3665fi.jpg

Bevallen we meer als het volle maan is?

21/03/2024

Er bestaan best wel wat mythes rond handelingen die de bevalling sneller op gang zouden brengen. Maar kloppen die eigenlijk ook? 

Over mythes en bijgeloof

Er bestaan best wel wat mythes rond handelingen die de bevalling sneller op gang zouden brengen. Het eten van een ananas bijvoorbeeld, of seks, zou de bevalling op gang brengen. Voor dat eerste bestaat geen wetenschappelijk bewijs. Als je op het einde van je termijn bent of al een paar dagen overtijd gaat en je baarmoederhals bijna rijp is, kan dit de spreekwoordelijke druppel zijn die de emmer doet overlopen.

Een andere mythe wil dat meer vrouwen bevallen bij volle maan. Jammer genoeg klopt dat niet. Een maanstand heeft weinig met het aantal bevallingen te maken. De bevalling wordt uiteraard in de eerste plaats bepaald door het moment van de bevruchting,en een volle maan kan je natuurlijk wel meer in een romantische mood brengen… 

Wat heeft wel een invloed?

Er zijn minstens twee hormonen die een belangrijke rol spelen tijdens de arbeid en de bevalling:

  1. Oxytocine zorgt ervoor dat je baarmoeder samentrekt, dat je weeën krachtiger worden en dat je baarmoederhals opengaat.
     
  2. Adrenaline komt vrij als je psychische stress ervaart, bijvoorbeeld als je bang bent voor de bevalling. Door de adrenaline gaan je hartslag en je bloeddruk omhoog en kunnen je weeën stilvallen. Op deze manier werkt stress de bevalling tegen. ’s Nachts ben je meestal minder gestresst en produceer je minder adrenaline, wat misschien de reden is waarom de arbeid gemakkelijker ’s nachts begint. Het kan ook de reden zijn waarom de arbeid volop aan de gang kan zijn zolang je thuis bent, omdat je je daar meer ontspannen voelt, en hij stilvalt zodra je in het ziekenhuis aankomt.

Meer lezen?

Mama Worden

Mama worden is het eerste naslagwerk van eigen bodem over zwanger worden, zwangerschap, geboorte en kraamtijd, samengesteld door een team van specialisten onder leiding van prof. dr. Bernard Spitz (UZ Leuven) en Sofie Vanherpe (Mama Baas, de online community waar mama's en experts elkaar ontmoeten).

Dit boek geeft tekst en uitleg bij de meest voorkomende grote en kleine vragen:

  • Hoe bereid je je voor op een leven met kinderen?
  • Wat te doen bij eventuele kwaaltjes, SOS-momenten of onzekerheden tijdens de zwangerschap?
  • Hoe evolueer je als mama en als partner tijdens dit hele avontuur, zowel fysiek als mentaal?
  • Hoe bereid je je voor op de bevalling?
  • Welke basics moet je weten over de kraamtijd?

De informatie van experts en de persoonlijke mamaverhalen in het boek helpen je met meer empowerment door deze unieke en ongelooflijk mooie, maar soms wat verwarrende en vermoeiende periode.

Meer info over het boek vind je hier

 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes