Mama met baby aan ontbijttafel

De H van hormonen … en haaruitval! Wat kan je doen tegen haarverlies na de bevalling?

16/06/2022

Tijdens je zwangerschap had je de haardos waarvan je altijd droomde. Vol, glanzend … prachtig! En dan is dat langverwachte baby’tje er, maar verdwijnen je weelderige haren. Wat zeggen we, ze vallen met pakken uit. Heeeeelp! Enkele tips om haarverlies na de bevalling aan te pakken.

Om te beginnen: je bent niet alleen en het is heel normaal dat je die eerste maanden na de bevalling haarverlies hebt. Ongeveer 90 % van alle nieuwe mama’s maakt dit mee. En vooral: de haaruitval is tijdelijk. Net zoals het feit dat de haren die wel blijven staan er dof, futloos en broos uitzien.

Hormonen, hormonen

Enkele maanden na de bevalling kan je tot 30 % van je haar verliezen. In vaktermen noemen we dit ‘telogeen effluvium’: te veel haren belanden in de ‘telogene fase’ (rustfase) en vallen uit. Hoe dat komt? Je hormonen zoeken weer een juiste balans. Tijdens je zwangerschap maak je enorm veel oestrogeen aan. Dat hormoon zorgt er ook voor dat je haar in de groeifase (anagene fase) blijft zitten.

Heel wat vrouwen merken dan ook dat hun haar sneller groeit en dikker aanvoelt als ze zwanger zijn. Maar na je bevalling herstelt die hormoonbalans zich: je oesterogeenspiegel daalt weer naar het normale niveau van voor je zwangerschap. Het gevolg? Je haar valt aanzienlijk uit. Want het haar dat had moeten uitvallen tijdens de 9 maanden zwangerschap maakt een inhaalmanoeuvre en valt nu in 1 keer uit.

Wat kan je doen bij haaruitval?

Geen paniek: die felle haaruitval is tijdelijk en omkeerbaar. Bij de meeste vrouwen zal de normale haargroeicyclus binnen de zes maanden of tussen de zes en twaalf maanden na de bevalling hervatten. Maar je kan de natuur ook wat helpen.

5 tips voor een duwtje in de rug voor je haar:

  1. Vermijd stress. Makkelijk gezegd natuurlijk, maar stress verergert haaruitval.
  2. Let op je voeding. Te weinig ijzer zorgt voor meer haaruitval. En ja, ijzertekort komt na een zwangerschap al eens voor. Zet dus maar goed veel ijzerrijke groenten op het menu!
  3. Start een kuur met voedingsupplementen. Voedingssupplementen met vitamines A, B, C en E en met zink ondersteunen een gezonde haardos. Alline procap is een uniek, compleet en gepatenteerd voedingssupplement voor het haar. Alline procap1 bevat het biologisch beschikbare keratine. Dat eiwit, waaruit 95% van ons haar bestaat, geeft het haar structuur en maakt het stevig. De keratine wordt bovendien aangevuld met 11 vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12, C, E en ß-caroteen) en 3 mineralen (zink, ijzer en koper), die elk een rol spelen in de haarcyclus. De inname ervan draagt dus bij aan haargroei en het behoud van normaal haar. Na inname van 2 capsules per dag (bij de maaltijd) gedurende 3 maanden stelt 100% van de vrouwen vast dat ze minder haar verliezen2.
  4. Wees voorzichtig met je haar. Kam hetvoorzichtig en niet te vaak. Mijd de haardroger en andere stylingtools. Die zijn niet goed voor broos haar. Wacht ook even met je haar te kleuren tot de haaruitval stopt.
  5. Verander je kapsel. Heb je het echt gehad met je haar? Ga even langs bij de kapper. De ideale me-time en wie weet staat een kortere coupe je beeldig.

 

Luistertip

In de podcast ‘Je haar? Ons deskundig advies’ vertelt Lima Ché je alles over haar ervaring.

 

1 Alline procap wordt niet aangeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

2 Beer. C. et al. (2014).

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Alline Procap. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.