geboortefoto Barbara Stynen

BEKIJK: Belgische geboortefotografe behaalt internationale prijzen

25/11/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Geboortefotografe Barbara Stynen uit Geel heeft hoge ogen gegooid op de Birth Photographer of the Year Competition. Op de internationale wedstrijd behaalde ze 2 keer zilver en 1 keer brons met haar foto’s. En een plaats in top 20 erbovenop. En zeggen dat ze zich nog maar een jaar toelegt op geboortefotografie.

Barbara Stynen is psycholoog. Vorig jaar besloot ze om geboortefotograaf te worden. Die job kan ze makkelijker om het even waar ter wereld uitoefenen. "Ik vond mijn eigen foto's wel mooi, maar vroeg me af wat iemand anders er van vond", vertelt Barbara op vrtnws.

"Het is een heel toegankelijke wedstrijd en ze geven ook heel goede feedback op je foto's. Ik heb er veel uit geleerd." "Je krijgt punten per foto. Naargelang je meer punten krijgt, krijg je brons, zilver of goud. Brons wordt nog veel gehaald, maar zilver toch al een pak minder. Daarom ben ik vooral heel blij met mijn top 20-plaats. Daarvoor worden alle punten van alle foto's opgeteld."

"Ik had nooit verwacht dat ik zo hoog zou eindigen. Ik sta daar echt tussen mensen die ik zelf bewonder en volg op sociale media. Die hebben duizenden volgers!"

Wereld ging open

Barbara begon zich toe te leggen op geboortefotografie toen ze zelf zwanger was van haar jongste. "Ik zag onder meer foto's op Instagram en er ging een wereld voor me open. Het heeft me veel geleerd over bevallen, alle mogelijkheden die er zijn."

"Wij kennen allemaal het standaard beeld en het vele bloed dat eraan te pas komt. Wanneer het over bevallen gaat, komen ook altijd de meest vreselijke verhalen naar boven. Door die foto's kreeg ik toch ook een ander beeld en dat er veel manieren zijn om te bevallen."

Vandaag is de fotografe vooral actief in het Antwerpse. "Ik werk samen met twee vroedvrouwenpraktijken. Zij wijzen dus wel eens naar mij door. Maar iedereen kan bij mij terecht. Je hoeft niet meteen daar te bevallen. Tijdens corona mocht ik alleen thuisbevallingen doen, want dan mocht ik geen ziekenhuizen binnen. Nu kan dat wel."

Foto’s die mama’s het meest bekijken

Barbara merkt dat er steeds meer vraag is. "Geen enkele mama heeft er spijt van achteraf. Ze zeggen me dikwijls dat het de foto's zijn die ze het meeste opnieuw bekijken. Ze zijn niet altijd meteen om aan de muur te hangen, maar ze zijn blij om ze zelf te hebben. Sommigen die alleen de geboorte van hun laatste kind lieten vastleggen, vinden het nu jammer dat ze geen foto's hebben van hun oudere kinderen."

De fotografe doet ongeveer 2 bevallingen per maand. "Het is de bedoeling dat ik de hele arbeid volg en de geboorte tot enkele uren daarna. Daarom heb ik vooraf ook wel geregeld contact met de toekomstige ouders, om alles te bespreken. Ik wil van hen weten wat ze precies willen en leg uit hoe ik te werk zal gaan. Ik moet er ook voor zorgen dat ik niet stoor tijdens het geboorteproces."

"Foto's tijdens de zwangerschap maak ik niet. Dat kan bij gelegenheid wel eens, maar hoort niet tot het pakket van de geboortefotografie."

De winnende foto’s van Barbara

geboortefoto Barbara Stynen
geboortefoto Barbara Stynen
geboortefoto Barbara Stynen

 

Ander werk van Barbara Stynen kan je bekijken via haar Instagram of www.onbeingborn.com.

 

Bron: vrtnws

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes