5644fi.jpg

Wetenschappelijk onderzocht: hoeveel tijd laat je best tussen twee zwangerschappen?

9/01/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Het is niet altijd een gemakkelijke beslissing – voor zover je het al zelf in de hand hebt: hoeveel tijd laat je tussen twee zwangerschappen? De ene kiest ervoor om haar kindjes snel na elkaar te krijgen om zo rap uit de pampers te zijn, terwijl de andere liever wat langer wacht zodat de oudste al wat zelfstandiger is. Maar er is niet alleen de persoonlijke voorkeur: ook het medische speelt een rol.

Onderzoekers van de Universiteit van British Columbia en van de Harvard T.h. Chan School of Public Health gingen na hoe lang je best wacht om opnieuw zwanger te worden na een eerdere zwangerschap. Ze onderzochten de relatie tussen risico’s voor moeders én baby’s tijdens de zwangerschap en de tijd die een moeder tussen twee zwangerschappen laat. Daarvoor namen ze 148.544 zwangerschappen onder de loep.

12 tot 18 maanden wachten is ideaal

De ideale periode om te wachten om opnieuw zwanger te worden, blijkt uit dat onderzoek 12 tot 18 maanden te zijn. Binnen het jaar na de bevalling opnieuw zwanger worden, zou dan weer meer risico’s met zich mee te brengen, zowel voor de moeder als voor het kind. Voor de moeders was dat risico er alleen bij vrouwen die ouder waren dan 35, voor de baby’s was dat risico er bij alle moeders, maar het meest bij vrouwen tussen de 20 en de 34 jaar.

Complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling

Bij vrouwen boven de 35 die 6 maanden na de bevalling opnieuw zwanger worden, blijkt uit het onderzoek 1,2% risico te lopen op moedersterfte of ernstige complicaties (12 gevallen op 1.000 zwangerschappen). Wanneer een vrouw boven de 35 echter 18 maanden wacht om opnieuw zwanger te worden, daalt dat risico tot 0.5% (5 gevallen per 1.000 zwangerschappen), toch behoorlijk lager.

Te vroeg bevallen

Bij jongere vrouwen die 6 maanden na de bevalling opnieuw zwanger worden, bleek 8,5% het risico te lopen op een premature bevalling (bevalling vóór 37 weken zwangerschap, waarbij de bevalling spontaan begint). Wanneer die vrouwen 18 maanden wachten om opnieuw zwanger te worden, daalt dat risico tot 3,7%. Bij vrouwen boven de 35 is het risico om te vroeg te bevallen 6% wanneer ze na 6 maanden opnieuw zwanger worden, tegenover 3,4% wanneer ze 18 maanden tussen hun zwangerschappen laten.

Oorzaak nog niet onderzocht

De oorzaak van die hogere kans op complicaties werd voorlopig nog niet onderzocht. Het is dus nog niet duidelijk of die risico’s gelinkt zijn aan het feit dat het lichaam minder kans krijgt om te herstellen als een vrouw snel weer zwanger wordt. Het zou ook kunnen dat een aantal zwangerschappen die snel op een vorige zwangerschap volgen ongepland zijn, waardoor er misschien onvoldoende prenatale zorg wordt geboden.

Hoe dan ook raden de onderzoekers aan om minstens een jaar te wachten om opnieuw zwanger te worden, en optimaal 18 maanden tussen twee zwangerschappen te laten.

 

Bron: UBC

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes