Zwangere vrouw heeft last van ochtendmisselijkheid

Kan je binnenkort extreme zwangerschapsmisselijkheid verhelpen of voorkomen?

19/12/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Ochtenmisselijkheid. Of gewoon misselijkheid, all day long. Het hoort er voor veel zwangere vrouwen bij. Maar een aantal onder hen hebben te maken met de extreme vorm van misselijkheid. Wetenschappers hebben nu betere inzichten gekregen in de manier waarop die ontstaat en hopen daardoor ook die kwaal te kunnen verminderen of zelfs te voorkomen.

Zeker 50 tot 90 procent van de zwangere vrouwen, dus veel, hebben in zekere mate last van ochtendmisselijkheid. De symptomen starten meestal vanaf week 5 of 6, om vanaf week 16 weer te verbeteren. Toch heeft 1 vrouw op 7 er heel de zwangerschap mee te kampen.

Ongeveer 2 procent trekt dan nog het allerslechtste lotje en heeft te maken een extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid, ‘hyperemesis gravidarum’. Het overgeven en de misselijkheid zijn dan zo erg dat ze leiden tot uitdroging. Vaak is een opname in het ziekenhuis zelfs nodig.

Herinner je Kate Middleton, de vrouw van de Britse kroonprins William, die tijdens haar zwangerschappen aan die extreme vorm van zwangerschapsmisselijkheid leed.

Vanwaar die extreme ochtendmisselijkheid?

Wat die zware zwangerschapsmisselijkheid veroorzaakt, wisten we tot nu toe niet echt met zekerheid. Wetenschappers hadden wel een vermoeden dat het hormoon, GDF15 er een rol in speelt.

Intussen is er een nieuw internationaal onderzoek gebeurd en dat toont nu meer aan wat de exacte rol van dat hormoon is en hoe het komt dat sommige zwangere vrouwen in zo extreem misselijk zijn. Het is een belangrijk inzicht, want het kan helpen om zwangere vrouwen in de toekomst beter te helpen.

Wat is én doet die GDF15 precies?

Het is een hormoon dat aangemaakt wordt door de foetus in de baarmoeder. Via het bloed komt het in het lichaam van de mama terecht, met het misselijke gevoel als gevolg. Alleen verklaart dat niet waarom de ene vrouw amper misselijk is, de andere wat meer, en nog een andere amper iets binnen kan houden en in het ziekenhuis belandt.

Het nieuwe onderzoek stelde vast dat zwangere vrouwen met hyperemesis gravidarum veel hogere hoeveelheden van GDF15 in hun bloed hadden dan anderen. Maar de wetenschappers ontdekten dat er nog meer meespeelde. GDF15 wordt ook in alle lichaamsweefsels aangemaakt zonder dat je zwanger bent, in lage niveaus.

Het nieuwe onderzoek toont aan dat sommige vrouwen door een genetische mutatie ook als ze niet zwanger zijn extreem lage niveaus van GDF15 in hun bloed hebben. Zij bleken in hun zwangerschap een verhoogde kans op hyperemesis gravidarum te hebben. Andere vrouwen met een zeldzame bloedziekte die gepaard gaat met extreem hoge niveaus van GDF15 in het bloed, bleken dan weer amper last te hebben van misselijkheid.

Dat is volgens de wetenschappers waarom GDF15 de sleutel is om zwangerschapsmisselijkheid te verklaren én om hyperemesis gravidarum te kunnen verminderen of zelfs te voorkomen.

Hoe gevoeliger, hoe zieker

"We weten nu dat vrouwen ziek worden tijdens de zwangerschap als ze worden blootgesteld aan hogere niveaus van het hormoon GDF15 dan ze gewoon zijn", zegt Marlena Fejzo, assisent-professor aan de Keck School of Medicine van de University of Southern California en hoofdauteur van het onderzoek.

"De meeste zwangere vrouwen zullen op een bepaald moment misselijkheid ervaren. Dat is niet aangenaam, maar voor sommige vrouwen is het veel erger. Ze worden zo ziek dat behandeling en zelfs ziekenhuisopname noodzakelijk is", zegt Stephen O'Rahilly, co-auteur en coördinator van het internationale onderzoek.

"We weten nu waarom. De baby in de baarmoeder produceert een hormoon op niveaus die de moeder niet gewoon is. Hoe meer gevoelig de mama is aan dat hormoon, hoe zieker ze zal worden. Die kennis geeft ons een idee hoe we kunnen proberen om het te voorkomen."

Kan je extreme ochtendmisselijkheid voorkomen?

Intussen deden wetenschappers al tests uit bij muizen. Daaruit bleek dat als je aanstaande mama’s vóór de zwangerschap blootstelt aan lage gehaltes van GDF15, ze voor een groot deel beschermd zijn tegen extreme misselijkheid.

In een volgende fase willen de wetenschappers onderzoeken hoe dat bij mensen zit. Vrouwen met een voorgeschiedenis van hyperemesis gravidarum willen ze voor een volgende zwangerschap blootstellen aan GDF15. Daarmee willen ze onderzoeken of dat de misselijkheid en het braken kan verminderen of zelfs kan voorkomen.

 

Bron: vrt.news

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes