mama luistert met oortjes naar gsm

7 fijne podcasts voor (jonge) ouders

17/11/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Podcasts zijn vandaag niet meer weg te denken uit het medialandschap. En goed nieuws voor liefhebbers, want er vallen ook heel wat goed en interessante podcasts te beluisteren over het (prille) ouderschap! Een greep uit de podcasts die onze redactie de moeite waard vinden om te checken.

Mama Baas Podcast

Mama Baas podcast

Onze Mama Baas podcast kennen jullie waarschijnlijk al wel. Of niet? Dan raden we zeker aan om die snel te ontdekken! 

Elke maand belichten we telkens een ander thema. In die podcasts brengen we een combinatie van zowel mama-verhalen als experten die aan het woord komen.

Herkenbare verhalen én bruikbare oplossingen en tips

De thema’s gaan van slapen bij baby’s en jonge kinderen over huilbaby’s tot peuterpuberteit.

In een halfuurtje kom je heel wat meer te weten over deze onderwerpen.

En jawel, sinds kort hebben we ook bij Tieners in Huis een podcast! Voor wat extra inzicht en hulp voor ouders die met hun tiener door de puberteitsjaren wandelen - jep, soms ploeteren. 

Maar daarnaast zijn er nog een paar geweldige interessante podcasts te vinden.

Hieronder een selectie van onze favorieten:

1. Project baby

Je wil graag een kindje. Maar wat als zwanger worden toch niet zo simpel is? Wat als het niet (meteen) lukt? 1 op de 6 heeft ondervindt fertiliteitsuitdagingen, en toch wordt er nog altijd te weinig over gepraat.

Radio2-programmamaker Nele Ameloot ontdekte een heel nieuwe wereld en maakte opnames tijdens elke stap in haar fertiliteitstraject: in het ziekenhuis bij de gynaecoloog, bij het verwerken van tegenslagen en het hopen op goed nieuws.

Ze sprak met bekende lotgenoten zoals radiopresentatrice Karolien Debecker en tv-maker Tijs Vanneste. Maar er is ook uitleg uitleg van fertiliteitsarts Maryam Shiri. Aangrijpend en herkenbaar als je zelf tot die 1 op de 6 behoort.

Beluister.

2. Wat zij wil Onderneemster 

Cover Imposter Moeder

Hanan Challouki werd vorig jaar mama van Medhi. Mama worden en zijn bracht haar heel wat liefde en vreugde, maar tegelijk ook onzekerheden. Daarover schreef ze het boek ‘Imposter Moeder’.

In haar podcast ‘Wat zij wil’ heeft ze het met andere vrouwelijke ondernemers over het moederschap. Hoe houden zij al die ballen in de lucht, zitten zij ook met een schuldgevoel als ze niet aan de schoolpoort kunnen staan en zijn die sterke vrouwen weleens onzeker?

Zes boeiende gesprekken.

Beluister.

3. Ik ben 1 op 6

Presentatrice Julie Van den Steen (30) verloor haar kindje tijdens haar zwangerschap. Omdat ze ondervond dat er nog altijd een taboe rust op zwangerschapsverlies, besloot ze een intieme podcast te maken. Daarmee wil ze het stille verdriet en de eenzaamheid proberen te doorbreken. Maar ook om antwoorden te vinden op haar vragen. Over zwanger zijn, over het verlies, het rouwproces.

“Verhalen van lotgenoten horen doet deugd. Het geeft het gevoel dat je toch niet alleen bent.” Ze spreekt onder andere met enkele bekende Vlamingen die zwangerschapsverlies meemaakten over en alle emoties die het met zich meebrengt. Zo vertellen Tine Embrechts, Kato Callebaut en Bart Tommelein hun verhaal.

Beluister.

4. Buikgewoel

In deze podcast ontdek je heel wat perinatale thema’s. En dat mag je best ruim interpreteren. Er is ook veel aandacht voor het mentale welzijn van mama’s. Het belangrijkste doel? Taboes doorbreken.

Beluister.

5. Ik tel tot 3

Mama of papa zijn? Eerlijk, het is toch een tweede (of derde) job. Deze podcast gaat over de kleine kantjes van het opvoeden. Echte verhalen, maar met een knipoog, een traan en een lach.

Beluister.

6. Tussen was en plas

Een podcast van Parentia voor én door ouders. Helemaal op maat gemaakt van drukbezette mama’s en papa’s. In vijf afleveringen (telkens 20 minuten) krijg je thema’s te horen die je echt bezig houden. Met ervaringsdeskundigen die hun geheimen, tips en inzichten delen.

Beluister.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes