baby op schouder van mama

Rouwen om de naam die je baby nooit kreeg

10/07/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Heel wat mensen hebben al een naam in gedachten lang voor ze een kindje krijgen. Alleen is het niet altijd zo dat hun kind uiteindelijk ook die naam krijgt. En zo’n langgekoesterde babynaam loslaten kan emotioneel moeilijker zijn dan je denkt.

Een naam van een personage uit een boek of film, een naam van iemand in de familie die speciaal was … sommige mensen hechten veel belang aan één bepaalde naam. Maar het is dus niet altijd de naam die hun baby krijgt bij de geboorte.

Rouw om een babynaam

De Amerikaanse babynaamadviseur Taylor Humphrey geeft een naam aan het gevoel dat je doormaakt als je ervan afziet dat je kindje niet je geliefde naam krijgt: rouw om babynamen.

"Rouw om babynamen is het proces van rouwen om 'de naam die is weggevallen'", zegt ze. "Er zijn veel ouders die echt verdrietig zijn dat ze hun favoriete naam niet konden gebruiken voor hun kind."

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een naam waar ze van houden niet kunnen gebruiken. Voor sommigen is het omdat hun partner een veto uitspreekt over de naam, of omdat een goede vriend of familielid de naam als eerste gebruikt. Anderen kunnen dan geen kind te krijgen of kiezen ervoor kinderloos te blijven.

"Misschien koos je de naam waar je van hield voor een baby die spijtig genoeg niet bleef leven ten voelt het ongepast om dezelfde naam te gebruiken voor een regenboogbaby", vult Humphrey aan. "Of je naamstijl is geëvolueerd en je bent een naam waar je ooit van hield ontgroeid.

Pas toen Humphrey een video op Instagram plaatste over rouw om babynamen, realiseerde ze zich hoe vaak het fenomeen voorkomt.

Verwachtingen en dromen

"Het concept van rouw om babynamen is mij helemaal niet vreemd", zegt Deema Soufan, een psychotherapeute gespecialiseerd is in perinatale geestelijke gezondheidszorg. Ze benadrukte dat namen betekenis hebben en vaak hand in hand gaan met identiteit.

"Terwijl we door het leven gaan, ontdekken we de betekenis van ervaringen die belangrijk voor ons zijn geweest", aldus Soufan. "Van daaruit filteren we de lijst met babynamen, vaak lang voor we zelfs maar van plan zijn om een baby te krijgen. Wat er uiteindelijk kan gebeuren, is dat we ons concentreren op een idee in ons hoofd van hoe we dachten dat iets eruit zou zien, wat we dachten dat iets zou vertegenwoordigen. En als dat idee in duigen valt of breekt, kan veel verdriet volgen."

Verwachtingen en dromen, vooral lang gekoesterde, brengen vaak grote gevoelens met zich mee. "Misschien had je je hele leven al een meisjesnaam in gedachten en dan ontdek je dat je een jongen krijgt", aldus de therapeute.

"Dat kan veel leed veroorzaken en met dat leed kan schaamte gepaard gaan. Het komt omdat de zwangere persoon zich 'dom' voelt, omdat die het jammer vindt dat de reis naar het ouderschap al zo uitdagend aanvoelt."

"Het kan ook aanvoelen als een enorm verlies van controle. Vaak deelt een vriend of collega dat ze hun kind een bepaalde naam geven die jij in gedachten had, en dan komt er ineens een gevoel van angst opzetten en heb je het gevoel dat je die naam niet meer kan gebruiken."

Spijt van de gekozen naam

Humphrey ziet rouw om babynamen als een subcategorie van 'spijt van babynamen', het knagende gevoel dat je de 'verkeerde' naam voor je kind hebt gekozen.

"Moeders van wie de partner al vroeg een veto uitsprak over hun favoriete naam, vaak spijt dat ze niet sterker hebben gepleit voor het gebruik van die naam voor hun kind," zegt ze, waarbij ze opmerkt dat het vaak voorkomt dat een ouder een andere naam kiest om hun partner te sussen of gunstig te stemmen.

"Het verdriet van het niet luisteren naar je innerlijke leiding, het verdriet van het niet opkomen voor je behoeften en verlangens, het verdriet van mensen tevredenstellen en het verdriet van het uiteindelijk niet gebruiken van de naam waar je van houdt, kan ouders in een spiraal van diepe, donkere spijt van namen sturen."

 

Bron: Hufftington Post

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes