6719fi.jpg

15 dingen die ik geleerd heb in mijn eerste jaar als mama

7/05/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Zeggen dat je leven verandert als je mama wordt, da’s een behoorlijk understatement. Als ik terugkijk op mijn eerste jaar als mama, dan zou ik zelfs durven zeggen dat mijn wereld helemaal op zijn kop werd gezet. Ik moest opnieuw op zoek naar mezelf en naar mijn plekje in die nieuwe wereld. Maar bovenal is het moederschap een ongelooflijk boeiend avontuur gebleken, waarbij ik al heel veel heb bijgeleerd. Zoals:

 1. Dat die befaamde roze wolk er niet altijd instant is. En dat dat oké is.
 2. Dat ik echt geen idee had van wat ‘moe’ zijn eigenlijk was. Yep, vermoeidheid heeft een nieuwe dimensie gekregen nu!
 3. Dat het zinnetje “het is een fase” zo hard de waarheid blijkt te zijn. En dat dat zinnetje me op moeilijke momenten helpt, want: alles wordt beter, ooit! Ook rampzalige nachten of een totaal gebrek aan tijd voor jezelf ;-).
 4. Dat je vochtige doekjes voor alles kan gebruiken. Echt, je kan daar het hele huis mee poetsen. En het is hét tovermiddel om je sneakers weer helemaal wit te krijgen!
 5. Dat ik zo onzeker zou zijn in het begin, en zoveel twijfels zou hebben. En dat ik zo opgelucht zou zijn dat ik kon rekenen op de hulp van de kraamverzorgster, de vroedvrouw, mijn mama, …
 6. Dat ik die eerste weken zó blij zou zijn wanneer mijn man thuiskwam van zijn werk. “Hey schat, blij je te zien. Vooral omdat je dan kan overnemen. Hier heb je de baby, ik heb even nood aan rust, ciao!”
 7. Dat het moederschap een vat vol contradicties is. Zoals: je snakt naar een momentje voor jezelf, maar zodra je alleen bent mis je die kleine schat en kan je niet wachten tot jullie weer samen zijn.
 8. Dat je voortdurend (ongevraagd) overstelpt wordt met ‘goeie raad’ van alle kanten. En dat dat soms voor verwarring kan zorgen, omdat al die zogenaamde “experten” elkaar weleens durven tegenspreken. Dat je dus best gewoon op je eigen gevoel vertrouwt.
 9. Maar ook dat er gelukkig heel wat hulplijnen zijn die je zelf kan inschakelen wanneer je met vragen zit. Je (schoon)mama,  je vriendinnen, maar ook externe bronnen zoals Mama Baas. Nope, je staat er als mama niet alleen voor – oef! It takes a village to raise a child en zo van die dingen ;-).
 10. Dat baby’s een zendertje lijken te hebben: nét op het moment dat hun mama even op haar gemak gaat neerzitten, worden ze wakker en beginnen ze te huilen. Hoe doen ze dat toch iedere keer?!
 11. En dat je dat gehuil precies altijd hoort. Ook als ze eigenlijk helemaal niet in de buurt zijn of braafjes liggen te slapen. Of ben ik de enige die soms gealarmeerd uit de douche stapt omdat ik denk dat er eentje ligt te blèren?
 12. Dat zo’n klein mensje voor zoveel was kan zorgen. Maar echt?!
 13. Dat een ongelukje vaak in een klein hoekje zit. Dat ik zo vaak een kleine hartverzakking zou krijgen omdat mijn kleintje (bijna) van de verzorgingstafel rolt, uit de zetel dondert of een tafeltje omver trekt. En dat een basiskennis EHBO dus geen overbodige luxe is. 
 14. Dat ik me zo vaak schuldig zou voelen, over zoveel dingen. Het lijkt wel alsof dat één of andere promo is: bij het krijgen van een baby krijg je er gratis een berg schuldgevoelens bovenop.
 15. Dat ik dat kleintje zó graag zou zien. Natuurlijk was ik ervan overtuigd dat ik ‘m graag zou zien, maar de realiteit overtreft mijn stoutste dromen op dat vlak. Dat de liefde van een mama zó allesomvattend en overheersend zou zijn: wauw!

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes