7364fi.jpg

3 x de leukste DIY's voor mama's (in spe)

13/07/2021
Mamabaas
Door Mamabaas

Ben je op zoek naar ideeën waarmee je in een handomdraai toffe, unieke en gepersonaliseerde (baby)spullen kunt maken om mee uit te pakken? Dan ben je hier op de juiste plaats. In dit artikel vind je een uitgebreid stappenplan om vertelstenen, een retro babyrompertje en een borstvoedingsketting te maken. Let's get crafty!

Vertelstenen

Vertelstenen

Ben je ook zo benieuwd hoe die kleuter van jou het op school doet? Kijk je heel de dag uit naar al die wilde verhalen? Welke spannende avonturen krijg je vanavond allemaal te horen? Iets over een fantasiewereld met dino’s en draken? Een wasmachine met wc-rolletjes? Of misschien een beweegspel met hoepels en vuur? Maar zodra je kind thuis is, krijg je enkel ‘leuk’ te horen op de vraag hoe zijn/haar dag was. Herkenbaar? Waarom geen vertelstenen maken?

Je kunt het best kiezen voor duidelijke tekeningen of plaatjes die je kleintje uitnodigen om er iets over te vertellen en waarmee je gerichte vragen kunt stellen zoals: ‘Heeft er een kindje geweend op school vandaag?’ of ‘Heb je vandaag een snottebel opgegeten?’ Je kunt er ook voor kiezen om vertelstenen te maken die eerder abstracte zaken tonen en die op die manier de fantasie van je kleintje prikkelen en hem/ haar uitdagen tot het vertellen van fantasierijke verhalen.

Moeilijkheidsgraad

Benodigdheden

Verf, stiften of plaktattoos - gladde stenen - vernis

Werkwijze

 1. Zoek mooie stenen uit en was deze grondig. Laat ze drogen.
 2. Teken er met verf of porseleinstiften de gewenste tekeningen op, of gebruik plaktattoos.
 3. Bij een plaktattoo haal je er eerst het beschermende laagje af en leg je hem nadien met de goede kant op de steen. Je neemt, net zoals je een tattoo bij je kindje aanbrengt, een nat washandje en drukt hiermee een tiental seconden op de achterkant van de plaktattoo. Nadien haal je er voorzichtig het papiertje af en laat je hem drogen.
 4. Breng tot slot nog een laagje vernis aan en laat opnieuw drogen.
 5. Berg de stenen op in een leuk stoffen zakje.
Retro rompertje

Retro rompertje

Batikken deed je in de jaren negentig misschien eens op een zomerkamp of gewoon thuis of op school. De tie-dye is nu weer helemaal in en dat is zeker goed nieuws. Want als je benieuwd bent om te zien hoe je kleintje eruit zal zien na de bevalling en je al wegdroomt bij een 3D-echo, dan kun je je inbeelden hoe het is om in spanning af te wachten hoe je geknoopte rompertje eruit zal zien na zijn eerste liefdevolle verfbadje. En als je dan toch bezig bent, kun je er meteen een matching topje voor jou, zakdoeken voor je man of een T-shirt voor de grote broer bij gooien.

Moeilijkheidsgraad
••

Benodigdheden

Wit rompertje - elastiekjes of touw - plastic handschoenen - textielverf - teil of emmer - water

Werkwijze

 1. Was het rompertje al eens voor je ermee aan de slag gaat.
 2. Knoop met een touwtje of elastiekje bolletjes of andere vormen in het rompertje.
 3. Doe plastic handschoenen aan en laat het rompertje weken in de teil met textielverf (voor de juiste verhouding kun je het best de instructies op de verpakking volgen).
 4. Afhankelijk van de kwaliteit van de textielverf en de gewenste intensiteit van de kleur, haal je het rompertje er na 10 tot 50 minuten uit.
 5. Spoel het vervolgens onder koud water tot het water weer helder is.
 6. Maak de touwtjes los en was het rompertje nog eens op 30 °C.
 7. Pas wel op dat je het de eerstvolgende wasbeurten niet bij de lichte was steekt, maar met een soortgelijke kleur wast.

Tip: Je kunt ook experimenteren met dip-dye voor een ombre-effect. Dan haal je het rompertje om de paar minuten telkens een beetje meer uit het water.

Borstvoedingsketting 2
Borstvoedingsketting

Borstvoedingsketting

Als je kindje borstvoeding krijgt (maar bij flessenvoeding natuurlijk ook) kan het bij het groter worden al eens onrustig of afgeleid zijn tijdens het drinken. Wat daarbij kan helpen is een borstvoedingsketting. Hier kan je kindje tijdens het drinken mee spelen. En de siliconen kralen kunnen bij doorkomende tanden ook dienstdoen als bijtspeeltje.

Moeilijkheidsgraad
•••

Benodigdheden

Satijnkoord (ongeveer 50 centimeter) van 1 of 2 millimeter - siliconen kralen en/of houten kralen - slotje

Werkwijze

 1. Maak een knoopje in het begin van het koord en hang er vervolgens de ene helft van het slotje aan.
 2. Laat er een vijftiental centimeter tussen en maak dan opnieuw een knoopje.
 3. Rijg de kralen er in de gewenste volgorde aan.
 4. Maak opnieuw een knoopje zodat de kralen ‘vast’ komen te zitten.
 5. Hang het tweede deel van het slotje aan het koord, maak vervolgens een laatste knoopje en knip het resterende touw af.
 6. Wil je de ketting liever iets langer of korter? Probeer dan symmetrisch te werken en meer of minder ruimte te laten tussen de kralen en de slotjes.

Tip: Natuurlijk is het alleen maar meegenomen als het een ketting is waar jij ook graag mee wilt pronken. Kies dus jouw favoriete kleuren en vormen en maak in sneltempo je eigen borstvoedingsketting. 

De leukste DIY's voor mama's (in spe)

Meer knutselideeën?

Ben je op zoek naar hét creatieve boek bij uitstek om cadeau te doen aan die zwangere vriending of om gewoon lekker voor jezelf te kopen? Neem dan gauw een kijkje op de webshop van Uitgeverij Lannoo en ontdek 30 creatieve ideeën om mee uit te pakken!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes