5964fi.jpg

De tien geboden voor toekomstige papa’s

15/06/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Nu je partner zwanger is, zijn er een aantal basisregels of ‘tien geboden’ die je maar beter in acht neemt. Tijdens haar zwangerschap is de kans groot dat je partner net iets gevoeliger is dan anders, en daar kun je dus maar beter rekening mee houden. Een gewaarschuwd man, en zo van die dingen…

Als je je houdt aan de tien geboden, dan zit je safe. (waarschijnlijk toch, want met (zwangere) vrouwen weet je nooit.)

 1. Gij zult geen commentaar geven op haar fysieke veranderingen.
  Een compliment geven mag natuurlijk altijd, maar uitspraken als ‘Wauw, dat begint nu toch echt een flinke buik te worden’ of ‘Goh, je ziet er echt wel heel moe uit, schat’ laat je beter achterwege. Laat staan dat je er spontaan uitfloept: ‘Hoe ga jij ooit je lijf van vroeger terugkrijgen zeg!’ Echt waar, don’t! Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben. Ook als ze zelf commentaar geeft, bevestig die dan vooral NOOIT.
 2. Gij zult te allen tijde perfect op de hoogte zijn van de vorderingen.
  Je partner zal het heel hard appreciëren als je perfect weet hoelang ze nu precies zwanger is, hoe groot de baby was op de laatste echo en wanneer de volgende echo staat gepland. Extra pluspunten krijg je als je zelfs weet hoe het staat met de ontwikkeling van jullie kindje. (Hij is nu even groot als een framboosje en krijgt armpjes en beentjes!)
 3. Gij zult nooit in discussie gaan.
  De stemming van een zwangere vrouw kan van het ene moment op het andere volledig omslaan, en wanneer of waarom dat dan precies gebeurt, valt niet te voorspellen. Tart het lot dus niet door in discussie te gaan.
 4. Gij zult uzelf niet te pletter drinken.
  Toegegeven, het is natuurlijk ongelofelijk handig dat je altijd een BOB bij je hebt tegenwoordig. Dat is echter geen vrijgeleide om je elke keer laveloos te drinken. Als je zelf BOB bent, vind je het ook niet geweldig om nuchter van je watertje of colaatje te drinken tussen al dat dronken gewauwel. En al zeker niet als je negen maanden lang BOB zou moeten spelen.
 5. Gij zult geen geurtje hebben.
  Zwangere vrouwen zijn nogal gevoelig voor geurtjes: ze ruiken alles veel sterker en een fout geurtje kan er al voor zorgen dat ze ontzettend misselijk worden. Overgiet jezelf dus niet met je favoriete parfum, blaas niet met je ochtendadem in haar gezicht en douch je meteen als je thuiskomt van het sporten. Voor jou een kleine moeite, voor haar een wereld van verschil!
 6. Gij zult interesse tonen.
  Inspiratie opdoen voor doopsuiker, een geboorte-uitzet kiezen of mee staan twijfelen of dat grijze bedje nu mooier is dan dat witte: het is misschien – geeuw – niet jouw idee van de ideale zaterdagnamiddag. Helaas is de kans groot dat je partner daar net iets anders over denkt… Om maar te zeggen, een beetje interesse opbrengen kan wonderen doen. Doe dus een extra inspanning en probeer mee te denken over al die dingetjes. Dat je ook meegaat naar de gynaecoloog wanneer dat logistiek haalbaar is, dat hoeven we je vast niet te vertellen?
 7. Gij zult haar goestingskes volgen.
  Een zwangere vrouw kan er ook niets aan doen: cravings horen er maar al te vaak gewoon bij. En die zijn vaak heel hardnekkig. Als je partner dus absoluut een pizza van de Pizza Hut wil, haal het dan niet in je hoofd om een pizza te halen bij Domino’s. Al moet je daarvoor tien kilometer verder rijden, haar goestingske is wet! Probeer haar ook niet te overtuigen om deze keer misschien toch pasta te eten – zie gebod 3.
 8. Gij zult nooit het laatste stukje opeten.
  We zeiden het eerder al: een zwangere vrouw is een onvoorspelbaar wezen. Ook die goestingskes van daarnet kunnen compleet onvoorspelbaar zijn, net als haar buien. Stel dat ze al de hele namiddag op haar werk zit te verlangen naar dat laatste koekje in de kast, dat sappige kippenbilletje in de koelkast of dat lekkere mandarijntje, en ze bij thuiskomst merkt dat JIJ het hebt aangedurfd om het in je mond te steken… Daar hoeven we geen tekeningetje bij te maken, zeker? Dus als ze niet expliciet heeft gezegd dat je ervoor mag gaan: Do. Not. Touch. It.
 9. Gij zult nooit klagen over haar hormonen.
  Jij hebt zelf geen last van die hormonen (in theorie althans, in de praktijk weten we allebei dat dat natuurlijk niet klopt, maar dat houden we voor de veiligheid gewoon tussen ons), en je partner kan er in alle eerlijkheid ook weinig aan doen dat die hormonen door haar lijf razen. Wellicht vindt ze het zelf ook niet altijd zo leuk dat die rare beestjes het negen maanden lang van haar overnemen, laat staan dat ze er om de zoveel tijd ook nog eens op wordt gewezen. De kans is dus groot dat, wanneer je klaagt over haar hormonen, je vervolgens écht iets zult hebben om over te klagen.
 10. Gij zult haar geen schrik aanjagen over bevallingen.
  Een zwangerschap lijkt soms wel een vrijgeleide voor andere vrouwen om uitgebreid over hun eigen bevalling te vertellen. Misschien hoor jij nu dus ook wel meer bevallingsverhalen dan je lief is en word je behoorlijk bang voor wat komen zal. Projecteer die angst vooral niet op je partner. Met uitspraken als ‘Ik zou echt zó bang zijn’ help je niemand vooruit, dus slik die opmerkingen vooral in. Toptip: telkens wanneer je de neiging hebt om zoiets te zeggen, geef je je partner gewoon een compliment in de plaats. Win-win!

 

Ik word papa

Meer lezen?

Uit 'Ik word papa.' Meer info over het boek vind je hier

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes