2840fi.jpg

6 tips voor als je over tijd gaat

15/01/2021

Het is niet altijd gemakkelijk om het hoofd koel te houden als je over tijd gaat. Wanneer moet je je zorgen beginnen maken en wanneer word je beter ingeleid? Prof. Spitz geeft een paar richtlijnen mee.

6 tips voor als je over tijd gaat

  1. Probeer je zwangerschapsduur zo nauwkeurig mogelijk in te schatten maar onthoud dat deze datum een schatting blijft; er bestaat altijd een zekere onzekerheid en biologische variatie.
  2. Tot één week over datum kan je bij een normaal evoluerende zwangerschap tamelijk gerust wachten. ‘Normaal’ betekent dat je niet lijdt aan een zwangerschapsverwikkeling zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk of een gestoord suikermetabolisme, dat je gewicht nog toeneemt en dat de baby regelmatig in je buik beweegt.
  3. Vanaf 2 weken over datum word je beter ingeleid. De risico’s om te wachten wegen niet meer op tegen de risico’s voor de foetus.
  4. Tussen één en twee weken over tijd, tussen de 41ste en 42ste week, is het onduidelijker wat de beste keuze is en kunnen subjectieve en individuele elementen meespelen. Het is in dit stadium zeker verantwoord de arbeid in te leiden. De meeste vrouwen, zeker 70 procent, verkiezen dit nu ook heimelijk of minder heimelijk, en de angst dat deze politiek zou leiden tot uiteindelijk meer keizersneden lijkt niet gegrond.
  5. Een aanvaardbaar alternatief blijft om bij afwezigheid van verwikkelingen de zwangerschap intensief, minstens tweemaal per week, verder te laten opvolgen, in de hoop dat de arbeid spontaan begint voor de 42ste week.
  6. En last but not least: vertel aan je vrienden, schoonouders en ouders de uiterste datum; het bespaart je veel stress en telefoons.

Meer lezen over dit onderwerp? Lees ook ons artikel Oef, ik ga over tijd!

mama worden

Uit ons boek Mama worden

Uit ons boek Mama worden. Meer info over onze zwangerschapsbijbel vind je hier