Vrouw in ondergoed

Intieme hygiëne tijdens en na je zwangerschap: feit versus fabel

17/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

We moeten er geen doekjes om winden: tijdens en na een zwangerschap (en bevalling) verandert je lichaam serieus wat. Ja, ook ‘down there’. En dat kan voor de nodige ongemakjes zorgen – waarover je misschien ook niet zo graag praat. Maar wij praten er wel over: perinataal welzijn en hoe de juiste verzorging je daarbij kan helpen.

FEIT: je vulva en vagina veranderen

Tijdens een zwangerschap veranderen je vulva en vagina, dat is nu eenmaal zo. De vulva en vagina krijgen een andere kleur (een blauwe verkleuring, het teken van Chadwick), je schaamlippen zwellen op, de doorbloeding in je vagina neemt toe … Het zijn gelukkig veranderingen waarvan je doorgaans niet echt last hebt.

Nog een feit: naarmate je zwangerschap vordert, krijg je meer vaginale afscheiding. Daar is niets vreemds of zorgwekkends aan. Het is een volledig normaal gevolg van zwanger zijn.

Een ander – soms minder aangenaam – feit is dat een zwangerschap in het tweede en derde trimester gepaard kan gaan met incontinentie (van urine). Het is iets wat je ook in de eerste drie maanden na je bevalling kan ervaren. Dat komt omdat je bekkenbodemspieren behoorlijk moeten werken en hun kracht afneemt door hormonale en anatomische veranderingen die komen kijken bij een zwangerschap en bevalling.

FABEL: klachten aan je vulva moet je vanzelf laten overgaan

Producten Shinn

Het klopt dat de combinatie van verschillende veranderingen, zoals opgezwollen schaamlippen, toegenomen afscheiding en urine-incontinentie, de huid rond je vulva kunnen aantasten. Je kan last krijgen van ontstoken huid of wondjes met gevoeligheid, jeuk en irritatie. En neen, dat is niet fijn – zeker als je daarnaast nog een resem andere zwangerschapskwaaltjes moet trotseren.

Maar het klopt niet dat je die klachten niet kan verlichten of zelfs kan oplossen. Er bestaan emolliens of verzachtende middelen om de huid te kalmeren. Zo zijn er producten op basis van plantaardige oliën als olijfolie, zonnebloemolie en amandelolie. Allemaal ingrediënten die veilig zijn voor de microflora in je intieme zone en die herstellend en ontstekingwerend werken.

Ondervind je blijvende klachten of andere symptomen? Dan is het beter om langs te gaan bij je dokter. Er zijn een aantal aandoeningen die tijdens een zwangerschap kunnen voorkomen (bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie) die een specifieke behandeling vragen.

FABEL: scheur tijdens de bevalling, niets aan te doen

Ze klinken niet fijn, de verhalen over scheuren tijdens een bevalling. Meer dan 85 % van de vrouwen die vaginaal bevallen krijgen inderdaad te maken met een of andere vorm van scheurtje in het perineum.

Maar let op het gebruik van het verkleinwoord: -tje. Want maar een klein deel van de mama’s – lees gemiddeld 2,9 % – heeft een derde- of vierdegraads scheur.

Zo’n ergere scheur heeft natuurlijk ernstigere gevolgen voor een mama. Perineale pijn kan tot 3 maanden aanhouden, wat ook voor pijnlijke situaties kan zorgen tijdens seks. Een derde- of vierdegraads scheur kan daarnaast gevolgen hebben voor incontinentie.

Peri Oil Spray van Shinn

Preventief te werk gaan is een goed idee!

Hoe? Met prenatale perineale massages vanaf 35 weken van je zwangerschap.

Die kunnen helpen om een trauma tijdens je bevalling te voorkomen of klachten na je bevalling te verminderen.

Want dankzij de speciale stretchtechniek maak je het perineum en het laatste deel van het geboortekanaal prima klaar voor de passage van je baby.

Belangrijk weetje: studies wijzen uit dat de resultaten van de massage het grootst zijn bij een eerste bevalling. Je hebt tot 9 % minder kans op een scheur die gehecht moet worden.

Prenatale perineale massage … hoe?

Vanaf de 35ste week van je zwangerschap kan je wekelijks of zelfs dagelijks je vaginale opening en perineum stretchen.

Gebruik hiervoor een olie die veilig is voor de microflora en die de rekbaarheid van je weefsel bevordert, zoals de Peri Oil Spray van Shinn. Voor deze massage is het belangrijk dat je een ontspannen houding aanneemt en ervoor zorgt dat je bekkenbodem ontspannen is. Ga dus maar lekker liggen.

  1. Breng olie, bijvoorbeeld Peri Oil Spray van Shinn, aan op je duimen en je huid en de zone rond de vaginaopening en het perineum.
  2. Breng een of twee duimen aan de ingang van je vagina in.
  3. Oefen een neerwaartse druk uit naar het perineum toe. Dat geeft een drukkend en rekkend gevoel. Dat is normaal, maar niet altijd even aangenaam. Ga rustig te werk, overdrijf niet. Elke dag zal het beter gaan.
  4. Rek 30 seconden naar beneden/achter toe. Bouw dat op. Doe er elke dag 30 seconden bij totdat je aan 4 minuten komt. Blijf daarna elke dag 4 minuten stretchen.
  5. Rek 30 seconden naar links onder toe. Bouw dat op. Doe er elke dag 30 seconden bij totdat je aan 4 minuten komt. Blijf daarna elke dag 4 minuten stretchen.
  6. Rek 30 seconden naar rechts onder toe. Bouw dat op. Doe er elke dag 30 seconden bij totdat je aan 4 minuten komt. Blijf daarna elke dag 4 minuten stretchen.
  7. Herhaal dagelijks of zelfs 2 keer per dag.
  8. Je kan de overtollige olie afvegen, maar laat zeker een deeltje indringen, zodat de huid mooi gevoed wordt. Het komt de elasticiteit van je huid ten goede.

De laatste weken van je zwangerschap zit dat buikje soms in de weg natuurlijk. Vind je het te vermoeiend of geraak je moeilijk op de juiste plaats. Vraag je partner om te helpen.

FEIT: na een bevalling moet je perineum herstellen

Een bevalling is niet niks! Je lichaam doorstaat heel wat. Na de bevalling is het normaal dat je perineum uitgerekt is, verwond raakt of gehecht moet worden. Ook een pijnlijke vulva achteraf is dus niet abnormaal.

vrouw houdt perineumfles vast

Mama’s verliezen doorgaans zo’n 4 tot 6 weken na de geboorte van hun kindje nog bloed. Al dan niet in combinatie met minder controle over urine en/of stoelgang. Om duidelijk te zijn: allemaal normale verschijnselen en niets om je over te schamen.

Maar de juiste intieme hygiëne is op dat moment wel belangrijk – al kan dat soms pijnlijk zijn.

Een perineumfles is dan een handig hulpmiddel om je vulvaire huid proper te spoelen met lauwwarm kraanwater.

Je kan het combineren met het gebruik van een coldpack, pijnstilling en/of een verzachtend concentraat op basis van kruiden die kalmerend, regenererend en ontstekingsremmend werken op de gekwetste huid en eventuele aambeien.

Ken je Shinn Care?

gamma Shinn

Shinn biedt Belgische producten aan die je kunnen helpen bij de veranderingen die je lichaam ondergaat tijdens en na een zwangerschap en bevalling.

Volledig natuurlijk gemaakt en veilig voor de kwetsbare vaginale microflora.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met Shinn. Meer lezen over ons advertentiebeleid kun je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes