echografie baby

Ouders kunnen opnieuw hartslag van hun sterrenkindje horen

30/01/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Ouders die een kindje verloren tijdens de zwangerschap kunnen sinds kort een geluidsfragment van het kloppende hartje van hun baby aanvragen bij het UZ Gent. Het project ‘Shortest Lives’ maakt dat mogelijk.

De allereerste keer het hartje van je baby horen kloppen is voor veel ouders een onvergetelijk moment. Het wezentje dat in de buik zit, wordt plots een stuk reëler.

UZ Gent en Berrefonds slaan handen in elkaar

Spijtig genoeg krijgen sommige mama’s en/of papa’s door een zwangerschapsverlies niet de kans om hun kindje te ontmoeten. Maar het UZ Gent wil in samenwerking met het Berrefonds ouders die een kindje vroegtijdig verliezen helpen in het verwerkingsproces.

Samen zetten ze het project ‘Shortest Lives’ op. Ouders die vóór april 2015 hun baby voor de geboorte verloren, kunnen een video met de hartslag van hun kindje aanvragen.

Grote steun

De ouders krijgen niet het letterlijke geluidsfragment te horen zoals bij de echografie, maar wel een reconstructie ervan. Dat komt omdat er op de medisch afdeling nooit geluiden worden opgenomen, maar enkel beelden.

“Onze ICT-afdeling heeft een programma gemaakt waarbij van het opgenomen beeld van de hartslag een geluidsfragment gemaakt kan worden op basis van de pieken en dalen die te zien zijn. Een ander bedrijf gaat dan aan de slag met dat geluid en maakt er een visualisatie van", vertelt dokter Ellen Roets.

Zo kan je de hartslag niet alleen zien in beeld, maar ook horen zoals die klonk tijdens de echografie. Voor ouders die hun kindje vroegtijdig verloren kan dat geluidsfragment een grote emotionele steun zijn.

Ouders die hun kindje verloren en in het UZ Gent minstens één echografie lieten maken tijdens de zwangerschap na april 2015, kunnen een aanvraag indienen via shortestlives.com.

Bron: vrtnws

 

Het rouwt in jou

het rouwt in jou

Je kindje verliezen … Het doet je wereld op z’n grondvesten daveren en het laat de grond onder je voeten wegzinken. Christine Vandenhole, mama van Berre*, vroedvrouw en oprichtster van het Berrefonds, bundelde haar ervaring en kennis in een hulpboek voor iedereen die van dichtbij of iets verder geconfronteerd wordt met het verlies van een kindje.

'Het rouwt in jou' is een prachtig en warm hulpboek, dat een houvast probeert te bieden op een moment dat er geen houvast meer lijkt te bestaan. Je krijgt er bruikbare en concrete tips en checklists, maar ook eerlijke getuigenissen. Het resultaat is een pakkend en toegankelijk boek vol troost, steun en hoop.

Liefdevol ganzenbord

Liefdevol ganzenbord

Bij het boek verscheen ook het Liefdevol Ganzenbord. Het spel helpt gezinnen om samen stil te staan en te ontdekken hoe kinderen zich voelen na een overlijden. Net omdat dat zo waardevol is, wordt het nu ook als spelbord uitgebracht.

Het spel is de ideale gespreksstarter na een overlijden. Dat kan het overlijden van een kindje zijn, maar het kan ook perfect gespeeld worden na bijvoorbeeld het overlijden van een grootouder.

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes