7516fi.jpg

Striemen van je zwangerschap? 9 feiten en fabels gecheckt (en win een pakket preventieve gel!)

29/06/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Zeg je striemen, dan zeg je smeren. Tijdens en na je zwangerschap die buik zo goed mogelijk insmeren, is de enige manier om striemen te voorkomen of te verminderen.

Zeg je striemen, dan zeg je smeren. Tijdens en na je zwangerschap die buik zo goed mogelijk insmeren, is de enige manier om striemen te voorkomen of te verminderen.

Feit of fabel?

1. Striemen zijn het resultaat van het uitrekken van de huid

FABEL!

De oorzaak van striemen ligt bij hormonale schommelingen. Het uitrekken van de huid tijdens je zwangerschap is enkel een factor die striemen in de hand werkt.

 

2. Hoe jonger hoe meer kans op striemen

FEIT

Herstelt een jong lichaam normaal gezien niet vlotter dan eentje met al wat … euh kilometers op de teller ;-)? Het klinkt misschien vreemd, maar toch zijn de belangrijkste risicofactoren voor striemen een jeugdigeleeftijd en een vroege zwangerschap.

80 tot 90 % van de vrouwen die zwanger worden tussen 16 en 18 jaar zal striemen krijgen. Vrouwen die hun eerste kindje verwachten rond 35-40 jaar lopen minder risico. Maar in principe kan elke vrouw striemen krijgen.

 

3. Je kan striemen zien aankomen

FABEL!

Striemen zijn er meestel erg plots. Maar net daarom is het zo belangrijk om ze voor te zijn. Ze voorkomen, vooral tijdens een zwangerschap, is nodig.

 

4. Geen striemen bij een eerste zwangerschap? Je zit safe: dan heb je er ook geen bij een volgende zwangerschap

FABEL!

Elke zwangerschap is anders en zelfs wanneer je geen striemen had tijdens een eerste zwangerschap, kan je er toch nog krijgen tijdens een volgende. Beetje zoals met hoogteziekte. Je kan het gewoon nietvoorspellen.

 

5. Het risico op striemen is het hoogst op het einde van een zwangerschap

FEIT

Striemen duiken vaak op vanaf de 4de maand van een zwangerschap, maar je huid is het fragielst is tijdens de 7de-8ste maand. En ja, striemen kunnen ook verschijnen als je baby’tje er al is. Vandaar dat het ook heel belangrijk is om na je bevalling een behandeling verder te zetten. Blijven smeren dus!

 

6. Striemen zijn erfelijk

FABEL!

Complete zever dus hé. Er zijn geen families ‘met’ of ‘zonder’ striemen.

 

7. Voeding heeft een invloed op striemen

FABEL!

Neen, die ene groente of dat bepaalde stuk fruit doet geen striemen ontstaan. Omgekeerd is er ook geen voeding die striemen kan tegenhouden. Wat wel zo is: een grote gewichtstoename is een factor die striemen kan verergeren.

 

8. Striemen verdwijnen soms vanzelf

FABEL!

Spijtig, maar helaas: zonder behandeling is er geen kans dat striemen spontaan beter worden. Striemen verdwijnen nooit. De kleur kan wel verbleken, maar hun lengte en breedte behouden ze. Maar met de juistebehandelingzie je na enkele weken al dat de breedte, diepte en kleur van striemen verminderen.

 

9. Zon maakt striemen niet erger

FEIT

Het is waar dat je huid ter hoogte van de striemen geen pigment meer aanmaakt. Dus je als je ermee in de zon bent gekomen, blijven ze wit. Maar! Als je striemen op de juiste manier behandelt, zullen ze na enkele maanden wél weer pigment aanmaken in de zon.

 

Onthoud ook vooral dit FEIT: je mag je mamalijf altijd vieren! Voor een kindje, maar zeker postpartum.

De ene heeft meteen een strak lijf zoals voorheen, de andere komt licht ‘gehavend’ uit de strijd. En da’s allemaal oké: hoe je lichaam er ook uitziet na de zwangerschap, je mag trots zijn op het wonder dat dat lichaam heeft voortgebracht. Punt.

WIN! Een pakket met preventieve gel tegen striemen

Klaar om te smeren en striemen te lijf te gaan? Neem deel aan onze wedstrijd en maak kans op een van de 5 pakketjes met 4 tubes Phytolastil Preventieve gel. Daarmee kom je rond van de 3de maand van je zwangerschap tot aan de geboorte van je kindje.

Deze wedstrijd is ondertussen afgelopen.

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner Laboratoires LieracMeer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes