zwangere vrouw

Omgaan met stress tijdens de zwangerschap: 5 tips

7/12/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

We weten ondertussen goed wat we wel en niet mogen eten, dat we absoluut niet mogen roken of alcohol consumeren, en het sijpelt stilletjesaan ook door dat we af en toe beter de fiets nemen naar de bakker in plaats van de auto. Maar dat aanhoudende stress gedurende de zwangerschap niet alleen impact heeft op de moeder, maar evenzeer op het kindje, is minder bekend. Heleen Cool, kinesist, relaxatietherapeut en auteur van het boek Relaxed Zwanger, deelt een paar tips. 

Stress, het is hét woord van de eeuw. Als we vragen hoe het met iemand gaat, is het antwoord vaak: ‘goed hoor, maar ja, druk he’. Drukte overspoelt ons, waardoor we maar af en toe naar adem kunnen happen om door te gaan. Het is heel wat. Dus om wat druk van de ketel te laten, moeten we leren loslaten. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor dat kleine hummeltje in onze buik. 

Het is wetenschappelijk aangetoond dat wanneer je veel en langdurig stress hebt tijdens de zwangerschap, het brein van het kind anders ontwikkelt en ook andere biologische processen niet optimaal verlopen. De baby beweegt meer in de buik en de periodes waarin hij in diepe slaap verkeert zijn korter. Na de geboorte huilt de baby meer tijdens de eerste levensmaanden, is hij prikkelbaarder, vertoont hij meer voedings- en slaapmoeilijkheden en heeft hij een moeilijker temperament. Maar ook op lange termijn werden er gevolgen waargenomen. Het mentale welzijn van de ouders gedurende die eerste 1000 dagen is cruciaal voor de ontwikkeling van het kindje op latere leeftijd. 

Hellleuupp, krijg je het ook al warm? De drang naar perfectie schiet de hoogte in! Maar geen nood, het gaat weldegelijk om langdurige stress. Als je af en toe wat stress ervaart, kan dit zeker geen kwaad. Het kan zelfs helpen om bepaalde prestaties te verbeteren of om ons meer te focussen. Dus stress leidt niet perse tot negatieve gevolgen. Al zeker niet als je hier op een goede manier kunt mee omgaan. Onderzoek toont aan dat als je stress en angst goed opvangt, de negatieve gevolgen voor het kind beperkt blijven. Die beschermende factoren zijn veel belangrijker dan de risicofactoren. Oef. 

Hoe kunnen we hieraan actief meewerken in een wereld waar rust plaats gemaakt heeft voor gejaagdheid? Vijf tips! 

 1. Mildheid 
  We zijn het allemaal wat verleerd om vriendelijk te zijn tegenover onszelf. Dus een eerste stap is om mild te zijn. Alle emoties mogen er zijn, alle gevoelens mogen er zijn. En laat perfectie een klein beetje los. Je bent bezig een kindje te maken in je buik, en ja, je mag dit zeker en vast als excuus gebruiken. Bekijk alles dag per dag, en bekijk vooral wat wel goed ging of wat wel positief was, eerder dan het negatieve te laten hangen in je hoofd. 
 2. Omring jezelf met liefdevolle personen 
  Steun en liefdevolle relaties zijn heel belangrijk om gepast te kunnen reageren op stress en negativiteit.. Eens goed uitrazen over alle kwaaltjes gedurende die zwangerschap, dat kan toch wel eens deugd doen? Of een knuffel na een lange werkdag? Of een leuk berichtje na een echo van de baby? Wees ook niet bang om hulp in te schakelen, niet alleen van de mensen rondom je maar ook van professionals. Wij staan met plezier voor je klaar. 
 3. Meditatie en relaxatie technieken 
  Door af en toe stil te staan, kan je terug de bomen door het bos zien. Je kan pas een situatie herbekijken wanneer je er wat afstand van neemt. Dan ben je niet meer zo gefocust op de toekomst of pieker je niet in het verleden. Maar neem je elk moment dat zich aanbiedt. Een klein gelukje elke dag, en het hoeft vaak niet groots te zijn. Krakende blaadjes onder je voetzool, een stampje van het kleintje, een glimlach van een voorbijganger, het zonnetje dat even scheen, de slappe lach, het laatste parkeerplaatsje in de straat … Het zijn de kleine dingen die het bijzonder maken. 
 4. Gezonde levensstijl 
  Uiteraard is voldoende beweging hier ook heel belangrijk, samen met gezonde voeding, voldoende slaap (ok ok, we weten allemaal dat dit niet zo simpel is met wat extra gewicht aan onze buik), en uiteraard vermijden van alcohol en stoppen met roken. Dus misschien in plaats van een rondje kidibul en rosé een rondje wandelen? 
 5. Stop met multitasken 
  Waarom, vraag je je misschien af? Wel, multitasking is nu eenmaal niet zo efficiënt als je zou denken. Simpele taken kunnen we uiteraard wel combineren, zoals tegelijkertijd wandelen en praten. Maar wanneer het om complexere taken gaat, dan switchen onze hersenen voortdurend van de ene naar de andere taak. Dit zorgt op termijn voor fouten en verminderde aandacht voor waar we mee bezig zijn. En het put ons vooral mentaal heel hard uit. We zijn voortdurend alert en dat kan er voor zorgen dat je ‘s avonds helemaal uitgeput op de bank ploft. Adem rustig eens in en uit. En laat dan alles los.

Meer lezen 

 
Relaxed zwanger

Als kinesist en relaxatietherapeut, werkende in een praktijk gespecialiseerd in pre- en postnatale kinesitherapie, is Heleen Cool dagelijks bezig met oefeningen voor een relaxte zwangerschap. Bij haar tweede zwangerschap combineerde ze zelf beide opleidingen om zich te verdiepen in de invloed van stress op zwangerschap in combinatie met voldoende beweging. Ze vond tal van relaxatietechnieken, ademhalingsoefeningen en nog zoveel meer.

In het praktische boek Relaxed Zwanger bundelt Heleen deze wetenschappelijk onderbouwde technieken, stuk voor stuk tot in detail uitgelegd, samen met meer informatie over de impact van een zwangerschap op het vrouwenlichaam. Met dit boek wordt Heleen Cool als het ware jouw kinesist aan huis, die week per week oefeningen voorlegt om je fysiek en mentaal goed te voelen tijdens jouw zwangerschap.

Meer info vind je hier

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes