5391fi.jpg

14x vakantie = ...

20/07/2022

En toen werd het zomer. Tijd om heerlijk te genieten van de vakantie. Een klein overzichtje van wat dat inhoudt, vakantie met kleine kindjes :-).

Vakantie is ...

 1. … Met de voetjes in het zand zitten. Of het nu in de zandbak in de tuin is, op een speelpleintje in de buurt of op een zonnig strand, zand zorgt altijd voor een instant zomergevoel. Het plakt ook, en het kruipt overal tussen, maar we focussen op dat zomergevoel ;-).
 2. … Beseffen dat de realiteit er soms anders uitziet dan het plan. Door op reis te vertrekken op een zaterdag in juli bijvoorbeeld. De auto volgeladen, niet alleen met bagage maar ook met een verrassingskoffertje om de zonen bezig te houden, en een complete collectie Studio100-cd’s. En dan 9 uur moeten rijden in plaats van de verwachte 4 uur. Met een peuter op de achterbank die net heeft overgegeven. En dus op de pechstrook van de autosnelweg je kind staan omkleden. Dat instant zomergevoel was hier niet meteen van toepassing, dat spreekt.
 3. IJsjes eten, veel ijsjes. Of frietjes. Ja, tijdens de vakantie versoepelen we onze anders vrij strenge eetgewoontes voor de kindjes. Al wil ik toch even meegeven aan horeca-uitbaters: een kindermenu hoeft zich heus niet altijd te beperken tot kippennuggets met frietjes en een ijsje toe…
 4. Flexibiliteit in het algemeen. We zijn niet alleen losser op het vlak van eten, maar ook op het vlak van dutjes bijvoorbeeld. Een keertje slapen onderweg in de auto of in de buggy kan echt geen kwaad. De dag erna lassen we dan wel een rustige dag in met tijd voor een extra lange dut. De oudste mag al eens wat langer opblijven. Of wat meer naar televisie kijken. Lossere regels dus.
 5. Zwemmen. Onze jongste heeft er zijn eerste zwempartijtjes opzitten, in het openluchtzwembad in de buurt. En in Center Parcs. En in het zwembadje in onze tuin. Spetteren in het water, dat vinden de broertjes leuk. En wildwaterbanen of glijbanen, pret verzekerd.
 6. … Taart eten. En cupcakes bakken en versieren. Want er moeten 2 verjaardagen gevierd worden. Daar horen natuurlijk ook cadeautjes bij. En omdat we al zoveel speelgoed hebben, en ik voor de jongste al helemaal geen inspiratie meer heb, wordt er morgen een schommel in onze tuin geïnstalleerd, met glijbaan en klimtouw en een piraten-telescoop en -stuurwiel, alles erop en eraan. Een pimped out chromed out schommel zeg maar. Dus binnenkort is vakantie ook schommel- en glijbaanpret!
 7. … Niet weten waar gekropen van de hitte. Dan maar terug dat zwembadje in ;-).
 8. Geen bal op tv. Waardoor ik ’s avonds een boek lees. Of buiten zit, met een lekker drankje erbij, gezellig te keuvelen met de echtgenoot. Geen bal op tv is zo slecht nog niet eigenlijk
 9. Teenslippers dragen, en zomerse, luchtige jumpsuits. Geen hemden moeten strijken, want de man loopt hele dagen in een T-shirt rond in plaats van in het obligate hemd.
 10. Uitstapjes doen, en tijd voor het gezin. Twee volle weken tijd met ons viertjes, heerlijk. Pairi Daiza, Plopsaland, een speelplein in de buurt, het zwembad, het tuincentrum (ik vermoed dat onze jongens groene vingers zullen hebben, want ze vinden het dus geweldig tof om tussen de plantjes te lopen), gaan fietsen, … Zo vliegen de dagen voorbij. Gemakkelijk entertainment, noem ik het ook wel eens.
 11. … Gewoon thuisblijven. Niet alleen uitstapjes staan op het programma, er zijn ook dagen waarop we in de tuin spelen. Of binnen schilderen, of boetseren, of gezelschapsspelletjes spelen. Het moet niet altijd spectaculair zijn om leuk te zijn.
 12. Buiten eten. Wat is er zaliger dan op het terras onder de parasol te zitten eten, en te genieten van onze eigen tuin. Bijkomend voordeel: de kruimeltjes onder tafel worden opgesmikkeld door de vogeltjes in plaats van door de stofzuiger. Vogeltjes blij, wij blij.
 13. … Een ingewikkelde vakantieregeling opstellen, dag per dag. Oma’s en bonnie’s, crèche, mama in verlof, papa in verlof, allemaal samen in verlof, zomerkampjes. Het is bijna hogere wiskunde om de hele vakantie te coveren, en om genoeg afwisseling te voorzien zodat de verveling niet meteen toeslaat. En al ben ik niet echt wiskundig aangelegd, de ingewikkelde vakantieplanning is er, en voorlopig zonder hiaten.
 14. Vermoeiend. Het kan contradictorisch klinken, maar andere ouders met kleine kindjes zullen het vast beamen: drie weken verlof met twee kleine spookjes is behoorlijk vermoeiend. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat ter beschikking staan, entertainen, moeilijke vragen beantwoorden, het huishouden beredderen, leuke activiteiten bedenken, je zou er op den duur minstens even moe van worden als van gaan werken  ;-).

 

Deze blog verscheen eerder op MAMoiselle Blogt.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes