vrouw kerstsfeer

Als er geen pakjes onder de boom liggen wegens geen budget …

20/12/2023

Eén op de acht Vlaamse kinderen wordt geboren in kansarmoede. Da’s veel. Veel te veel. De huidige energie- en andere prijzen die de pan uit swingen maken het er niet bepaald gemakkelijker op. En dan wordt het een hele uitdaging om er tóch een warme kerst van te maken voor je gezin … 

"Het is een viceuze cirkel waar we niet uitgeraken" 

Een mama vertelt: “In maart dit jaar ben ik bevallen van ons tweede kindje. In juli en augustus heb ik twee maanden ouderschapsverlof extra genomen. Zoals je misschien wel weet, krijg je dan een half loon op een maand. Ik denk dat de problemen daardoor begonnen zijn.

Het was toen zomer, we hadden net een nieuwe auto gekocht en gingen op vakantie ...

Voor we het wisten was ik in september terug aan het werk, maar tot vorige maand lagen er nog facturen van in de zomer onbetaald op de tafel. Van eentje hadden we al een derde herinnering en daar stond iets op vermeld waarin het woord deurwaarder voorkwam. Ja, dan krijg je wel schrik natuurlijk. 

Ik ben bij iemand in onze omgeving gaan aankloppen om wat geld te lenen, zodat we die twee onbetaalde facturen konden betalen. Ondertussen hebben we meer dan 3.000€ schulden bij drie verschillende mensen. Het is tot op vandaag nog altijd een vicieuze cirkel waar we niet uit geraken.

Onze leningen worden nooit op tijd betaald, domiciliëringen worden niet uitgevoerd omdat er geen geld op de rekening staat, facturen blijven liggen tot iemand van ons weer wat geld heeft ... Het gaat zelfs zo ver dat we soms geld moeten afhalen met onze Visakaart om naar de winkel te kunnen of te kunnen tanken.

We zorgen er natuurlijk altijd voor dat onze kids alles hebben (zoals melk, pampers en eten) en dat lukt ook, maar ja we hebben geen keuze natuurlijk.

Voor Sinterklaas hebben we kleinigheidjes gekocht voor de kinderen. Vooral omdat de oudste het nu voor het eerst beseft, wilde ik niet niets geven.

Voor kerst kunnen we geen cadeautjes kopen, maar we zullen kerstavond gewoon gezellig onder ons viertjes vieren. Normaal gezien vieren we dat samen met anderen, maar dat komt dan natuurlijk duurder uit om boodschappen te doen en dat geld is er nu niet. Ik vier met kerst ook nog eens mijn dertigste verjaardag, maar zal jammer genoeg niets leuks kunnen doen, terwijl ik daar wel op had gehoopt …” 

Opgegroeid in gezin met financiële zorgen 

Een andere mama zag de financiële stress bij haar ouders toen ze opgroeide. “Mijn ouders hebben het financieel niet breed (gehad) toen ik jong was. Mijn oudere zus had bovendien een mentale beperking, dus je kan je de stress in huis wel voorstellen met alles wat er rond mijn ouders hun hoofd hing en de zorg voor de kinderen. Hoe hard ze ook probeerden, het financiële gat werd alleen maar dieper. 

Ze waren genoodzaakt om dure kleine leningen aan te gaan met gigantische rentevoeten zodat ze de eindjes aan elkaar konden knopen voor die maand, of de energierekening konden betalen zodat we nog stroom zouden hebben de maand nadien. Vers en gevarieerd eten op tafel zetten was ook geen evidentie. Veel eten kwam uit conserven want dat was nu eenmaal goedkoper. Vers brood van de bakker heb ik nooit gekregen, een gratis schelleke vlees van de slager kreeg ik alleen toevallig omdat een klasgenootje haar mama bij die slager werkte en we er na school passeerden.

Een nieuwe boekentas was niet aan mij besteed, laat staan nieuw schoolgerief (in die tijd bestond er nog denk ik nog geen Action, dus goedkope versies waren niet zo voor de hand liggend). Ik liep rond met gekregen mappen, oude versleten pennenzakken, kon niet mee op schoolreis, zat niet in een jeugdvereniging en had geen hobby.

Dit klinkt allemaal heel negatief, wat het ook was, maar het heeft me ook snel volwassen gemaakt. Ik wilde centjes hebben om ook mooie kleren te kopen of om uit te gaan dus ik ging van zodra het kon aan de slag en zocht een studentenjob. 

Mijn studie zelf was allemaal wat minder vanzelfsprekend … De stress van thuis pikte ik snel op, dus de druk om Latijn te blijven volgen was te zwaar. Ik ben nog in het ASO kunnen blijven en heb zo ook mijn diploma kunnen behalen, al konden mijn ouders mij niet echt steunen in mijn studies. Ze hadden te grote kopzorgen voor zichzelf, waardoor ze het mentaal niet aankonden om hun zelfstandige dochter nog de juiste emotionele steun te bieden die een kind nodig heeft. 

Op 18-jarige leeftijd ben ik alleen gaan wonen om uit de vicieuze cirkel te stappen. Met behulp van een leefloon via het OCMW ben ik kunnen gaan verder studeren en heb ik uiteindelijk een bachelordiploma behaald. Vier jaar later kocht ik mijn eerste huis, iets wat mijn ouders nooit hebben kunnen doen. 

Ik ben uit de cirkel kunnen stappen, maar mijn ouders zitten er nog altijd in. Het ging een tijdje beter, maar corona en de energiecrisis doen er geen deugd aan. 

Voor mezelf blijft het nog dagelijks een strijd. Vooral psychologisch. Angst om terug te gaan naar hoe het ooit was, om mijn rekeningen zelf ook niet te kunnen betalen, om mijn kinderen alleen een aardappel met een gekookt ei te moeten geven omdat je niet meer in huis hebt en niet meer kan kopen. Nog steeds heb ik elke dag de angst dat het niet goed genoeg is. Ik wil koste wat het kost een beter leven voor mezelf en vooral voor mijn kinderen. 

Ondertussen ben ik 31 jaar en ben trots op waar ik sta, maar echt helemaal uit die cirkel geraak ik nooit. Het verleden maakt deel uit van wie ik ben, hoe hard ik me er ook voor schaam.”
 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes