8027fi.jpg

7 dingen die kinderen zich zullen blijven herinneren

30/05/2024
Mamabaas
Door Mamabaas

Als ouders durven we ons weleens druk te maken over zaken die eigenlijk niet zo belangrijk zijn. Onze kinderen zullen zich later niet alle details herinneren: of de wasmand vol was, of het gras gereden was en of het speelgoed netjes was opgeruimd. Maar er zijn een aantal andere dingen die ze wellicht wél met zich mee zullen dragen:

 1. De keren dat je hen aanmoedigde om iets nieuws uit te proberen
  Door je kinderen aan te moedigen een nieuwe stap te nemen, zorg je ervoor dat hun zelfvertrouwen groeit. Zo’n nieuwe stap is ook iets wat hen zal bijblijven. Door je kinderen bij te staan om iets nieuws uit te proberen – een nieuwe sport, een liedje zingen op een podium of iets doen waarvan ze nooit dachten dat ze het konden – bouw je mee aan hun zelfvertrouwen én hun herinneringen.
 2. De keren dat je hen iets aanleerde door een voorbeeld te zijn
  Kinderen leren altijd en overal, en als ouder zijn we ons daar niet altijd bewust van. Je kinderen zullen niet altijd onthouden wat je allemaal zegt, maar ze letten wel goed op wat je doet. Als je woorden matchen met je acties, dan zullen ze zich dat herinneren. En ook het omgekeerde is waar: als wat je doet niet overeenkomt met wat je zegt, dan zullen ze dat onthouden. Als je in de fout gaat (zoals we allemaal weleens doen), je je daarna verontschuldigt en je eigen gebreken gebruikt als een leermoment, dan zullen ze dat onthouden.
 3. De keren dat je hen een (on)veilig gevoel gaf
  Kinderen zijn kwetsbaar en hebben nood aan bescherming. Je kinderen zullen onthouden dat jij de monsters onder hun bed verjaagde of dat je hen knuffelde na een nachtmerrie. Maar ze zullen zich ook de keren herinneren dat jij dat monster werd van wie ze schrik hadden omdat je zo boos werd. Kinderen zullen je sowieso weleens boos zien – dat is nu eenmaal deel van het leven – maar probeer er je missie van te maken om hen altijd een veilig gevoel te geven.
 4. De keren dat je tijd maakte voor hen
  Je kinderen willen niet dat je perfect bent, ze willen dat je aanwezig bent. Kinderen meten je liefde voor hen in de eerste plaats aan de hand van de onverdeelde aandacht die ze van je krijgen. De keren dat je mee op de trampoline ging springen, een spelletje speelde of samen een verhaaltje voorlas zijn momenten die in hun hart zitten en die ze blijven meedragen. Maak tijd om kleine dingetjes te doen met je kinderen, want uiteindelijk zijn dat de momenten die er het meeste toe doen.
 5. De manier waarop je omgaat met je partner
  Kinderen bouwen hun visie op liefde en relaties grotendeels op door wat ze thuis te zien krijgen. Ze onthouden hoe jij omgaat met je partner. Het geeft hen vertrouwen als ze jou en je partner zien in een liefdevolle relatie.
 6. Je woorden van bevestiging en van kritiek
  Kinderen baseren hun gevoel van identiteit, talenten en zelfs zelfwaarde grotendeels op hoe je tegen hen spreekt in die belangrijke vormende jaren. Als ouder moeten we hen leiden en dat betekent ook dat we hen soms moeten disciplineren, maar laat je woorden ook dan vol liefde, aanmoediging en positieve bekrachtiging klinken.
 7. Jullie gezinstradities
  Kinderen houden van spontaniteit, maar hebben ook een grote nood aan voorspelbaarheid. Ze zullen met veel plezier terugdenken aan jullie eigen ‘tradities’, of dat nu een wekelijkse spelletjesavond is, een plek waar je vaak naartoe gaat, of de manier waarop jullie verjaardagen vieren … Creëer bewust bepaalde tradities die je kinderen misschien op een dag zullen doorgeven aan hun kinderen.

 

Bron: For Every Mom

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes