mama en zoon koken

7 handige kookhacks + DOWNLOAD een handige diepvriesplanner

13/11/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Een lekker vers gekookte maaltijd op tafel, heerlijk! Maar in de hectiek van de dag en avondshift is het niet altijd even simpel om nog lang in de keuken te staan. Op dat moment wil je ook het liefst niet te veel tijd verliezen met onhandige zaken. Ziehier enkele handige en tijdbesparende kookhacks!

Inspiratiehack

Wat eten we vanavond?

Een favoriete vraag in elk gezin. Soms wordt je antwoord op veel enthousiasme onthaald en soms ook niet. Elke dag lekkere én voedzame gerechten op tafel zetten voor het hele gezin is niet altijd even makkelijk, right?

Heb je nood aan inspiratie? Een tip: schrijf je in op de nieuwsbrief ‘Lekker Koken’ van Colruyt. Dan krijg je elke week een nieuw weekmenu vol kindvriendelijke recepten in je mailbox.

Wat eten we vanavond?

cover wat eten we vanavond 3D

Je vindt ook inspiratie in een nieuw kookboek van Mama Baas en Colruyt, 'Wat eten we vanavond?'.

Daarvoor verzamelden we 115 lekkere, gezinsvriendelijke recepten: van originele hapjes en snacks over lekkere hoofdgerechten tot smakelijke desserts.

Perfect voor wanneer je echt geen inspiratie meer hebt of toch liever eens iets anders op tafel zet dan appelmoes met worst of spaghetti bolognese.

Je kan nu bestellen!

WAT ETEN WE VANAVOND?

7 keukenhacks

1. Kruidenblokjes alvast klaar

Snel de juiste hoeveelheid kruiden toevoegen aan je eten? Maak op voorhand kruidenblokjes klaar. Sla de juiste smaakmakers in, hak ze fijn en doe ze in een vorm voor ijsblokjes. Bedek dan met olijfolie en vries in.

Hopla, de volgende keer dat je pastasaus, soep ... maakt, drop je er gewoon een blokje voorgemaakte kruidenmix in.

2. Aardappelen sneller geschild

Heel wat gerechten bevatten aardappelen. Maar zeker als je voor een talrijker gezelschap kookt, kan het schilwerk al eens wat (te) veel tijd innemen. Tenzij je de handige tip van Jeroen Meus toepast!

Maak met een patattenmesje een ondiepe insnijding rond de aardappel – alsof je hem in twee zou snijden, maar dan ondiep. Kook dan alle ingesneden aardappelen. Nadien kan je er schil makkelijk afhalen met je handen. Net een hoedje dat je eraf trekt aan beide kanten.

3. Eieren pellen like a pro

Zit je te sukkelen met die kleine stukjes schaal telkens je een eitje pelt? Dan hebben we een ie-pel-truc. Sla met de boven- en onderkant van het ei tegen een houten snijplank of het werkblad in je keuken. Rol daarna met je platte hand het ei (krachtig) over het werkblad. Hup, de schaal komt los en je kan hem makkelijk verwijderen.

Moet je eitje niet per se heel blijven? Dan kan je het met een scherp mes in de lengte doormidden snijden en met een lepel het ei uit de schaal halen.

4. Knoflook pellen zónder stinkende vingers

Knoflook kan lekker zijn in je gerecht, maar je wil liever niet nog dagen met stinkende vingers rondlopen omdat je look gepeld hebt. Zo los je het op: neem een glazen pot of een doos, stop je knoflooktenen erin en schud er zo’n 30 seconden heel goed mee. De velletjes van de knoflook komen eenvoudig los. En jij hoeft niet te prutsen voor gepelde look.

5. Bye bye taaie pistolets of stokbrood

In het weekend staan er al eens pistolets of stokbrood op het ontbijt- of lunchmenu. Maar beiden zijn de dag nadien bijna niet meer te eten. Taai, taaier, taaist! Een trucje: besprenkel ze met een paar druppels water en zet ze enkele minuutjes in de heteluchtoven. Ovenvers zijn ze natuurlijk niet, maar het korstje is alvast weer knapperig.

6. Aardbeien ontkroonen

Hmm, een aardbeitje in de zomer, kan zo hard smaken! Maar dat verdomde kroontje … het schrikt je kinderen misschien af. Of ze prutsen er zo hard mee dat ze eindigen met een hele outfit vol rode vlekken :-(.

Daar bestaat een oplossing voor. Neem een rietje en duw het tegen de onderkant van de aardbei. Je duwt de (bittere) kern én het kroontje er zo makkelijk uit. En smullen maar!

7. Gedaan met citroenen verspillen

Beetje vers citroensap in de vol-au-vent of een ander gerecht? Zonde om daarvoor zo’n hele citroen in tweeën te snijden en eigenlijk maar voor de helft te gebruiken. Dat andere partje leg je weer weg, maar geef toe … enkele dagen nadien gooi je het uitgedroogd weg.

Wat dacht je van deze hack: neem een dikke naald (bijvoorbeeld een breinaald), rol de citroen met je platte hand over het werkblad in de keuken en stop de naald in de onderkant van de vrucht (in de lengte). Knijp daarna hard in de citroen en tadaaa, er komt sap uit. De citroen kan je nadien nog een tijdje bewaren in de koelkast.

Download gratis de diepvriesplanner

Heb je eens wat tijd om maaltijden te preppen? Zeker doen! Niks zo heerlijk als na een lange dag een volledig verse maaltijd gewoon uit de diepvriezer te kunnen halen.

Wil je een goed overzicht bewaren van wat er allemaal in je diepvriezer zit? Dan is komt onze diepvriesplanner als geroepen!

Tip: druk hem af, plastificeer hem en duid erop aan met een viltstift. Zo kan je telkens makkelijk uitvegen wat je uit de diepvriezer haalt en iets nieuws opschrijven.

diepvriesplanner

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes