sportende vrouw

Mag je sporten tijdens de zwangerschap?

17/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Dat je niet ging vermageren tijdens je zwangerschap wist je wel al. Maar toch heb je het een beetje moeilijk met die zwangerschapskilo's. Misschien tijd voor een beetje sport? Maar mag je wel sporten tijdens de zwangerschap en waar moet je op letten? 

Het is niet altijd eenvoudig om te blijven sporten als je zwanger bent: in het begin kun je erg misselijk en moe zijn en op het einde zit je buik in de weg. Waarschijnlijk durf je ook niet te veel te bewegen uit angst dat er dan iets met de baby zou gebeuren. Blijft het kleintje op zijn plaats zitten? Zal de baby er iets van voelen? ...

 

Intussen is er aanzienlijk wat onderzoek naar gedaan en kun je stellen dat het perfect oké is om nog aan sport te doen, tenzij je arts het afraadt vanwege eventuele complicaties. 

Wat je beter niet doet:

  1. Competitiesporten of sporten waarbij er veel slagen of stoten worden uitgedeeld of waarbij je veel op de grond valt (best dus niet in de boksring gaan staan met je bolle buik).
  2. Diepzeeduiken of bergklimmen vanwege het risico op zuurstoftekort.
  3. Sporten waarbij je te veel oefeningen op de rug moet doen (vooral tijdens het derde trimester).
  4. Sporten bij hoge temperaturen (plof dan maar neer in een tuinstoel met een ijsje ;-) ).

Leuke zwangerschapssporten:

  • zwemmen of aquaqym
  • yoga
  • wandelen 
  • indoorfietsen 

Het belangrijkste is dat je gezond blijft eten en je goed in je vel voelt. Blijf bewegen, drink voldoende en luister naar je lichaam! 

Meer lezen?

ik word mama

Ik word mama is ideaal als cadeauboek voor een aanstaande of kersverse mama (of papa, want er staat ook een hoofdstuk speciaal voor de papa's in!). Een boekje waar je blij van wordt :-).

Een hip en informatief hebbeding voor mama's in spe of voor kersverse mama's. Stijlvol boekje waarin mama haar grootste dromen en/of twijfels kwijt kan en waar ze tips en inspiratie vindt. Met speelse illustraties, cartoons, leuke quotes en teksten zoals tien ideetjes om jezelf in de watten te leggen, vijf must-haves voor de kinderkamer, etc. Perfect voor een gestolen momentje me-time!