werkende mama

Je zwangerschap: 37 weken zwanger

10/08/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

In welke houding beval je het best? Moet je je nog laten vaccineren tegen iets? Nog zoveel vragen en zo weinig tijd... Geen stress! Mama Baas geeft raad op elke vraag.

Je baby bij 37 weken zwangerschap

pompoen

Weer een mijlpaal bereikt! Met de grootte van een pompen is je baby nu helemaal volgroeid. Als hij nu geboren zou worden, zouden de longen het al doen, maar idealiter blijft hij nog even bij jou in de buik.

Een geboorte is à terme of op tijd tussen 37 en 42 zwangerschapsweken. Vanaf nu mag je ook thuis bevallen.
 
Zowel jij als je baby zijn bezig met de laatste voorbereidingen. Binnen enkele weken is hij helemaal klaar om je te ontmoeten buiten de buik

Negen maanden lang voorbereiden... om een leven lang lief te hebben!

Jij bij 37 weken zwangerschap

Waarschijnlijk ben je je nu helemaal aan het voorbereiden op de komst van je kindje. Enkele vragen stellen aan vrienden met kindjes, nog wat informatie opzoeken online of in (onze) boeken, de kinderkamer inrichten… Toch willen we je nog een beetje extra raad geven.

Moet je je laten vaccineren tegen de windpokken? De kans is groot dat je de infectie als kind al hebt doorgemaakt, waardoor je antistoffen hebt. Ben je er als kind toch aan ontsnapt, dan is het vooral op het einde van de zwangerschap gevaarlijk om de windpokken te krijgen, met name als je minder dan 5 dagen voor de bevalling ziek wordt. Je hebt dan immers amper tijd gehad om antistoffen door te geven aan de baby, die daardoor na de geboorte ernstig ziek kan worden. Toch laat je je liever niet vaccineren: men vreest dat door een brede vaccinatie bij kinderen het risico op gordelroos tijdelijk zou kunnen toenemen. Mijd daarom op het einde van de zwangerschap contact met mogelijk besmette kinderen.
 
In welke houding beval je het best? Het belangrijkste is dat het bekken zo ruim mogelijk gemaakt wordt. Als het allemaal wat vlotter moet gaan, kan je hurkend verticaal bevallen. Dan helpt de zwaartekracht je een beetje. Indien de vroedvrouw meer zicht wil, kan je horizontaal bevallen. En als de bloedvoorziening naar de baby niet afgedrukt mag worden, dan kan je op je zij gaan liggen.

Lees meer over je zwangerschap in week 38.

banner app
banner podcast

Product in de kijker

Mom milestone cards

Mom Milestone Cards

Alle mijlpalen in het leven van jonge ouders en hun baby nu in één doosje

  • 30 leuke kaartjes die het eerste levensjaar illustreren.
  • Met herkenbare en grappige situaties.
  • Ook uniek en waardevol cadeau voor nieuwe mama's en papa's.

€12.99