5135fi.jpg

Als single mom op vakantie? Onze tips!

22/03/2023

Onlangs werden we gecontacteerd door een mama die vorig jaar is gescheiden. Ze zou graag op reis willen met haar zoontje van vijf. Haar ex-man ging niet graag op reis, terwijl zij een avonturier is en graag de wereld wil verkennen. Tijd om aan die droom te beginnen, maar hoe pak je dat aan als single mama? Wij lanceerden een oproepje en verzamelden tips!

Uit onze oproep bleek al snel dat de mama in kwestie niet de enige was met deze twijfels en onzekerheden. Reden te meer om een beroep te doen op de ervaringen van andere mama’s.  We zetten hun tips dus graag even op een rijtje!

De tips van mama Sara

Sara is gescheiden, maar is niet meer single. Toch trekt ze er vaak alleen op uit met haar drie jongens, omdat haar partner in ploegen werkt. Haar tip? Kijk naar je kind, en naar zijn of haar interesses. Als jij wil gaan wandelen, terwijl je kind daar een hekel aan heeft, dan wordt het wellicht geen fijne vakantie. Probeer een combinatie te zoeken van jullie interesses. Als er bijvoorbeeld een zwembad is, dan kan je toch die wandeling maken, en is er daarna tijd voor waterpret. Iedereen happy!

Verlies ook jezelf niet uit het oog. Als je andere mensen in de buurt hebt op reis, dan heb je zelf af en toe een adempauze. Tien minuten je kind niet in het oog moeten houden kan goud waard zijn: je kind is even gelukkig en jij kan even op adem komen. Het maakt daarbij niet uit of dat andere singles zijn, of dat je op reis gaat met familie of vrienden.

Een laatste tip van Sara: planning is alles. Zoek op voorhand uit wat er allemaal te doen is in de buurt. Natuurlijk hoef je geen strikte planning op te stellen, maar het is gemakkelijker om snel even op je spiekbriefje te kijken als je iets wil doen, dan ter plekke nog alles te moeten gaan uitzoeken.

De tips van mama Heleen

Heleen verliet haar partner toen ze nog zwanger was, en heeft er dus altijd alleen voor gestaan. Haar dochtertje is ondertussen bijna vier. Haar motto: gewoon dóen en niet piekeren. Dat Heleen van de ondernemende soort is, blijkt uit de reizen die ze al heeft gemaakt met haar dochtertje: van weekendjes weg, kampeertripjes en citytrips tot grote vliegreizen naar Nieuw-Zeeland en Argentinië.

Haar ervaring? Op reis gaan met vrienden kan leuk zijn, als die vrienden ook kinderen hebben of kinderen op zijn minst leuk vinden. Dat geeft je af en toe een adempauze. Goeie tip: maak eerst eens een uitstapje samen, ga bijvoorbeeld eens naar de dierentuin. Dan merk je meteen al of jullie op dezelfde golflengte zitten qua interesses, eetgewoontes etc.

Kamperen vindt Heleen aangenaam, als de camping niet te druk is, zodat de kinderen een beetje vrijheid hebben. Tsjechië vond zij een aanrader op dat vlak.

Toen haar dochtertje net geen twee was, trokken ze een maand naar Nieuw-Zeeland, samen met haar mama. Die ervaring viel heel goed mee, iedereen vond het fijn. Kinderen vliegen op zich wel graag, en stewardessen zijn geweldig met kinderen. Op de luchthaven is iedereen supervriendelijk, en je krijgt overal voorrang. Zolang je kind wat kan slapen, af en toe eten krijgt, filmpjes kan kijken en mama of papa in de buurt is, loopt dat wel los.

Groepsvakanties kunnen ook heel leuk zijn. Je moet natuurlijk wat geluk hebben met het reisgezelschap, maar het voordeel is dat je vaak mensen ontmoet die gelijkaardige dingen hebben meegemaakt. En uiteindelijk ga je maar een weekje of zo weg, waardoor het niet het einde van de wereld is als het niet echt klikt.

Hoe dan ook, Heleen geniet er telkens enorm van om met haar dochter op avontuur te gaan. Het dagelijkse leven loopt nogal gejaagd, dus het is heerlijk om écht tijd te kunnen doorbrengen samen. Bovendien doet het haar en haar dochter ontzettend veel deugd om uit de vertrouwde omgeving te komen. Dit jaar staat Namibië op haar agenda. Opnieuw een avontuur, maar ze vertikt het om thuis te blijven zitten.

Welk type vakantie?

Stefanie vindt een all-in-vakantie een aanrader. Je kan je voetjes onder tafel schuiven want hoeft zelf niets te doen, waardoor je constant tijd hebt voor elkaar. ‘Maak je niet druk om valiezen of buggy’s: als mensen zien dat je de moed hebt om dit alleen te doen, dan helpen ze je meteen. Gewoon doen!’

Pauline heeft nooit typische single vakanties gemaakt. Haar dochtertje amuseerde zich prima, of dat nu in Nederland was of op de Griekse eilanden. Je komt overal wel leuke nieuwe mensen tegen. Op een camping gaat dat net iets sneller, terwijl bungalowparken lastiger zijn: daar is iedereen meer op zichzelf in zijn eigen huisje. Ook haar motto is: gewoon doen!

Debby heeft een appartementje geboekt in Spanje voor volgende zomer. Een gelijkvloers appartementje met tuin, of wandelafstand van de zee: zo zit ze niet vast in een hotelkamer wanneer haar dochtertje gaat slapen, maar kan ze ook nog genieten.

Kristie opteert dan weer voor een midweek aan zee, op een camping met haar dochtertje van drie en zoontje van vijf.

Welke organisatie?

Er zijn tal van organisaties die reizen aanbieden, al dan niet specifiek voor alleenstaande ouders. In de reacties van mama’s kwamen volgende organisaties aan bod:

Femma biedt georganiseerde reizen aan voor vrouwen, maar heeft ook een aanbod voor alleenstaande mama’s en hun kinderen. Voor 2023 stond er echter alleen een reis naar Egypte gepland in april.

Ook Intersoc biedt vakanties op maat van gezinnen. Op die manier kom je gemakkelijk gelijkgestemde zielen tegen, en wordt alles voor jou geregeld.

De organisatie Tomeeto richt zich specifiek op eenoudergezinnen. Je kan bijvoorbeeld voor een avontuurlijke vakantie in Spanje kiezen, of voor een vakantie dichterbij op de boerderij of aan de kust.

En ook Maris Life richt zich op eenoudergezinnen, met een ruim aanbod aan bestemmingen.

Vzw Horizont is dan weer een Limburgse organisatie voor mensen met een beperkt budget.

Heb je ervaringen met één van bovenstaande organisaties, of heb je weet van andere organisaties? Laat het ons dan zeker weten in de reacties!

Gewoon doen!

Wat onze mama’s ons het meest wisten te zeggen was om er simpelweg voor te gaan. Ja, je moet soms wat hindernissen overwinnen om alleen met je kroost op pad te gaan, maar het biedt ook een kans om prachtige herinneringen te creëren.

Tips of ervaringen zijn nog altijd welkom in de reacties. Je kan er andere mama’s misschien mee helpen om een fantastische zomer tegemoet te gaan!

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes