7477fi.jpg

Nood aan een geboorteplan of ‘go with the flow zwanger’?

31/05/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Wat voor een zwangere mama ben jij? Hoe goed ben jij voorbereid op de baby die op weg is? Jullie vulden massaal onze enquête in. En wat blijkt? Jullie genieten vollenbak! Dat worden gelukkige boelekes.

Met de G van genieten

Een zwangerschap: voor de ene zijn het 9 zalige maanden, voor de andere brengt die bolle buik ook een hoop stress met zich mee. Wel, bijna de helft van jullie (49 %) zijn ‘go with the flow’-mama’s die vooral genieten van het zwanger zijn. Gewoon elk moment met je ongeboren baby koesteren. De belangrijkste zaken heb je geregeld en verder neem je elke dag hoe die komt.

31 % omarmt dan weer de chaos. Plannen is zo je ding niet. Je weet wel dat er een hoop dingen te regelen zijn, maar o jee … dat overzicht behouden. Misschien wat hulp vragen aan de 20 % onder jullie die alles piekfijn uitgedokterd hebben en helemaal klaar zijn voor de geboorte.

Op je to do-lijstje

Voor de iets chaotischere mama’s – we hear you hoor – lijsten we even de belangrijkste zaken op die je het best voor de geboorte in orde brengt.

 • Startbedrag aanvragen: eentje om niet te vergeten. Als je een kindje krijgt, ontvang je eenmalig een startbedrag. In Vlaanderen is dat 1214,49 euro (het bedrag wordt jaarlijst geïndexeerd) per kindje. Trouwens, goed om te weten: het startbedrag kan al uitbetaald worden vanaf 2 maanden vóór de uitgerekende geboortedatum van je baby. Aanvragen dus. Online is dat zo gefikst. Nadien ontvang je maandelijks je Groeipakket.

 

 • Kinderkamer inrichten: leuk toch als je thuiskomt met dat baby’tje en zijn of haar kamertje staat al te blinken? Misschien kies je de eerste maanden voor een co-sleeper, maar ook dan is het superfijn als je nadien zonder veel geregel kan overschakelen naar de eigen kamer. Vijs de meubeltjes in elkaar, geef tweedehands spulletjes een frisse look met een likje verf, schilder de muren in een fijn kleurtje, zorg voor wat decoratie … Leuke bezigheid trouwens als je die nestdrang voelt opkomen ;-).

 

 

 • Vraag je moederschapsverlof aan. Geef een doktersattest af aan je ziekenfonds. Het document met inlichtingen, dat je kreeg van het ziekenfonds, bezorg je ingevuld terug.

 

Een handige checklist kan je ook hier afdrukken. En al de rest komt goed met een stevige portie liefde en babyknuffels!

Al gedacht aan een geboorteplan?

Alle controle behouden bij een bevalling is niet mogelijk. Maar je kan proberen om enkele zaken toch wat in de hand te houden. Met een geboorteplan.

Wat is dat precies, een geboorteplan? Concreet is het een vragenlijst die je voor jezelf kunt opstellen over wat je belangrijk vindt rond je bevalling.

 • Wat was je ervaring bij eerdere bevallingen?
   
 • Wie heb je graag bij je tijdens de bevalling: de gynaecoloog, de vroedvrouw, je partner, een naaste, een vriendin?
   
 • Vind je het al dan niet oké dat er assistenten of dokters in opleiding de bevalling bijwonen?
   
 • Waar wil je bevallen? En hoe zou je graag willen bevallen: met of zonder verdoving, in welke houding, in bad ...?
   
 • Hoe denk je dat je de weeën zal opvangen: via de ademhaling, in een warm bad, door rond te lopen, verschillende houdingen aan te nemen …?
   
 • Welke afspraken werden gemaakt rond het al dan niet kunstmatig breken van de vliezen, een eventuele spoedkeizersnede, inefficiënte baarmoedersamentrekkingen, het al dan niet en wanneer uitvoeren van een knip …?
   
 • Hoe zie je het na de geboorte voor je: wil je partner de navelstreng zelf doorknippen, wil je je baby meteen op je buik voor huid-op-huidcontact, wil je na de bevalling rust of wil je meteen familie en vrienden aan je bed?

Je hebt een bevalling dan misschien niet helemaal onder controle, maar je kan wel van tevoren nadenken over wat je zelf belangrijk vindt en hoe je zou reageren als het minder vlot verloopt.

Het geboorteplan is eigenlijk vooral een communicatiemiddel. Je noteert je wensen, waar je goed over nagedacht hebt, maar je bespreekt ze het liefst goed van tevoren tijdens een prenataal spreekuur met je arts of vroedvrouw.

Het mag geen ‘eisenblaadje’ zijn, zoals: ‘Ik wil dit niet, ik eis dat ...’ Als het dan om de een of andere reden anders uitpakt, kan je erg teleurgesteld zijn. Het is een middel om te praten met hulpverleners over de bevalling en te zorgen dat de neuzen in dezelfde richting staan. Het geboorteplan is met andere woorden op geen enkel moment bindend: jij kunt op eender welk moment nog van mening veranderen, maar ook de vroedvrouw en gynaecoloog zullen dat wat er in je geboorteplan staat, negeren als dat op een of ander moment in het belang van het kind is.

 

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Parentia, uitbetaler van het Groeipakket. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Disclaimer Groeipakket

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes