5329fi.jpg

Zwangerschapsmisselijkheid: wat kan je ertegen doen?

11/06/2018
Mamabaas
Door Mamabaas

Als diëtiste geeft Lobke dikwijls voedingsadviezen aan toekomstige mama’s. Tijdens haar twee zwangerschappen had ze zelf vaak last van misselijkheid en kon ze haar tips op zichzelf toepassen.

De meest voorkomende kwaal tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap? Misselijkheid! Maar liefst drie op vijf zwangere vrouwen kampen ermee. Als jij een van die drie bent, zal je snel snappen dat de term ‘ochtendmisselijkheid’ best slecht gekozen is, want vaak duurt het gevoel de hele dag door.  

Meestal komt deze misselijkheid in vlagen doorheen de dag, hoewel er spijtig genoeg ook vrouwen zijn die zich de hele dag door ellendig voelen. Sommige vrouwen hebben er enkel last van met een lege maag. Misselijk zijn kan gepaard gaan met braken, maar dat is niet altijd zo. Sommige vrouwen ervaren overgeven als een verlossing na een hele tijd misselijk te zijn. 

Tijdens mijn eerste zwangerschap was ik vooral misselijk als mijn maag leeg was. Snel opgelost met een knabbeltje, dus, en helemaal voorbij na de eerste drie maanden. Tijdens mijn tweede zwangerschap was dit echter helemaal anders. Dag in, dag uit, zelfs ‘s nachts kreeg ik aanvallen van misselijkheid, al dan niet inclusief braaksessie. Ik ben van nature al geen grote kaaseter, maar wee diegene die een pakje kaas opende in mijn bijzijn… Dan moest ik spurten naar het toilet! Of een topgerecht zoals spaghetti bolognaise? Bweurk… Mijn man moest maar vragen ‘Wanneer eten we nog eens spaghetti, schat?’ en ik trok al rillend wit weg…

De oorzaak achter deze kwaal is meest waarschijnlijk de aanwezigheid van het zwangerschapshormoon HCG, dat na de eerste drie tot vier maanden weer zakt. Daarmee verdwijnt meestal ook de misselijkheid ook. In zo’n 20% van de gevallen blijft het gevoel echter aanhouden. 

 Gouden tips tegen misselijkheid 

 • Heb je vooral in de ochtend last van misselijkheid? Doe het dan rustig aan. Zet je wekker wat vroeger zodat je even rustig rechtop kunt zitten voor je uit bed komt. Leg eventueel een cracotte of beschuitje op je nachtkastje, zodat je niet met een lege maag moet opstaan. (Eens lief aan je wederhelft vragen of hij er een voor je haalt is natuurlijk ook het proberen waard.)  
 • Eet geen grote hoeveelheden in één keer. Spreid je maaltijden en eet kleine maaltijden om de paar uur.  
 • Neem altijd iets mee in je handtas voor moeilijke momenten of voor wanneer je ergens langer dan voorzien vastzit: vergaderingen, files, wachtzalen … 
 • Drink regelmatig kleine slokjes water. 
 • Eet geen te vetrijke maaltijden. Vet vertraagt het legen van je maag en kan de misselijkheid verergeren. 
 • Zure voedingsmiddelen zoals citroen of zure snoepjes zijn geen wondermiddel, maar sommige vrouwen zijn erbij gebaat. Drink een glaasje water met wat citroensap erin of verse citroenthee. Soms helpt het zelfs om gewoon aan een citroen te ruiken!  
 • Gember kan helpen als natuurlijk middeltje bij misselijkheid (maar ook maagzuur). Je kunt het op verschillende manieren inlassen: knabbelen op een stukje gemberwortel, gemberthee, gemberkoekjes, gemberpoeder of een gembersupplement.  
 • Hoe verleidelijk het misschien ook is, sla geen maaltijden over. Een lege maag verergert vaak de symptomen. Bij de volgende maaltijd neem je dan waarschijnlijk uit honger een te grote portie, waar je maag dan weer door blokkeert. 
 • Als je ’s nachts last hebt van misselijkheid is het beter om niet met een lege maag te gaan slapen. Eet daarom nog iets kleins voor je gaat slapen: een sneetje brood met beleg, een zuivelproduct, … 
 • Rust inlassen kan ook helpen. Te weinig slaap en stress kunnen je misselijkheid verergeren. 
 • Kun je echt niets binnenhouden, laat je maag dan een uurtje of twee rusten. Probeer daarna kleine slokjes te drinken en een half uur tot een uur later een hapje te nemen. Als je dit kan binnenhouden, kan je verder opbouwen, maar dat vijfgangendiner laat je die dag beter aan je voorbijgaan.  

Medicijnen? 
Bij ernstige of aanhoudende misselijkheid of braken kan je huisarts of gynaecoloog medicatie voorschrijven.  

Schadelijk? 
Hoewel misselijkheid en braken zeer vervelend kunnen zijn, is dit zelden schadelijk voor de baby. Die neemt alles wat die nodig heeft. Jijzelf kunt natuurlijk wel verzwakken, dus het is nodig om je toestand goed op te volgen. Zelden, in zo’n 1 tot 2% van alle gevallen, komt extreme zwangerschapsmisselijkheid voor, oftewel ‘hyperemesis gravidarum’. Die aandoening uit zich door extreem veel braken, soms wel meer dan vijftig keer per dag. Vrouwen die hieraan lijden worden intensief medisch gevolgd. Het kan zijn dat ze soms moeten worden opgenomen in het ziekenhuis omdat ze zo erg vermageren, uitdrogen en uiteindelijk ondervoed geraken.  

PS: Extreme misselijkheid overkomt zelfs wereldberoemde royals: Kate Middleton, de hertogin van Cambridge, leed tijdens haar zwangerschappen aan deze zeldzame aandoening

Eten als je zwanger bent

In het boek ‘Eten als je zwanger bent’ hebben diëtisten Katrien en Lobke het over hun ervaringen, die van andere mama’s en geven ze tips en recepten voor toekomstige mama’s.
Meer info over het boek vind je hier.

Meer tips, info en recepten kan je vinden op de facebookpagina of instagramaccount van @gezondgezin1

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes