mama met baby in de keuken

Kraamzorg? Ontdek de hartverwarmende steun van een kraamverzorgende tijdens een bijzondere periode

15/03/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Zeg je kraamzorg, dan zeg je een helpende hand als je (net) bevallen bent. Maar een kraamverzorgende helpt je niet alleen bij het verzorgen van je baby en met je huishouden. Ze staat ook klaar om te luisteren naar jouw verhaal. Een kraamverzorgende heeft ook veel aandacht voor het mentale welzijn van mama’s en papa’s.

Je kraamverzorgende helpt je met de algemene verzorging van je baby. Een badje geven, luier verschonen, het kindje helpen voeden … Maar ook tips en advies geven over zaken als borstvoeding (en kolven), huilbuien, navelverzorging …

kraamverzorgende van Familiehulp geeft baby badje

"Als kraamverzorgenden willen we in de eerste plaats mama’s de kans geven om te rusten, zodat ze samen met andere gezinsleden op hun eigen tempo kunnen wennen aan de nieuwe gezinssituatie", zegt kraamverzorgende Sarelle.

"We nemen bijvoorbeeld de zorg voor andere kinderen op ons, begeleiden hen met schoolwerk of spelen, en helpen met huishoudelijke taken, zoals boodschappen doen, koken en strijken."

Als de wolk niet zo roze is

Maar tijdens de kraamperiode is het mentale welzijn van de mama en eigenlijk het volledige gezin ook een belangrijke focus voor een kraamverzorgende. Het is een uitdagende periode, die zeker een mama ook heel wat psychische ups en downs kan bezorgen.

“Ik spreek zelf altijd over een roze wolk met grijze stippen”, vertelt kraamverzorgende Sarelle. “Naast vreugde zijn er vaak ook gevoelens van onzekerheid, twijfel of angst. En dat is perfect normaal. Op dat moment bieden wij een luisterend oor en staan we hen bij met raad en daad.”

In de eerste week na de geboorte ervaren de meeste vrouwen de bekende babyblues of kraamtranen. Het is een overweldigende emotiemix die vaak na enkele dagen weer verdwijnt.

Maar bij sommige mama’s duurt die iets langer en zij blijven hangen in een gevoel van somberheid. Dat kunnen vrouwen zijn die vatbaar zijn voor psychische kwetsbaarheidKraamverzorgenden zijn er en luisteren, en bieden praktische ondersteuning, zoals het verzorgen van maaltijden.

Kraamzorg is flexibel en zeer doelgericht. Je kraamverzorgende hoeft niet altijd vier uur langs te komen, twee uurtjes kan ook. Kraamzorg kan zich aanpassen aan de noden van een gezin en kan dus verschillen van week tot week.

Het belang van slaap en hechting

“De vraag die ik elke dag als kraamverzorgende stel is ‘hoe was je nacht?”, weet Sarelle. “Slaaptekort of in het ergste geval niet slapen is een van de belangrijkste signalen om in de gaten te houden. De tranen zitten automatisch hoger door te weinig slaap. Het doel is om de mama de mogelijkheid te geven om wat slaap in te halen op het moment dat jij er als kraamverzorgende dan bent, zodat kan ze die batterij enigszins weer wat opladen.”

"Wanneer ik merk dat een moeder weinig interactie heeft met haar baby, begeleid ik haar tijdens verzorgingsmomenten, maar neem ik het niet over. Op die manier kan langzaam maar zeker een band ontstaan," voegt ze eraan toe.

Hulp zoeken

"Mama's die worstelen met moeilijke gedachten of angst probeer ik altijd aan te moedigen om hulp te zoeken bij een psycholoog of bij de huisarts als er vermoedens zijn van hormonale disbalans," zegt Sarelle. Die professionals kunnen ook doorverwijzen naar gespecialiseerde moeder-kind-eenheden in de psychiatrie als er tekenen zijn van een postnatale depressie."

"Als kraamverzorgenden praten we er soms over, maar vooral informatief, om mama’s bewust te maken van de beschikbare hulp. Het is geruststellend voor veel moeders om te weten dat er niet alleen residentiële opnames zijn, maar ook dagtherapie of thuisbegeleiding mogelijk is."

Kraamverzorgenden bieden dus niet alleen praktische hulp bij het gezin. Ze hebben ook een signaalfunctie om eventuele moeilijkheden op tijd te ontdekken en extra hulp in te schakelen wanneer nodig.

Kraamzorg nodig?

kraamverzorgende met baby

Overweeg zeker wat kraamzorg voor jou kan betekenen. Je kan het aanvragen tijdens je zwangerschap en dat doe je het best zo vroeg mogelijk.

Informeer je ook bij je ziekenfonds, want kraamhulp krijg je vaak (deels) terugbetaald. Check ook even bij je verzekeringsmaatschappij en hospitalisatieverzekering.

Familiehulp kan kraamzorg voorzien vanaf een maand voor je vermoedelijke bevallingsdatum tot drie maanden na de bevalling. Familiehulp probeert ook zoveel mogelijk te zorgen voor één vaste kraamverzorgende per gezin.

De kraamteams van Familiehulp zijn gespecialiseerd en krijgen extra opleidingen.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes