevoegd. Over het algemeen hebben ze een belangrijke functie. Microplastics worden bijvoorbeeld vaak toegevoegd voor een fijne textuur van het product, of juist als korreltje in scrub of tandpasta."
"Paraffine, een minerale olie, wordt toegevoegd omdat het een laagje op de huid legt dat ervoor zorgt dat de huid vocht vasthoudt. Dat is natuurlijk fijn voor producten waarbij hydratatie belangrijk is. Zowel microplastics als paraffine zijn ook goedkoop en effectief en dus wordt daar vaak voor gekozen."
"PEG en andere synthetische emulgatoren hebben verschillende functies, bijvoorbeeld verzachtend. SLS/SLES wordt toegevoegd om een product te laten schuimen. Eigenlijk worden dit soort ingrediënten dus allemaal toegevoegd om een bepaald effect te geven."
Kan het kwaad als die bestanddelen er in zitten?
"Er zijn twee belangrijke factoren waarom wij bepaalde ingrediënten er absoluut niet in willen: omwille van de gezondheid enerzijds, en omwille van onze planeet anderzijds. Niet alles is al volledig onderzocht of bewezen, maar wij nemen liever het zekere voor het onzekere als er ook alternatieven mogelijk zijn."
1. Wat gezondheid betreft:

Microplastics worden op steeds meer plekken in het lichaam aangetroffen en in verband gebracht met verschillende hart- en vaatziekten, maar er is ook een verband gevonden met kanker (*). Hoe ze in ons lichaam terecht komen? Door microplastics in onze verzorgingsproducten komen ze terecht in afvalwater, via het doucheputje bijvoorbeeld, en de oceaan. Helaas kunnen ze moeilijk eruit gefilterd worden waardoor ze uiteindelijk ook weer terecht komen in ons eten, bijvoorbeeld de vis uit de oceaan, en drinken.
Paraffine kan dan weer de poriën verstoppen, hierdoor blokkeert de vocht- en zuurstofcirculatie van de huid. PEG en andere synthetische emulgatoren kunnen in het laboratorium vervuild zijn met 1,4-dioxaan en dat is mogelijk kankerverwekkend. Ook voor SLES geldt dat het vervuild kan zijn met 1,4-dioxaan. Daarnaast kan het ook de huid uitdrogen. (*)
2. Op vlak van duurzaamheid:
Microplastics belanden niet alleen in ons lichaam maar ook in de natuur. Ze breken daar niet af en laten dus ook veel schade echter en hebben een negatieve impact op het ecosysteem. Minerale oliën komen vanuit de fossiele brandstofindustrie en zijn dus niet erg duurzaam. PEG is ook niet biologisch afbreekbaar en komt in ons afvalwater terecht.
"Daarom doen wij zo hard onze best om die rommel uit onze producten weg te houden en met ingrediënten van natuurlijke oorsprong te werken."
Hoe slagen jullie daarin? Want die bestanddelen hebben toch wel hun ‘nut’?

"Wij hebben deze ingrediënten vervangen door andere ingrediënten. In plaats van paraffine gebruiken we verschillende plantaardige oliën zoals zonnebloem-, macadamia en avocado-olie. Deze helpen de huid hydrateren en liggen ook dichter bij de huideigen stoffen. Harde schuimmiddelen zoals SLES hebben we vervangen door Sodium Coco Sulfate. Dat wordt gemaakt van kokosvet en zorgt ook voor een heerlijk zacht schuim, zonder de huid uit te drogen."
En wanneer zijn jullie daarmee begonnen?
"Al vanaf het begin! Naïf is twaalf jaar geleden (2013) ontstaan omdat onze founders Jochem en Sjoerd beiden voor het eerst vader werden. Ze kwamen er toen al snel achter dat er veel babyverzorging ingrediënten bevat die ze liever niet op hun kinderen wilden gebruiken. Daarom besloten ze zelf een alternatief product op de markt te brengen. Niet alleen zonder troep voor de huid, maar ook met zo min mogelijk impact op de planeet. Gelukkig volgen steeds meer merken dit voorbeeld en komen er bijvoorbeeld meer regulaties omtrent microplastics in verzorging."
(*) Die info vind je onder meer in deze wetenschappelijke paper, en in dit wetenschappelijk naslagwerk.
* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Naïf. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.