Vrouw zit verdrietig op bed naast babybed

App biedt steun aan ouders die (ongeboren) baby verliezen

17/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Een zwangerschap of baby verliezen, het is een ingrijpende gebeurtenis en een vreselijke evaring om door te maken. Ouders die een (ongeboren) baby verliezen, voelen zich vaak ook eenzaam in hun verdriet. Nederlandse artsen ontwikkelden een app om ouders te steunen bij dit verlies. Maak kennis met de Loss-App.

Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam ontwikkelde de Loss-App in samenwerking met deskundigen van VSV Rotterdam Zuid (samenwerkingsverband van verloskundigen). De app is bedoeld om ouders te steunen na het verlies van een baby door een zwangerschapsverlies, tijdens de zwangerschap, een zwangerschapsafbreking, rondom de geboorte of kort daarna.

Veilige plek

Gynaecologe Babette Prick: “Wanneer je te maken krijgt met het verlies van een zwangerschap of baby heb je veel behoefte aan informatie en steun. Die krijg je als ouder natuurlijk deels vanuit het ziekenhuis, maar vaak spelen er later nog veel vragen.”

“Wij willen voorkomen dat mensen met al hun vragen naar ‘dokter Google’ gaan. We zorgen liever voor een veilige plek met betrouwbare informatie, geschreven door professionals.”

“Het primaire doel is mensen mentaal en psychosociaal ondersteunen. We willen dat ouders ook zelf in hun eigen thuisomgeving betrouwbare informatie kunnen opzoeken”, legt Prick uit.

“Ik geef tijdens gesprekken altijd aan dat ouders te allen tijde aan de bel mogen trekken, maar ik denk dat de drempel om het ziekenhuis te bellen relatief hoog is.”

Contact met lotgenoten

Wat biedt de Loss-App concreet? Ouders vinden er info in de vorm van artikels en video’s, maar ook gedichten en links naar relevante en interessante websites. De app biedt ook oefeningen om negatieve gevoelens en gedachten een plek te geven of om te keren.

“De Loss-App legt uit welke gevoelens en ervaringen ‘normaal’ zijn, geeft aan wanneer er een alarmbelletje moet afgaan.”

Daarnaast kan je via de app ook in contact komen met lotgenoten. “Als jij zo’n heftige ervaring meemaakt, dan voel je je vaak onbegrepen door mensen die dit niet hebben meegemaakt”, vertelt Prick. “Lotgenotencontact is daarom erg waardevol, omdat je dan ervaart dat jij niet de enige bent die hiermee loopt.”

 

Bron: De Morgen & AD