Chrissy Teigen en baby

Ook bekende sterren hebben striemen … en zijn er trots op

8/05/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Een baby 9 maanden dragen en op de wereld zetten: dat doet wat met een mamalijf. Striemen horen daar al eens bij. Ook bij modellen, actrices of andere sterrenmama’s. En verschillenden onder hen zijn niet te beroerd om te tonen hoe een (pracht)lichaam eruitziet dat kindjes op de wereld heeft gezet.

Een zwangerschap is geen kleinigheidje voor je lichaam én huid. Er doen een heleboel misverstanden en fabels over striemen de ronde, maar 1 ding is zeker: smeer en hydrateer zoveel mogelijk. Dat is de enige manier om striemen eventueel te voorkomen of achteraf te verminderen. Tijdens en na je zwangerschap.

Een aanrader is de zijdezachte striemenolie van Mustela, samengesteld om het ontstaan van striemen tijdens en na de zwangerschap te voorkomen. Ze hydrateert langdurig, verbetert de elasticiteit van de huid en verzacht het trekkerige gevoel. Enneuh … ook perfect voor een aangename massage :-).

Maar onthoud ook vooral dit FEIT: je mag je mamalijf altijd vieren! De ene heeft meteen een strak lijf zoals voorheen, de andere komt licht ‘gehavend’ uit de strijd. En da’s allemaal oké: hoe je lichaam er ook uitziet na de zwangerschap, je mag trots zijn op het wonder dat dat lichaam heeft voortgebracht. Punt.

Chrissy Teigen

Chrissy Teigen over striemen

Het Amerikaanse model en haar man, zanger John Legend, werden enkele maanden geleden voor de 4de keer mama en papa.

En net zoals ze in het verleden al deed, is Teigen op haar Instagrampagina goudeerlijk over wat 4 zwangerschappen doen met je lijf.

“Een borst die wat hangt langs mijn zij en diepe purperen littekens voor het leven maar jij bent te perfect om me druk te maken over een van die zaken!”, schrijft ze bij een foto van haar en haar jongste dochter.

Katie Holmes

Katie Holmes

Actrice Katie Holmes is mama van de intussen 17-jarige Suri. Ook zij verbergt de sporen van haar zwangerschap niet. In een shoot voor het Australische Vogue draagt ze een jurk waarbij haar buik én striemen schitteren. 

Ashley Graham

Ashley Graham

Model Ashley Graham is een grote voorstander en ambassadeur van body positivity - we like. Ze post dan ook geregeld foto's op haar Instagram waarin ze een vrouwenlichaam zoals het echt is graag laat zien. En daarbij ook geen enkel taboe schuwt, ook niet over striemen. 

Bij een foto van een van haar zwangerschappen schreef ze: "Justin zegt dat mijn striemen lijken op een levensboom." Voilà! 

Robyn Lawley

Robyn Lawley

Ook het Australische model Robyn Lawley wil het taboe rond striemen doorbreken. En daar had ze enkele jaren zelfs ze een heel gegronde, zij het niet zo fijne, reden voor. Ze postte toen een foto met duidelijke striemen op haar sociale media als antwoord op een artikel waarin de auteur schreef dat ze een abortus overwoog om striemen te kunnen vermijden. Iets wat ze met klem ontkent.

"Ik was in shock. Niet alleen over wat er gezegd werd - ik had trouwens al heel wat striemen zoals ongeveer 90 procent van de wereld - maar ook om dat artikel te lezen en intussen hoogzwanger te zijn en te ontdekken dat zoiets de insteek was", schreef Robyn.

"Wat mijn striemen betreft, ik wist dat die zouden komen en terwijl ze stilaan witter worden (zoals al mijn andere striemen), dacht ik 'ik breng ze ik beeld. Want het zijn "bad ass #tigerstripes. En ik heb ze verdiend."

Damn right, Robyn!

 

Enkele fabels rond striemen ontkracht

Er doen nogal wat fabels over striemen de ronde. Tijd om het een en ander recht te zetten. Neen, striemen verdwijnen niet zomaar. En neen, je lichaamsbouw heeft er niets mee te maken.

1. Striemen verdwijnen niet vanzelf

Spijtig, maar helaas: zonder behandeling is er geen kans dat striemen spontaan beter worden. Striemen verdwijnen nooit. De kleur kan wel verbleken, maar hun lengte en breedte behouden ze.

Maar met de juiste behandeling, bijvoorbeeld met de striemenolie bio van Mustela, zie je na enkele weken al dat de breedte, diepte en kleur van striemen verminderen.

2. Slanke(re) mensen zijn niet immuun voor striemen

Het is niet waar dat striemen louter te wijten zijn aan het uitrekken van de huid. Dus als je bijkomt, krijg je niet per se striemen. Wist je dat pubers in hun groeispurt er ook kunnen krijgen?

Striemen hebben absoluut niets te maken met je lichaamsbouw. Kortom, slank, volslank of wat volslanker: iedereen kan striemen krijgen. Dus ja, ook topmodellen en Hollywoodsterren.

3. Jonge(re) vrouwen zijn niet beter beschermd tegen striemen

Herstelt een jong lichaam normaal gezien niet vlotter dan eentje met al wat … euh kilometers op de teller ;-)? Het klinkt misschien raar, maar toch zijn de belangrijkste risicofactoren voor striemen een jeugdige leeftijd en een vroege zwangerschap.

Ongeveer 80 tot 90 % van de vrouwen die zwanger worden tussen 16 en 18 jaar zal striemen krijgen. Vrouwen die hun eerste kindje verwachten rond 35-40 jaar lopen minder risico. Maar in principe kan elke vrouw striemen krijgen.

Afvallen doet striemen niet verdwijnen

Een fabeltje! En als je snel gewicht verliest, kunnen striemen zelfs net zichtbaarder worden. Je huid wordt namelijk minder strak. En bij een losse huid zijn tijgerstrepen sneller te zien. Te snel vermageren is geen goed idee, want dan kan je lichaam en huid niet wennen aan de nieuwe situatie.

Trouwens, striemen zijn ook niet het resultaat van het uitrekken van je huid tijdens je zwangerschap. Striemen krijg je wél door hormonale schommelingen. Het uitrekken van de huid tijdens je zwangerschap is enkel een factor die striemen in de hand werkt. Zeg je striemen, dan zeg je smeren. Tijdens je zwangerschap je buik zo goed mogelijk insmeren, is de enige manier om striemen te voorkomen of te verminderen.

Striemen, niet alleen voor vrouwen

Je zou denken dat striemen iets typisch vrouwelijk zijn. En vrouwen krijgen misschien ze misschien wat sneller en vaker. Maar … mannen kunnen evengoed striemen krijgen. Vooral als ze last hebben van (snelle) gewichtschommelingen. Of als ze hun spieren op korte tijd veel trainen.

Het beste voorbeeld en iemand die zich er allerminst over schaamt: voetballer Romelu Lukaku.

Romelu Lukaku

 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Mustela. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.