Slapen tijdens de zwangerschap kan moeilijk zijn, zelfs als je geen last hebt van zwangerschapswaanzin. Tijdens een willekeurige nacht moet je maar liefst vier keer naar het toilet, draaien en keren wordt hoe langer hoe onhandiger, op je buik liggen kun je helemaal vergeten en je heupen doen pijn van het slapen op je zij. Voeg daar nog levendige, hartverscheurende zwangerschapsdromen aan toe en de nacht doorkomen kan aanvoelen als een … nachtmerrie.
Waarom zijn dromen levendiger tijdens de zwangerschap?
Zwangere vrouwen melden meer nachtmerries in slaaponderzoeken, vooral in het derde trimester. Volgens onderzoek meldden zwangere vrouwen zelfs 2,5 keer meer slechte dromen dan niet-zwangere vrouwen! De zwangerschapsdromen zijn ook echt levendiger. En daar zijn verschillende medische redenen voor:
• Hormonale veranderingen
Tijdens de zwangerschap produceert je lichaam meer progesteron en oestrogeen. Deze hormonale veranderingen beïnvloeden hoe je hersenen informatie en emoties verwerken, en dat kan je slaap kan verstoren. Net zoals bij PMS kunnen deze hormonale verschuivingen dus je vermogen om te slapen aantasten.
• Veranderingen in de REM-cyclus
Naarmate je zwangerschap vordert, neemt de hoeveelheid diepe slaap af en neemt de REM- (rapid eye movement) slaap toe. Volgens Dr. Sears beïnvloedt de REM-cyclus je dromen omdat de hersenen actiever zijn. En net doordat je tijdens de REM-cycli meer bewust bent van je omgeving en je gemakkelijker uit je slaap ontwaakt, is de kans groter dat je je dromen herinnert.
• Stress
Je hebt veel aan je hoofd, mama! Stress is een natuurlijk onderdeel van de zwangerschap. Er komt zoveel op je af en je moet je steeds aanpassen aan de veranderingen van je lichaam en je omgeving. Die stress kan leiden tot slapeloosheid en onderbroken slaap. Studies tonen aan dat dagelijkse stress onze mogelijkheid om een goede nachtrust te krijgen kan beïnvloeden en dat mensen die zich gestrest voelen vaker dromen rapporteren. Take it easy, mommy!
• Verhoogde emoties
Hier moeten we geen tekeningetje bij maken. Er zijn veel redenen waarom je emoties verhoogd zijn tijdens de zwangerschap, je brengt immers een nieuw leven op de wereld! Zelfs als je niet gestrest of angstig bent, kan opwinding je geest in een miljoen verschillende richtingen laten tollen. Onderzoek toont aan dat gebrek aan slaap (Here we go again!) het vermogen van onze hersenen om emoties te reguleren aantast. Omdat dromen ons helpen onze emoties te verwerken, is de kans groter dat je meer dromen hebt wanneer je je overweldigd voelt.
Zwangerschapsdromen ontrafeld
Allemaal goed en wel, maar wat betekenen die dromen dan? Betekent de droom van een positieve zwangerschapstest ook echt dat je zwanger bent? Kan je droom het geslacht van je baby voorspellen? Of zit er helemaal niets van waarheid in die rare zwangerschapsdromen? We nemen enkele veelvoorkomende dromen onder de loep.
• Dromen over zwangerschap
Als je droomt dat je zwanger bent of zwanger wordt, maar nog geen positieve zwangerschapstest hebt afgelegd, kan het zijn dat je geest je een hint geeft. Al is er geen enkele studie die deze theorie kan ondersteunen. Een droom over zwanger worden kan ook symbool staan voor een nieuw project of nieuwe fase in je leven, waar je aan denkt te beginnen.
• Dromen over het geslacht van de baby
Volgens onderzoek zijn vrouwen eerder geneigd om het geslacht van hun baby te voorspellen op basis van psychologische criteria zoals gevoelens of dromen, in plaats van op oude volkswijsheid, zoals het gebrek aan ochtendmisselijkheid of de vorm van de bolle buik. Dromen over het geslacht van de baby zijn helaas niet feilloos, want ze kunnen beïnvloed worden door sociale en culturele factoren, maar er zou enige nauwkeurigheid in kunnen zitten.
• Dromen over bevallen
Dromen over de bevalling kunnen betekenen dat je angstig of bezorgd bent over dat grote moment. Maar het kan net zo goed betekenen dat je klaar bent voor veranderingen in je leven, of dat je daadwerkelijk op het punt staat om te bevallen. Een droom over bevallen kan ook symbool staan voor het tot stand brengen van een nieuw project.
• Dromen over iets wat met de baby gebeurt
De nachtmerries van zwangere vrouwen omvatten vaak miskramen of doodgeboorten. Daar heeft Dr. Sheldon Roth, een klinisch assistent-professor psychiatrie aan de Harvard Medical School en ook droomexpert, een verklaring voor. ‘Mensen gebruiken dromen als een manier om problemen op te lossen en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. Zwangere vrouwen gebruiken simpelweg hun dromen om mentaal de enorme levensverandering die hen te wachten staat, te ordenen.’
• Dromen over het vergeten van de baby
Dezelfde slaaponderzoeker ontdekte dat zwangere vrouwen vaak dromen over het vergeten of verliezen van de baby, omdat nieuwe herinneringen worden georganiseerd en opgeslagen tijdens de slaap. Omdat ouders tijdens de zwangerschap of de eerste paar weken van het leven van hun kind nog geen volledig gevestigde mentale voorstelling van hun kind hebben, dromen ze mogelijk vaker over het missen, verliezen of vergeten van de baby, aldus Dr. Roth. Geen paniek! Die dromen zeggen niets over je vermogen om ouder te zijn, ze zijn gewoon een teken dat je hersenen nog steeds alle puntjes op de i zetten.
• Dromen over jou of de baby als een dier
‘Dieren vertegenwoordigen vrijwel altijd instincten wanneer we ze ontmoeten in dromen,’ vertelt Jungiaanse analiste Barbara Hannah. Dromen van je baby of jezelf als een dier weerspiegelen dus je instinctieve, beschermende rol als Mama Beer.
• Dromen over liefdesaffaires met een ex of een andere partner
Oef! Deze soorten dromen betekenen niet dat je enige wens of intentie hebt om ontrouw te zijn. Veel waarschijnlijker is dat ze een teken zijn dat je bang bent hoe je relatie met je partner kan veranderen zodra de baby is geboren. Daarnaast kunnen deze dromen ook gaan over je ongemakkelijk voelen in je eigen groeiende lichaam en je toch nog aantrekkelijk willen voelen.
Wat betekenen deze dromen nu ÉCHT?
Dromen zijn de manier van onze geest om angsten en zorgen te verwerken. Volgens onderzoeker Ernest Hartmann zijn dromen hyperverbonden. Ze verbinden ideeën en gevoelens op een creatieve manier die ons helpt om ons aan te passen aan wat we hebben meegemaakt, waar we zijn, en waar we mogelijk naartoe gaan. Wanneer we wakker zijn, is onze manier van denken te lineair om ons toe te staan deze meer creatieve manieren te ontwikkelen om onze situatie te zien.
Sommigen beweren dat stukjes en beetjes van dromen kunnen worden toegeschreven aan intuïtie of zelfs transcendent kunnen aanvoelen, maar dat betekent niet dat akelige dromen voorspellende voortekenen zijn.
Tips tegen terugkerende nachtmerries
Als je vaak last hebt van nachtmerries en je daar moeilijk mee kunt omgaan, probeer dan onderstaande tips. Betert het niet, en ondervind je er veel last van? Zoek dan hulp en praat met je partner of een therapeut.
• Houd een droomdagboek bij
Het opschrijven van dromen en ze verbinden met wat er in je leven gebeurt, kan je helpen om je mentale energie te zuiveren en eventuele onderbewuste angsten te beheersen. Schrijf overdag of kort voor het slapengaan een vijftal minuutjes in je droomdagboek. Volgens onderzoek zou je dan gemiddeld negen minuten sneller in slaap vallen.
• Probeer meditatie
Een aantal studies bevestigt dat het opnemen van mindful meditatie in je dagelijkse routine slapeloosheid kan afweren en de kwaliteit van de slaap kan verbeteren. Uiteraard helpen ze ook om stress te verminderen.
• Doe regelmatig aan lichaamsbeweging
Amper 10 minuten aerobe oefening (zelfs wandelen!) op regelmatige basis kan de kwaliteit van je slaap drastisch verbeteren. Daarnaast kan lichaamsbeweging ook het risico op slaapapneu en het rusteloze benen syndroom verminderen, twee andere aandoeningen waar zwangere vrouwen een groter risico op lopen. Pure win-win dus!
• Check je omgeving
Onderzoek bewijst dat mensen die slapen in rommelige ruimtes eerder slaapproblemen ontwikkelen. Je slaapkamer moet ook donker zijn en vrij van overtollig geluid. Woon je in een lawaaiige omgeving? Probeer dan een witte ruis machine om de geluidsoverlast te dempen. Als je veel ramen hebt, kunnnen verduisteringsgordijnen een oplossing bieden. Daarnaast moet je slaapkamer ook koel zijn, het best tussen 16 en 21 °C.
• Affirmaties, yes please!
Als je worstelt met angstgevoelens, probeer dan positieve gedachtebevestigingen om je geest te kalmeren. Studies suggereren dat visualisatietechnieken en affirmaties zeer krachtige hulpmiddelen kunnen zijn. Ze zouden niet alleen motivatie en zelfvertrouwen verhogen, maar ook de hersenen trainen voor wat er allemaal te wachten te staat.
Tips om zwangerschapsinsomnia te verslaan
Als je nog steeds niet veel slaap krijgt, kunnen deze tips je helpen bij het verbeteren van je nachtrust en het verslaan van zwangerschapsinsomnia.
Dit kun je beter vermijden:
• stimulerende middelen zoals cafeïne, chocolade of thee vlak voor het slapengaan;
• gewelddadige films en tv-shows;
• blootstelling aan enig scherm vanaf twee uur voor het slapengaan;
• verhitte discussies vlak voor het slapengaan;
• sporten voor het slapengaan;
• een grote maaltijd eten binnen drie uur voor het slapengaan.
Dit kan je wel helpen:
• een bad nemen;
• je kussen besproeien met lavendelnevel;
• meditatie;
• lichte stretchoefeningen.
Het is een cliché, maar probeer nog van alle rust te genieten voor de baby er is. Want de eerste weken en maanden komt er van een goede nachtrust niet veel in huis.
Bron: vrij vertaald naar Mama Natural