Nooit zoveel vrouwen als nu willen bewust alleenstaande moeder worden
Verdubbeling
Bij sommige centra is er zelfs sprake van een verdubbeling. In het UZ Gent dienden in 2021 zo’n 172 vrouwen een aanvraag in. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2017 en 1/5 meer dan in 2019, laat het ziekenhuis weten. En in de eerst helft van 2022 waren er al meer aanvragen dan in dezelfde periode vorig jaar.
Ook in de fertiliteitscentra van het ZNA Middelheim en het UZ Leuven wordt deze tendens bevestigd. Het ZNA Middelheim ontving in de eerste helft van dit jaar al 24 aanvragen. Dat is al bijna evenveel als het totaal van 26 in 2021. En dubbel zoveel als voor de coronapandemie.
Het UZ Brussel, dat gerenommeerd staat om zijn fertiliteitskliniek, telt al enkele jaren op rij gemiddeld 650 tot 800 aanvragen. In 2020 waren er 634 aanvragen, in 2021 steeg dat naar 782. Het ziekenhuis geeft wel aan dat slechts 1/3 tot de helft van de vrouwen ook start met het traject.
Begeleid en veilig
"De stijging van het aantal aanvragen is al enkele jaren bezig", zegt Isabelle Stuyver, psychologe aan het fertiliteitscentrum in het UZ Gent. "Dat heeft vooral te maken met het feit dat het maatschappelijk aanvaard is. Het is gewoon een optie die alleenstaande vrouwen met een kinderwens hebben.”
Omdat ze daar medische en psychologische begeleiding krijgen, gaan vrouwen naar een fertiliteitscentrum, zo weet Stuyver. “Ze weten ook dat het een veilige weg is, want donoren worden gescreend."
Ook twintigers
De toename in aanvragen is opvallend bij vrouwen van 40+. Maar het zijn lang niet alleen vrouwen op latere leeftijd die de keuze maken om bewust alleenstaande mama te worden. “Ook bij jongere vrouwen, die eind de twintig zijn, stijgt het aantal aanvragen. Ook zij beslissen op een gegeven moment dat ze niet meer willen wachten tot ze een partner hebben.”
Nog een opvallende vaststelling: vrouwen laat ook steeds vaker hun eicellen invriezen. Vooral vrouwen in de dertig. “Zij zijn heel erg aan het nadenken over hun kinderwens en stellen zich vragen over hun fertiliteit. Het invriezen van hun eicellen geeft wat tijd en rust om te kijken of ze nog een partner vinden. Of om op termijn toch de stap te zetten om bewust alleenstaande moeder te worden.”
Aanvraag is niet altijd gelijk aan de stap zetten
Het is natuurlijk niet omdat een vrouw een aanvraag indient, dat ze meteen ook het traject start. In Gent valt ongeveer 10% van de kandidaten af. Dat kan om medische redenen zijn, maar ook omdat ze een te klein sociaal of familiaal netwerk hebben om een kind alleen op te voeden.
“We checken altijd de draagkracht en zelfredzaamheid van de vrouw. Ook een netwerk is heel belangrijk, zowel op emotioneel als op praktisch vlak. Het helemaal alleen doen is niet evident.”
Vergeet trouwens ook niet dat in ons land donors anoniem zijn. “Dus noch de vrouw, noch het kind weet waar het genetisch materiaal vandaan komt. Het gaat dus niet alleen over het feit dat ze alleen een kind gaan moeten opvoeden, maar ook dat dat een donorkind zal zijn, dat zich daar later vragen zal over stellen. Daar willen we vrouwen al vooraf over laten nadenken”, besluit Stuyver.
Bron: vrt nws