3460fi.jpg

Eerste Kinderwenscafé van Vlaanderen opent deuren

25/02/2016
Mamabaas
Door Mamabaas

Sinds kort heeft Vlaanderen een plekje waar je terecht kunt als wensouder. ‘We hopen met dit initiatief, naast het samenbrengen van wensouders, ook de kans op depressie en sociaal isolement drastisch te verkleinen. Maar al te vaak beseft men niet hoe kwetsbaar deze doelgroep van onze maatschappij is’, zegt Shanti Van Genechten van Kinderwens Vlaanderen die dit Vlaams initiatief opstartte ...

Sinds kort heeft Vlaanderen een plekje waar je terecht kunt als wensouder. ‘We hopen met dit initiatief, naast het samenbrengen van wensouders, ook de kans op depressie en sociaal isolement drastisch te verkleinen. Maar al te vaak beseft men niet hoe kwetsbaar deze doelgroep van onze maatschappij is’, zegt Shanti Van Genechten van Kinderwens Vlaanderen die dit Vlaams initiatief opstartte met wensvader en kunstenaar Stef Janssen en zijn vrouw Elly Vanlommel.

1 op 6 heeft moeite om zwanger te worden

Eén Vlaams koppel op zes ondervindt moeilijkheden om zwanger te worden. De oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen ligt vaak niet alleen bij één van de partners, maar kan ook bij omgevingsfactoren liggen. Maar de onwetendheid over mogelijke oorzaken is groot bij wensouders, en ze spreken ook niet graag over hun fertiliteitsprobleem.  Er heerst nog altijd een taboe over het openlijk bespreekbaar maken van kinderwens. Veel directe betrokkenen durven er niet over te spreken uit schaamte of schuldgevoel.

Wensouders konden al terecht bij Kinderwens Vlaanderen voor advies, informatie en begeleiding. Dit expertisecentrum is een permanent aanspreekpunt, en organiseert binnenkort ook het eerste kinderwenspraatcafé. Wie een actieve kinderwens heeft, een fertiliteitsbehandeling volgt of wacht op een adoptiekind is welkom.

Taboe doorbreken

Wensouder Kelly Valgaerts zou graag samen met haar partner Tom een kindje willen. 'Wat voor velen zo vanzelfsprekend is, is voor ons geen evidentie', vertelt Kelly. 'Jarenlang koesteren we maar één droom. We hebben maar één doel, het laatste puzzelstukje in onze puzzel te kunnen leggen ‘ons kindje’. Vanaf nu hebben we besloten om geen masker meer te dragen en vanaf nu aan de buitenwereld te tonen dat de o zo perfecte wereld waarin me moeten meedraaien voor ons veel te hoge verwachtingen legt. Om die reden heb ik besloten om op het eerste kinderwenspraatcafé in Vlaanderen het taboe van stilzwijgen te doorbreken… En los te breken met mijn jarenlang verdriet.”

Ook Prof. dr. Petra De Sutter, fertiliteitsarts aan de UGent, is blij met het initiatief. 'Het taboe is nog niet doorbroken, en mensen met een onvervulde kinderwens blijven vaak zitten met hun verdriet. Troost in een veilige omgeving en deskundig advies is broodnodig!'

Info: Het Kinderwenshuis, Hogeschool PXL, PXL-Healthcare, Guffenslaan 39, 3500 Hasselt of via deze link.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes