zwangere vrouw met avocado

Deze snack kan de kans op allergie bij je baby verlagen!

5/06/2025
Mamabaas
Door Mamabaas

Ben je zwanger en heb je plots een onweerstaanbare goesting in avocado’s? Wel mama, je lichaam weet duidelijk wat het doet. Want naast het feit dat avocado bomvol gezonde vetten zit (hallelujah voor die zachte huid!), zou het ook nog eens een mini-superheld zijn voor het immuunsysteem van je baby. Jep, echt waar! Een nieuwe studie toont aan dat avocado’s eten tijdens je zwangerschap het risico op voedselallergieën bij je baby serieus kan verlagen. Holy guacamole!

Onderzoekers volgden 2.272 zwangere vrouwen en ontdekten dat wie in het eerste of derde trimester avocado at (maakt niet uit hoeveel), 43,6% minder kans had dat hun baby op 1-jarige leeftijd een voedselallergie had. En nee, dat is geen toeval. Ze hielden rekening met andere factoren zoals roken, BMI, voeding, borstvoeding ... je weet wel, al die dingen waar je als zwangere plots expert in moet zijn. Dus ja: avocado’s = win-win. Voor jou én je baby.

Maar waarom werkt dat dan?

Blijkbaar zit de magie in wat wetenschappers zo mooi ‘maternal exposure’ noemen. Dat wil zeggen: wat jij eet tijdens je zwangerschap, helpt mee aan de opbouw van het immuunsysteem en het darmflora van je baby – zelfs nog voor hij of zij geboren is. Zot, hè?

Avocado’s zitten vol met:

  • Antioxidanten (zoals vitamine E en zink): Goed voor de immuniteit van je mini.

  • Vezels: Je darmen blij, baby’s darmen blij. Vezels voeden goeie bacteriën, en die maken dan weer stoffen aan die ontstekingen kunnen remmen.

  • Gezonde vetten: Noodzakelijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het immuunsysteem.


Kortom: avocado is zo’n beetje de Beyoncé van de zwangerschapsvoeding. Alleskunner, altijd in vorm, en iedereen wil ermee gezien worden.

Waarom is dit belangrijk?

Voedselallergieën komen almaar vaker voor. Volgens de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC zijn allergieën bij kinderen tussen 1997 en 2011 met 50% gestegen. En da’s niet min. Twee op vijf kinderen komen jaarlijks op spoed terecht door een allergische reactie. Veel experts focussen op vroege introductie van allergene voedingsmiddelen zoals pinda’s en eieren. Maar deze studie zegt eigenlijk: misschien moeten we al veel vroeger beginnen: in de buik!

Dus: moet je nu elke dag avocado eten?

Als je zwanger bent en je lichaam is fan van avocado (lees: je krijgt er geen misselijkheid of andere toestanden van), dan is er geen enkele reden om het niet te eten. Het is:
✔️ Voedzaam

✔️ Rijk aan foliumzuur

✔️ Laag in suiker

✔️ Lekker op basically alles

Tuurlijk, altijd goed om even af te stemmen met je arts of vroedvrouw als je je voeding wil aanpassen. Maar in het algemeen: ja hoor, scoor dat extra avocado’tje gerust.

Avocado op het menu? Hier wat inspiratie:

🥑 Avocado-toast met eitje, chili flakes en wat citroensap

🥑 Groene smoothie met avocado, banaan, spinazie en yoghurt

🥑 Gevulde avocado met tonijn- of kikkererwtensalade

🥑 Avocado-chocomousse (jawel, Google maar: lekker én voedzaam)

Dus hey, zwangere supervrouw: die craving voor avocado is niet zomaar toeval. Je lichaam weet wat het doet. En als je dan nog eens te horen krijgt dat je daarmee misschien de kans op allergieën bij je baby verlaagt? Dubbele win! Ga ervoor. Lepel die avocado uit, mix ’m in je smoothie of smeer hem op je toast. Je voedt niet alleen jezelf, je bouwt mee aan de gezondheid van je kleintje.

BRON: Motherly