3511fi.jpg

Wat is het Carpal Tunnelsyndroom?

31/07/2023

Dit syndroom wordt veroorzaakt door een samendrukking van de middelste zenuw ter hoogte van de pols. Ook vochtophoping speelt een rol.

Wat zijn de symptomen?

Je hebt last van tintelingen, pijn of gevoelloosheid in duim, wijs- en middelvinger. In zeldzame gevallen functioneren de zenuwen niet meer goed. De klachten zijn vooral ’s morgens uitgesproken en in 75 procent van de gevallen doen ze zich aan beide armen voor.

Tip: Wat kun je doen?

Een therapeut zal de pols immobiliseren naar boven toe. Diuretica of vochtafdrijvende middelen om de vochtophoping tegen te gaan, zijn tijdens een zwangerschap niet aan te raden, omdat daardoor het bloedplasmavolume daalt en dus ook onder meer te veel voedingsstoffen en hormonen verloren gaan. De symptomen verbeteren meestal na de bevalling, maar het kan nog enkele weken of maanden duren.

Mamaverhaal van Hanne

'Ongeveer in mijn dertigste week zwangerschap kreeg ik veel last van mijn linkeronderarm en -pols. Omdat ik een zittende job met veel computerwerk heb en op dat moment in een razend drukke periode zat, dacht ik dat ik gewoon wat overwerkt was. Ik probeerde mijn linkerarm wat te laten rusten, maar de pijn werd steeds erger. In die mate zelfs dat ik na anderhalve dag mijn linkerarm niet meer kon gebruiken zonder dat ik stekende pijn kreeg bij elke beweging. Een echte behandeling is er niet echt. Alle last zou vanzelf verdwijnen na de bevalling, als de hormonen weer wat stabieler zouden zijn. En dus heb ik gewacht, en gewacht… en mijn linkerarm zoveel mogelijk laten rusten. Een week of twee na de bevalling ging het beter, en na een maand was dat gekke Carpal Tunnelsyndroom even snel verdwenen als het gekomen was. Gelukkig maar...'

Mama Worden

Meer lezen? Lees ons boek!

Meer info over onze zwangerschapsbijbel vind je hier

 

 

Meer artikels?

Mamaverhaal: Over een ongekend zwangerschapskwaaltje: Carpal Tunnel

Expert: Hoe verlicht je je rugpijn tijdens je zwangerschap?

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes