2982fi.jpg

Hoe vaak moet een baby bewegen in de buik?

6/06/2023

Die allereerste keer je baby voelen bewegen is zalig. Het is een teken dat je baby het goed stelt en blij is. Vanaf nu kun jij hem in de gaten houden en nagaan of hij voldoende blijft bewegen. Prof. dr. Bernard Spitz legt uit hoe vaak dat gemiddeld moet zijn.

Het belang van beweging in de buik

Vanaf een 20-tal weken, een tweetal weken vroeger als je al eerder zwanger bent geweest en weet hoe het aanvoelt, kan je je kind ook in je buik voelen bewegen. Nu heb je zelf controle over het welzijn van je baby. Hij of zij laat je regelmatig weten er te zijn, elk een beetje op zijn ritme.

Bewegen is een teken van foetaal welzijn en geluk. Sommigen zijn hevig, sommigen rustiger, sommigen hebben een wat voorspelbaar ritme. Ook een baby slaapt af en toe. Naarmate de zwangerschap vordert, wordt het enger daarbinnen. Veel plaats om te bewegen is er niet meer, de wanden van de baarmoeder komen dichter en dichter bij.

Gemiddeld meet men 90 bewegingen per week op week 32 versus 50 per week op het einde van de zwangerschap. 

 

Hoe vaak moet mijn baby bewegen?

De intensiteit en het patroon van de bewegingen kunnen veranderen. Leer je baby kennen; zolang je hem regelmatig voelt bewegen kan je gerust zijn.

Wat ‘regelmatig genoeg’ of het minimum is, is moeilijk te zeggen. Meestal is dat, als je er wat op let, toch minstens tien keer per dag. Maar elke foetus heeft zijn eigen activiteitsniveau, en dat kan erg verschillend zijn (bij volwassenen trouwens misschien ook een beetje).

  • De meeste activiteit vindt plaats tussen 21 uur en 1 uur 's nachts. Sommige onderzoeken zeggen dat dit samenhangt met het suikergehalte van het bloed van de moeder, maar daar bestaat discussie over.
  • De rustperiode bij een normale foetus duurt meestal maar 40 en niet langer dan 75 minuten. 
  • 70 tot 80 procent van de bewegingen van de baby worden door de moeder correct geïnterpreteerd. De plaats van de placenta, de aanwezigheid van een grote hoeveelheid vruchtwater of eventuele afwijkingen kunnen die interpretatie vertroebelen. 

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes