8035fi.jpg

Deze beroemdheden kregen een kindje via een draagmoeder

23/03/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Eind 2021 kregen Tesla-topman Elon Musk en zangeres Grimes samen een tweede kindje. Hun dochtertje kreeg de bijzondere naam Exa Dark Sideræl. Het meisje kwam ter wereld via een draagmoeder.

Geen wettelijk kader in België

De Canadese zangeres Grimes kreeg bij haar eerste zwangerschap ernstige complicaties, dus kozen zij en Elon Musk voor hun tweede kindje voor draagmoederschap.

Een kindje krijgen met een draagmoeder is (bij beroemdheden) steeds minder een taboe. In bepaalde delen van de Verenigde Staten is commercieel draagmoederschap mogelijk, waarbij wensouders betalen om een baby te krijgen. Het gaat over bedragen tot makkelijk 100 000 euro en meer. Maar sterren liggen vaak niet wakker van zo’n prijs.

In België is draagmoederschap dan weer niet zo’n een evidentie. Er is eigenlijk geen wettelijk kader voor, maar het is ook niet verboden. Alleen kost het je dus redelijk veel geld – waarvan je niets terugbetaald krijgt – waardoor het niet zomaar voor alle wensouders is weggelegd. In ons land zijn er naar schatting in 30 jaar tijd maar 150 tot 200 draagmoederschappen geregistreerd. Exacte cijfers zijn er wel niet.

In het andere landen wordt het draagmoederschap populairder. In het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld, waar cijfers van de Universiteit van Kent aantonen dat het aantal draagmoederschappen in 10 jaar tijd ongeveer verviervoudigd is: van 117 in 2011 naar 413 in 2020.

Sterren die kozen voor draagmoederschap

Deze beroemdheden kregen een of meerdere kindjes via een draagmoeder.

  1. Actrice Nicole Kidman en haar man, zanger Keith Urban lieten in 2008 weten dat hun dochtertje Faith Margaret geboren werd ‘met de steun van’. Hun eerste dochter Sunday Rose zetten Kidman zelf op de wereld.
  2. Zanger Ricky Martin werd in augustus 2008 vader van de tweeling Matteo en Valentino via een draagmoeder. Hij nam een jaar vrij om zich volledig te richten op het vaderschap. 
  3. Fotografe Annie Leibovitz kreeg een dochter op haar 52ste en een tweeling op haar 55ste. Dankzij een draagmoeder, maakte ze later bekend.
  4. Acteurs Sarah Jessica Parker en Matthew Broderick kregen in 2009 hun tweeling Loretta en Tabitha Hodge via een draagmoeder.
  5. Actrice Lucy Liu werd in 2015 mama van haar zoontje Rockwell Lloyd dankzij een draagmoeder. “Het leek de juiste keuze, omdat ik niet wist wanneer ik zou stoppen met werken”, vertelde ze.
  6. Model en presentatrice Tyra Banks en haar vriend Erik Alsa werden in 2016 ouders van een zoontje York met de hulp van een draagmoeder. Banks deelde dat openhartig op Instagram. Ze had vruchtbaarheidsproblemen.
  7. Socialite Kim Kardashian en rapper/producer Kanye West kregen 2 kinderen, North en Saint, op natuurlijke wijze. Maar hun 3de en 4de kindje, Chicago en Psalm, kwamen er na een draagmoederschap. Kardashian maakt daar nooit een geheim van en bedankte de draagmoeder ook uitgebreid op haar website.
  8. Begin 2000 kondigden actrice Cameron Diaz en gitarist Benji Madden de geboorte van hun dochtertje Raddix aan. Het meisje kwam er na lang proberen en verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen dankzij de hulp van een draagmoeder.
  9. Actrice Amber Heard kreeg in 2021 een dochtertje en deed daarvoor een beroep op een draagmoeder.
  10. Zanger Nick Jonas en actrice Priyanka Chopra maakten in januari 2022 bekend dat ze een dochtertje kregen via draagmoedermoederschap.

Sybe wenspapa

Lees ook: Sybes weg naar een kindje

Sybe (30) is de allereerste Vlaamse wenspapa. En hij is de allereerste papa die we bij Mama Baas volgen in zijn weg naar een baby via een draagmoeder. De komende maanden geeft Sybe ons geregeld updates over zijn traject. Spannend!

Ook op Instagram kan je volgen hoe het allemaal loopt op @papa_in_de_maak.

 

Bron: vrtnws