6809fi.jpg

Aanstaande papa? 6 tips om de mama to be te helpen

11/06/2020
Mamabaas
Door Mamabaas

Kindje op komst? Hoera, je gezinnetje wordt uitgebreid. Nog even lekker luieren en genieten van de rust, papa to be? Want … jij bent toch eerder ‘werkloos’ die eerste 9 maanden? Je baby mama neemt het grootste werk op zich, maar je kan zeker een handje toesteken tijdens de zwangerschap. Geloof ons: ze zal je dankbaar zijn.

Deze 6 dingen kan je als aanstaande papa voor je rekening nemen:

1. Prep de kinderkamer

Hoe leuk is het als je thuiskomt met dat baby’tje en die kinderkamer staat al te blinken? Haal de handige Harry in jou naar boven en zet alles al op orde. Vijs de meubeltjes in elkaar, geef tweedehands spulletjes een frisse look met een likje verf, schilder de muren in een fijn kleurtje, zorg voor wat decoratie – en houd er rekening mee dat de mama in spe die de volgende dag herschikt of euh … vervangt :-).

De babykamer klaarmaken is niet alleen leuk, het is ook rustgevend – voor iedereen in huis. Ha ja, je bent de nestdrang van mama to be voor ;-). Geen gerommel op het laatste moment. Bovendien maak je het concept ‘baby’ meteen veel echter.

2. Katsjing! Het startbedrag

Eentje om niet te vergeten. Als je een kindje krijgt, ontvang je eenmalig een startbedrag. In Vlaanderen is dat 1214,49 euro (het bedrag wordt jaarlijst geïndexeerd) in de portemonnee.

En goed om weten: het kan al uitbetaald worden vanaf twee maanden voor de uitgerekende geboortedatum van je spruit. Handig voor die babyuitzet – papa, die had je al op het to do-lijstje staan, toch? Aanvragen, dat startbedrag! Online is dat zo gefikst, dus neem dat snel even uit handen van je zwangere partner. Nadien ontvang je maandelijks je Groeipakket.

3. Leef … alsof je ook zwanger bent

Oké, die extra kilo’s kan jij niet meezeulen. Die ochendmisselijkheid kan (en wil) je niet overnemen. En de hele hormoonhuishouding ontvlucht je waarschijnlijk liever. Maar … zorg ervoor dat je voor de rest zoveel mogelijk meeleeft met de zwangerschap.

Ga mee naar de controles bij de gynaecoloog. Leg samen met je vrouw of vriendin de geboortelijst aan. Leg je hand op haar buik om te voelen hoe dat kleintje beweegt en praat er ook gerust tegen. Bespreek het ontwerp van het geboortekaartje, ideetjes voor het doopsuiker en de naam samen. Stap samen in dat ‘project baby’ van bij het prille begin.

4. Steunpilaar nummer 1

Sommige mama’s beleven een droomzwangerschap, voor anderen is het best een pittige periode. Hoe dan ook, probeer je partner op tijd en stond te ontlasten. Is ze misselijk of doodop? Neem enkele huishoudelijke klussen over – dat is het laatste waar ze zich mee wil bezighouden. Boodschappen doen? Dat wordt jouw taak, of ga gewoon met haar mee om alles te dragen. Verras haar met haar favoriete snack of eten als je thuiskomt. En pretty please, zit niet vol smaak dat broodje préparé waarvoor zij een moord zou begaan, op te smikkelen voor haar neus.

Een voet- of rugmassage zo nu en dan: dat is scoren, zonder twijfel. Of maak er een gewoonte van om ’s avonds haar buik in te smeren met lotion tegen de striemen. Choose your battles. Ga niet te veel in op de extra prikkelbaarheid die in huis hangt. Nog iets …? Ja, wees haar pratende agenda en help haar dingen te onthouden – zwangerschapsdementie is geen fabeltje!

5. Nog wat Q-time voor jullie tweetjes

Trek er nog eens een paar daagjes als koppel tussenuit – ook al is het niet je eerste kindje trouwens. Een lekker dinertje, een dagje verwennerij en wellness, een ontspannend weekendje weg … Eens de baby er is, zal het even duren vooraleer jullie echt samen qualitytime kunnen inboeken.

Prop je agenda ook niet helemaal vol tijdens die laatste weken. Die uitjes met vrienden, de afterwork borrel voor het weekend, dat feestje of festival … dat komt altijd terug. Focus je maar op je aanstaande vaderschap en jullie leven als mama en papa. 

6. Superpapa = superplanner

Een voorbereide papa is er twee waard. Voor én net na de bevalling zijn er heel wat administratieve zaken te regelen. Moeder/vaderschapsverlof aanvragen, een kinderopvang zoeken, eventueel kraamhulp aanvragen … Probeer zoveel mogelijk het overzicht te bewaren en alles op tijd in orde te brengen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Een handige checklist kan helpen – ook een hulpmiddeltje bij die zwangerschapsdementie.

Zorg ervoor dat het moment dat de baby wil kennismaken met jullie niet extra stressvol wordt. Bepaal op voorhand de kortste route naar het ziekenhuis en eventueel een andere route – als de mama zich doorheen weeën puft, heeft ze niet bepaald veel zin om copiloot te spelen. Probeer enkele weken voor de geboorte eens alle babyspullen uit: klik het autostoeltje een keer vast, ontvouw de kinderwagen … Zodat je niet staat te sukkelen als dat hummeltje in je armen ligt.

Extraatje

Wil je zeker zijn dat je niets uit het oog verloren bent? Zodat je je vanaf dag 1 kan concenteren op je nieuwe taak, die van superpapa? Download de whitepaper ‘Stap voor stap, van zwanger- tot ouderschap’.

Maar vooral … maak het de mama in spe zo aangenaam mogelijk – yes, you can! En verder? Dat kleine wondertje overladen met liefde en dan komt het helemaal goed.

 

*Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Groeipakket

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes