6365fi.jpg

Fasciatherapie als hulp bij kinderwens, ondersteuning bij fertiliteitsproblemen, rouw en verlies

5/12/2019

Plots is ‘de grote wens’ daar. Je wil een kind. Je wil ‘dolgraag’ een kind. In je hoofd spookt er nog maar één ding… je wil NU een kind.  Maar wat als je na een tijdje merkt dat het niet zo vlot verloopt?

De hoop slaat om in angst. Wat als er iets mis is? Ben ik het probleem? Zal het wel lukken? Doe ik iets verkeerd? Hoe moet het nu met ons als koppel? …

Je lichaam en hoofd veranderen in een grote bron van stress, gebrek  aan zelfvertrouwen, frustraties, kwaadheid, teleurstelling, …
Alles wat je nog doet, link je aan het verlangen naar een kind. Elke paardenbloem met pluizenbol probeer je weg te blazen. In één adem… want dan mag je een wens doen.  Sommigen zien onkruid… anderen een diepe wens.

Medische rollercoaster

Zo gaat het vaak nog even door, totdat koppels een eerste stap durven zetten naar een arts. Misschien krijg je te horen dat je het nog maar even verder moet proberen. Misschien krijg je na verdere onderzoeken de raad dat je kan beginnen aan een medische rollercoaster.

Het voelt aan als een soort van hordelopen: spring je over de ene hindernis, dan komt er meteen al een andere aan. En een volgende en … Een zwaar fysiek en mentaal hindernissenparcours, een ware test van je weerbaarheid. Hoe ga ik hiermee om? Hoe moet het verder?

Helpende hand

Tijdens dit parcours kan ik als fasciatherapeute een helpende hand zijn. Samen met jou aan de slag gaan, om de kracht te vinden om de horden te trotseren. Het oefenen op weerbaarheid, het leren vallen en vooral weer opstaan en doorgaan.

Het is een engagement dat me nauw aan het hart ligt aangezien ik dit gegeven deel uit eigen ervaring. Omdat ik me ben gaan verdiepen in de problematiek. Ik volg dan ook verdere cursussen als counselor.

Ik ben ervan overtuigd, dat ik als fasciatherapeute naast de huisarts, gynaecoloog, het eventuele medisch traject, de mogelijke psychologische begeleiding, … een steun en aanvullende meerwaarde  kan betekenen.

Wat is fasciatherapie?

“Fascia” is het bindweefsel waarmee heel het lichaam doorweven is. Hierdoor is alles in het lichaam met elkaar verbonden, niet alleen de botten, spieren, pezen,… maar ook de organen en de neurogene structuren. Deze structuren hebben dan ook wederzijdse effecten op elkaar. Deze fascia speelt ook een belangrijke rol in het lichamelijk en geestelijk functioneren, een rol die evenwaardig is aan die van de andere grote systemen. Samen met het autonoom zenuwstelsel en het hormonaal stelsel beïnvloedt het de graad van spierspanning, het bewegingspatroon, de bloedcirculatie, de hormoonhuishouding, het stresssysteem, het humeur, de manier van emotioneel reageren, het denken en bijgevolg ook het gedrag. Het lijkt dan ook niet onlogisch dat de fascia een sleutelpositie inneemt in het behandelen van allerhande klachten.

Tijdens het manueel behandelen stelt de fasciatherapeut vragen en geeft bepaalde instructies. Hierdoor wordt de patiënt betrokken bij de behandeling en wordt men zich bewust van wat er zich afspeelt in zijn lichaam. Men ervaart spanningsveranderingen en andere nuttige fysiologische reacties. Hierdoor kan men nieuwe bewegingspatronen ontdekken en  bewegingsmogelijkheden vergroten.

Oefentherapie is een zeer belangrijk onderdeel. Samen oefenen we op het bewustzijn van het lichaam en zichzelf. Het doel hierbij is dat de patiënt zijn aandoening zelf in handen kan nemen door zichzelf, zijn reacties, zijn beweging en gedrag waar te nemen om zo tot een verandering te komen. Hierdoor kan de patiënt zelf thuis verder aan de slag en leert men zijn eigen lichaam kennen en onder controle krijgen. Voor een blijvend effect van de behandeling is dit cruciaal.

Wat kan ik als fasciatherapeute nu betekenen binnen zo een fertiliteitstraject?

Door middel van  manuele behandeling, bewegingstherapie, pedagogische begeleiding en ondersteuning, leer je je lichaam terug ontdekken en in balans krijgen. Door empathie en erkenning, door ruimte te creëren voor ventilatie en via fysieke ontspanning een betere doorbloeding te krijgen. Het opheffen van blokkades in de bekkenregio en opnieuw het contact te maken met je eigen lichaam, …

Kortom een optimale basis  vormen om voor jezelf, of samen als koppel,  de kracht en de moed te vinden om door te gaan, vol te houden, te rouwen, te aanvaarden, …

Doelen:

  • Fysieke ontspanning
  • Stimulatie doorbloeding en opheffen van blokkades in de gehele bekkenregio
  • Verlagen van de mentale stress (en dus ook de hormonale disbalans)
  • In contact blijven met je eigen lichaam
  • Weerbaarheid ontwikkelen :  het leren vallen en vooral weer opstaan
  • Je verhaal eens kwijt kunnen

Behandeling:

  • Manuele behandeling
  • Bewegingstherapie (+thuisoefeningen)
  • Begeleiding, ondersteuning en counseling
  • De nodige empathie, erkenning en ruimte voor ventilatie

 

Lise Delahaye

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes