Geslacht baby

Kun je het geslacht van je kind beïnvloeden?

19/03/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Veel mensen zouden graag het geslacht van hun kind kunnen kiezen. Stel: je hebt al twee dochters en je wilt toch heel graag een zoontje - zou het dan niet leuk zijn mocht je gewoon kunnen kiezen? Helaas is het niet zo gemakkelijk. Embryoselectie is niet toegestaan door de Belgische en Nederlandse wet. Toch zijn er manieren waarop je het geslacht van je kind zelf (een beetje) kunt beïnvloeden.

Timing

X-dragende zaadcellen overleven doorgaans iets langer dan Y-dragende zaadcellen. Dat betekent dat het moment waarop je vrijt een belangrijke factor is in het bepalen van het geslacht van het kind. Vrijen net voor je eisprong zal meer kans geven op een jongen, terwijl een dag of twee eerder vrijen de kans op een meisje doet toenemen.

Voeding

Uit onderzoek blijkt dat een calcium- en magnesiumrijk dieet bij de vrouw de kans op een meisje verhoogt. Hiervoor moet je vooral yoghurt, kaas, rabarber, broccoli, tofoe en amandelen eten. Mogelijk heeft dat invloed op het transport van de zaadcellen, of heeft het te maken met het feit dat mannelijke embryo’s minder goed overleven als er meer calcium en magnesium in je lichaam aanwezig zijn. 


Een Nederlandse studie uit 2010 heeft aangetoond dat een dieet laag in natrium en kalium en hoog in calcium en magnesium de kans op een meisje tot wel 80% verhoogde, in combinatie met de timingsmethode. 


Liever de kans op een jongen vergroten? Probeer dan een dieet met veel natrium en kalium en weinig calcium en magnesium. Eet dan bijvoorbeeld augurken, gerookte zalm, bananen, tomaten, spinazie, peulvruchten en gedroogde abrikozen.

Bepaalde standjes

Vaak wordt beweerd dat bepaalde standjes het geslacht van je kind kunnen beïnvloeden, maar hierover bestaat geen onderzoek. Het is dus een zuivere mythe dat de missionarishouding meer meisjes tot gevolg heeft en de hondjeshouding meer jongens. Een orgasme bij de vrouw zou de kans op een jongen kunnen verhogen, maar ook hier is geen bewijs voor. 

Meer lezen?

Zwanger worden

Deze informatie komt uit Zwanger worden, het complete basisboek over zwanger worden: van natuurlijke bevruchting tot vruchtbaarheidsproblemen.


Als je besluit om aan kinderen te beginnen, kan het vaak niet snel genoeg gaan. Maar het pad naar een baby loopt bij iedereen anders en is niet altijd even vanzelfsprekend. Het is dan ook belangrijk om goed geïnformeerd te starten. Zo kun je je kansen op een zwangerschap optimaliseren en tegelijk maximaal instaan voor je eigen gezondheid en die van je kindje.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes