5311fi.jpg

Regelmatige dutjes tijdens de zwangerschap zouden gelinkt zijn aan gezond geboortegewicht

7/08/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

De vermoeidheid kan genadeloos toeslaan tijdens je zwangerschap. Het hoeft geen betoog dat dat erg slopend kan zijn. Maar geen paniek: als je de nood voelt om een dutje te doen, geef daar dan vooral aan toe. Regelmatig dutten zou volgens onderzoek namelijk gelinkt kunnen worden aan een gezond geboortegewicht.

De Chinese Lulu Song van de Huazhong Universiteit in Wuhan en haar collega’s analyseerden gegevens van meer dan 10.000 zwangere vrouwen die tussen 2012 en 2014 deelnamen aan een gezondheidsonderzoek in China. In die groep vrouwen waren er 442 vrouwen die een baby met een laag geboortegewicht kregen.

Link tussen dutjes en gezond geboortegewicht

Wat bleek? In vergelijking met de vrouwen die geen dutjes deden, hadden de vrouwen die dutjes deden van pakweg een uur tot anderhalf uur 29 procent minder kans op een baby met een laag geboortegewicht.

Ook de frequentie van die dutjes speelt een rol. Vrouwen die vijf tot zeven keer per week een dutje inlassen hadden 22% minder kans op een baby met een laag geboortegewicht.

Er wordt gesproken van een laag geboortegewicht als een baby minder dan 2,5kg weegt. Dergelijk laag gewicht wordt gelinkt aan gezondheidsproblemen in de kindertijd en als volwassene, zoals aandoeningen aan de luchtwegen, diabetes en hoge bloeddruk.

Meer onderzoek nodig

De studie was evenwel geen gecontroleerd experiment, maar de resultaten doen wel vermoeden dat er effectief een link is tussen de twee. Volgens dr. Louise O’Brien, die zelf geen deel uitmaakte van het onderzoek, maken de resultaten duidelijk dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar slaap tijdens de zwangerschap.

‘In toekomstige studies zou de slaap ook medisch moeten gemeten worden, in plaats van af te gaan op wat de vrouwen zelf rapporteren. Ook de kwaliteit en de slaappositie zouden in kaart moeten gebracht worden. Slaap is iets vitaals, en het wordt vaak ondergewaardeerd.”

Dutje? Doen!

Wij onthouden vooral dat dutjes de baby alleen maar ten goede kunnen komen. Dus laat je gaan, dut erop los en voel je daar vooral niet schuldig om. Het is niet voor jezelf, het is voor de baby! (En dat huishouden, dat loopt heus niet weg. Helaas.)

 

Bron: Reuters