3664fi.jpg

Seks tijdens je zwangerschap: kan het kwaad?

12/11/2019

Hoe zit dat eigenlijk met seks tijdens de zwangerschap? Kan het kwaad? Zijn er dingen waar je moet op letten? En wat met het libido, zowel bij jezelf als bij je partner?

Trimester per trimester

Trimester 1

Je libido zal op en neer gaan tijdens je zwangerschap. Natuurlijk is dat voor elke vrouw anders, maar doorgaans heb je in het eerste trimester minder zin in seks. Je voelt je moe, je bent misschien misselijk, en dan het is wel begrijpelijk dat seks het laatste woord is dat nu in je woordenboek staat. Je praat er het best openlijk over met je partner, zodat er geen onnodige frustraties ontstaan aan (een van) beide kanten. Vergeet ook niet dat je partner niet kan voelen wat jij doormaakt en dus vaak echt geholpen is met een extra woordje uitleg. Even aangeven dat het niets met hem/haar te maken heeft, maar dat je je gewoon te moe of te misselijk voelt, kan al veel misverstanden uit de wereld helpen.

Trimester 2

In het tweede trimester verdwijnen bij de meeste vrouwen kwaaltjes zoals misselijkheid en vermoeidheid. Heel vaak heb je dan ook veel meer zin in seks, omdat alle organen, en dus ook je geslachtsorganen, beter doorbloed zijn. Het heeft natuurlijk ook met de vele hormonen te maken… Voor heel veel vrouwen is dit dan ook het ‘leukste’ trimester op seksueel vlak; je buik is nog niet zo zwaar en je voelt je weer beter in je vel.

Trimester 3

Naar het einde van je zwangerschap toe krijg je opnieuw wat meer last van praktische ongemakken.Nummer één: je buik wordt gewoon zwaarder, wat maakt dat het niet altijd handig is om allerlei standjes te doen. Je zoekt dan ook het best samen naar houdingen die wel nog aangenaam zijn. Het vergt soms wat humor en relativering, maar het is nog goed mogelijk om allebei te genieten.

Hoerahormoon

Bij geslachtsgemeenschap, en vooral bij een orgasme, komt het hormoon oxytocine vrij, waardoor de baarmoeder samentrekt. Het is dat hormoon dat in synthetische vorm wordt gegeven bij een ingeleide bevalling.

Kan het kwaad?

Nee, bij een normale zwangerschap kan het geen kwaad. Je doet de baby geen pijn, want die zit stevig in de baarmoeder, beschermd achter vliezen en het vruchtwater. Naar het einde toe kan hij wel wat druk voelen, maar dat heeft geen concrete gevolgen voor zijn gezondheid. Vanaf 38 weken kan je partner wel tegen het hoofdje van de baby stoten.

Wat als ik nadien een beetje bloed verlies?

Het gebeurt vaak dat vrouwen na gemeenschap een beetje bloed verliezen. Dat gebeurt als de penis een bloedvaatje in de baarmoederhals raakt tijdens penetratie. Meestal zorgt dat voor lichte paniek, maar als je niet meer bloed verliest dan tijdens je menstruatie, is er geen reden om je zorgen te maken. Als het bloeden langer duurt dan één of twee dagen, ga je het best naar je arts.

Kan de bevalling beginnen door seks?

Tijdens een orgasme krijg je een harde buik, want dan trekt je baarmoeder samen. Maar ook achteraf kan je buik nog hard blijven. De spieren in de baarmoeder spannen zich samen, waardoor je buik hard aanvoelt. Soms kan dat een paar uur duren. Meestal is zo’n harde buik onschuldig en is er geen sprake van vroegtijdige weeën. In sperma zit een hormoon, prostaglandine, dat de samentrekking van de baarmoeder en de rijping van de baarmoedermond bevordert. Maar de dosis prostaglandine die in een zaadlozing zit, is meestal te laag om de bevalling uit te lokken. Natuurlijk is het wel zo dat, als je op het einde van je termijn of zelfs al een paar dagen overtijd bent en je baarmoederhals bijna rijp is, het de spreekwoordelijke druppel kan zijn die de emmer doet overlopen.

SOS-moment

Wanneer mag het niet/moet je opletten?

Bij de volgende complicaties zal je arts je soms aanraden om geen gemeenschap meer te hebben.

Placenta praevia: Je placenta bevindt zich geheel of gedeeltelijk aan de ingang van de baarmoeder in plaats van bovenaan in de baarmoeder. Dat wil zeggen dat penetratie heel gevaarlijk is en hevige bloedingen en het loskomen van de placenta kan veroorzaken.

Verkorte baarmoederhals: De harde buik tijdens een orgasme kan vroegtijdige weeën stimuleren. Er is dan ook een verhoogde kans op vroeggeboorte.

Tweelingen: Ook hier loop je meer risico op vroegtijdige weeën, een verkorte baarmoederhals en een vroeggeboorte. Je baarmoeder groeit twee keer zo snel, waardoor je sneller harde buiken krijgt.