Kim Van Oncen praat over haar sterrenkindje Pippa

Kim Van Oncen over haar sterrenkindje Pippa: “Dankzij haar geworden wie ik ben”

17/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Presentatrice Kim Van Oncen verloor in 2016 haar dochtertje Pippa. Het meisje werd stilgeboren. Naar aanleiding van een nieuwe campagne van Boven De Wolken vertelde ze in de radioshow ‘Goeiemorgen morgen!’ over haar sterrenkindje. “Ik wil erover praten om taboes te doorbreken.”

Eind 2016 stortte de wereld in voor presentatrice en actrice Kim Van Oncen en haar man. Ze verloren hun dochter Pippa. Het meisje werd stilgeboren.

Toen Kim en haar man vernamen dat hun dochter het niet zou halen, was de klap enorm. "We zaten bij de dokter. Plots verandert de sfeer en staan er tien mensen in de kamer. Dan weet je dat het niet goed is, ook al wil je dat niet geloven. Plots is alles anders."

Je krijgt geen proficiat

Kim vindt het enorm belangrijk om te praten over haar dochter Pippa. Want het taboe is nog te groot. “Als je bevalt van een stilgeboren kind, dan krijg je geen proficiat. Terwijl je wel moeder geworden bent. Ze is ons kind. Ze heeft een naam. Je mag haar niet doodzwijgen."

Pippa sterrenkindje Kim Van Oncen

In 2018 na de geboorte van Pippa schreef Kim een openhartige post, toen ze dankzij een nieuwe wet eindelijk hun dochtertje konden laten registeren als ‘hun dochter’, meer dan twee jaar na haar geboorte- en sterfdatum.

Lieve mensen,

Niels en ik hebben geen miskraam, hobbel, curettage of doodgeboren baby gekregen.

Wij kregen een mooie dochter … en haar naam is PIPPA. Je ziet haar misschien niet meteen als je naar ons gezin kijkt, maar als je de tijd neemt om wat langer, en van dichterbij, naar ons te kijken? Dan zal je haar zeker zien en voelen. Want zij is namelijk altijd bij ons.

Dit is voor onze prachtige dochter PIPPA De Jonck °+ 15/12/2016. En voor alle andere sterretjes die elke dag vol liefde fonkelen.

 

Zwijgen over haar dochtertje doet de presentatrice nog altijd niet. Want ondanks het feit dat Pippa er niet meer is, betekent ze erg veel voor Kim en haar gezin. Vlak na de geboorte lag mijn toekomstbeeld aan diggelen, maar als ik er nu op terugkijk, zie ik dat ik dankzij haar geworden ben wie ik ben. Ze heeft mij meer dan ooit met mijn voeten op de grond gezet."

Pippa maakte Kims relatie met haar partner ook nog sterker, zo weet ze. "Hij is de enige die haar net zoals ik gezien en vastgehouden heeft. We houden allebei zielsveel van haar. Dat heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht."

Verwijzing naar oudere zus

Kim en haar partner maakten na de geboorte van Pippa zelf foto’s. “Omdat we dit alleen met ons tweeën wilden doen. Het zijn foto’s die ik nog elke dag koester."

Ze bewaart ze in een speciale doos, samen met enkele spulletjes van Pippa. "Haar eerste knuffel, een afdruk van haar handen en voeten… Ik bekijk het nog regelmatig. Het maakt haar tastbaar."

Kim en haar partner hebben nog twee kinderen, Jack en Stella. "Onze kinderen weten dat ze nog een zus hebben. In ons huis wordt er heel open over Pippa gepraat. Stella is geboren na Pippa. Haar naam betekent ‘ster’. Het is een subtiele verwijzing naar haar oudere zus."

Aparte ruimte voor ouders van sterrenkindjes

Na de bevalling terechtkomen op de materniteit van het ziekenhuis vond Kim ontzettend confronterend. “Je stapt uit de lift en ziet een gang vol ballonnen en kaartjes. Kersverse papa’s lopen rond met cava en suikerbonen. Ik had dat niet. Dat deed pijn”, zegt Kim.

Ze wil dan ook graag een een oproep lanceren om voor ouders van stilgeboren kinderen een andere plek in te richten. Een plek waar ze niet geconfronteerd worden met (het gehuil van) baby’s.

Lichtgevend sterretje

Gelukkig is er in de loop der jaren in ziekenhuizen al veel veranderd op dat vlak. Mede dankzij de hulp van de organisatie Boven De Wolken, die zich inzet voor een betere begeleiding.

In het Imeldaziekenhuis in Bonheiden worden sterrenkindjes bijvoorbeeld geboren in een aparte verloskamer. "Er hangen nergens babyfoto’s aan de muur en er is geen verzorgingskussen", vertelt hoofdvroedvrouw Renilde Bastaens.

Dat is ook het geval in het UZ Brussel, waar ouders van stilgeboren kinderen op een kamer liggen ver van het babygehuil. "Sinds drie jaar bieden we sterrenouders een lichtgevend sterretje aan met de vraag om er een boodschap op te schrijven", zegt verpleegkundig diensthoofd Valerie Wijckmans. "We hangen deze dan aan het plafond. Voor mensen die zoiets zelf niet hebben meegemaakt, valt dat niet op, maar voor sterrenouders is het een mooi gebaar."

#zichtbaar voor iedereen

Boven De Wolken lanceert een nieuwe campagne. Met de hashtag #zichtbaarvooriedereen wil ze mensen oproepen om maandelijks te doneren. Met die inkomsten ondersteunt Boven De Wolken ouders van stilgeboren kindjes, onder andere door gratis foto’s te maken na de geboorte van de baby, als een blijvende herinnering.

 

Bron: vrtnws

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes