7663fi.jpg

5 dingen die je beter niet zegt tegen een aanstaande tweelingouder

18/01/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Zodra je aankondigt dat je zwanger bent van een tweeling, krijg je de meest vreemde uitspraken te horen. Niet altijd even leuk … Laat het dus duidelijk zijn, de volgende uitspraken doe je beter níet:

 1. “Dat zal zwaar worden!”
  Dat de eerste levensmaanden als ouder van een tweeling zwaarder zullen zijn dan bij één baby staat als een paal boven water. Dat weten aanstaande mama’s en papa’s van een tweeling heus ook wel. Waarom is het dan zo nodig dat iedereen hen daar steeds wilt aan herinneren? Deze uitspraak geeft je niet meteen moed om eraan te beginnen. Bovendien is dit voor elke baby en situatie anders. Sommige tweelingkindjes kunnen snel doorslapen en weinig last hebben van ongemakken, terwijl sommige ouders met één baby veel meer onderbroken nachten en ongemakken zullen ervaren bij hun kind.
 2. “Zie je dat wel zitten?”
  Wat willen mensen in godsnaam dat je daarop antwoordt? Het krijgen van een meerling is voor niemand een bewuste keuze, maar eens je bent gezegend met dit lot heb je geen andere keuze dan het te zien zitten. Er zullen ongetwijfeld momenten komen waarop je als ouder van een meerling met de handen in het haar zit en de wallen onder je ogen bijna aan de grond reiken. Het zal een weg worden met vallen en opstaan, maar dat heb je als ouder toch gewoon over voor (al) je kinderen? Het lijkt precies alsof mensen een meerling, en al zeker in een gezin met al (in mijn geval twee) andere kinderen enkel zien als een last en probleem. Je wordt vol medelijden aangekeken. Kinderen zijn in de eerste plaats een zegen, een bron van liefde en geluk. En dat is niet anders bij een meerling en grote gezinnen, integendeel. Hoe meer zielen hoe meer vreugd!
 3. “Zit het in de familie?”
  Precies alsof het om een of andere erfelijke ziekte gaat. Wat doet deze vraag er dan ook toe? Dit verandert toch helemaal niets aan de situatie?
 4. “Nu willen we geen volgend kindje meer, stel je voor dat het ook een tweeling zou zijn.”
  Deze uitspraak impliceert precies dat het krijgen van een tweeling een straf is terwijl net het omgekeerde waar is. Het krijgen van een nog extra leven bovenop wat gepland was, is het mooiste geschenk dat je kan krijgen. En zeg nu zelf, twee baby’s in je buik die later samen zullen opgroeien, hoe uniek is dat?! Het hebben van een tweeling zorgt -mogelijks- voor dubbel zoveel werk en zorgt -in elk geval- voor dubbel zoveel liefde en geluk. Dat een meerling ook financiële, materiële en praktische gevolgen met zich meebrengt is een feit. Maar zoiets kan toch nooit opwegen tegen een extra leven in huis?
 5. “Respect!”
  Met deze uitspraak heb ik de meeste moeite. Als aanstaande mama van een tweeling (en al twee andere kleine kinderen) behoef ik helemaal geen respect. Alleenstaande ouders, ouders die een kindje hebben moeten afgeven, zij die geen kinderen kunnen krijgen, ouders met zwaar zieke kinderen, of kinderen met een beperking, ouders zonder netwerk op zich heen, zieke mama’s of papa’s die niet in staat zijn om de zorg van hun kind(eren) op zich te nemen, die (en de lijst is onvolledig) verdienen pas tonnen (en veel meer dan dat) respect!

Zolang ikzelf en mijn mooie gezin gezond zijn is er niets, maar dan ook niets om over te klagen of respect voor te verdienen!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes