Zwangere buik met naam-post-its

Een naam kiezen: er zijn zoveel keuzes en iedereen heeft een mening ...

7/04/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

De naam kiezen van je baby is mogelijks één van de moeilijkste taken als ouder. Wil je een unieke naam? Een naam met traditionele roots? Een naam van een familielid als eerbetoon? Er zijn zoveel keuzes en tegenwoordig heeft iedereen een mening over welke naam je zou kiezen. Hanan Challouki, succesvolle key-note speaker en auteur van Imposter Moeder, vertelt in dit artikel meer over haar weg naar het kiezen van haar baby's naam.

Eén van de zaken waar ik echt veel plezier aan heb beleefd tijdens mijn zwangerschap was het kiezen van een naam. Ik ben niet zo’n moeder die de namen van haar, op dat moment hypothetische, kinderen al had uitgekozen toen ze acht jaar was, maar toen ik ouder werd en mijn zussen en broers kinderen begonnen te krijgen, vond ik het geweldig om hun naamproces te volgen.

Tijdens hun (zeer gepassioneerde) brainstormsessies hoorde ik al wel eens een leuke naam passeren en ik weet nog dat mijn favoriete jongensnaam toen Benjamin werd. Negen jaar geleden werd die gestolen door mijn zus N., iets wat ik haar misschien nog steeds niet vergeven heb. ‘Je hebt niet eens een vriend, laat staan een man, laat staan een kind!’ kreeg ik te horen toen ik zei dat ik niet kon geloven dat ze mijn naam gestolen had.

De zaak werd er niet beter op toen bleek dat N. een gelijkaardig berichtje had ontvangen van mijn broer, die ook op de naam Benjamin aasde. Te veel concurrentie, ik had bij voorbaat verloren. Dat was meteen ook het probleem toen ik écht een naam moest kiezen.

Ik was er pas over beginnen na te denken toen ik het geslacht kende, maar had het gevoel dat er bitter weinig opties waren. In principe waren er voor mij maar drie voorwaarden waar een naam aan moest voldoen:

  • Eerst en vooral moest het een islamitische naam zijn. Zowel ikzelf als Mohamed zijn praktiserende moslims, dus we vinden het belangrijk dat de naam een goede betekenis heeft en dat die binnen ons geloof aanvaard wordt.
  • Ik vond het ook belangrijk dat de naam gemakkelijk uitgesproken kan worden in het Nederlands. Ik weet dat niet alle moslims hier evenveel belang aan hechten, maar ik heb zelf genoeg jeugdtrauma’s overgehouden aan leerkrachten die mij Hannah, Hamza of zelfs Hassan noemden. En mijn naam is dan ook nog eens écht gemakkelijk.
  • Ik ben zelf allergisch voor namen die vaak afgekort worden en zo hun hele betekenis verliezen. Niemand moet mijn zoon ‘Mo’, ‘Abdel’ of ‘Appie’ noemen. Als ik een naam kies voor mijn kind, wil ik dus het liefst dat die ook écht zo genoemd wordt.

Je zou denken dat er genoeg opties zijn die passen binnen ons straatje. Maar Mohamed en ik hadden allebei een voorkeur voor redelijk klassieke namen, zoals namen van profeten bijvoorbeeld. Het probleem met die klassieke namen is dat er niet zoveel zijn én dat ze redelijk populair zijn. Mehdi zou het negentiende kleinkind worden in mijn gezin en nummer vijf in het gezin van Mohamed.

We komen zelf ook allebei uit grote gezinnen (ik win met negen broers en zussen, Mohamed moet niet te veel onderdoen met één broer en vijf zussen) en de klassieke jongensnamen waar we zelf fan van waren, werden in een van onze gezinnen of in beide gezinnen al ingenomen. Onmogelijk, denk je? Let me explain:

  • De naam Adam vonden we allebei prachtig. Mijn zus N. heeft een zoon die Adam heet, en mijn oudste schoonzus H. ook.
  • Moussa is ook een heel mooie naam. Mijn broer A. heeft een zoontje die Moussa heet en ook hier was mijn schoonzus H. er sneller bij.
  • Ismail vond ik zelf ook een topper. Maar mensen zouden het misschien wat vreemd vinden als Mohamed zijn zoontje naar zijn jongere broer genoemd had.

En dan hielden we nog niet eens rekening met de namen die al voorkwamen bij de kinderen van neven en nichten, want dan zou het al helemaal een onmogelijke opdracht worden. Zo origineel hoefde Mehdi zijn naam nu ook weer niet te worden. Zo origineel zijn onze eigen namen trouwens ook niet.

Ik had bijvoorbeeld al een nicht met dezelfde naam (yemma was hier de copycat) en ik denk dat ik niet moet uitleggen hoe populair de naam Mohamed is. Originaliteit was overrated bij de vorige generatie, men koos voor namen die in de eerste plaats betekenisvol waren. In gigantische Marokkaanse families moest je niet te moeilijk doen en rekening willen houden met namen die al voorkwamen.

Toen ik aan yemma vroeg hoe ze op de naam Hanan was gekomen, zei ze: ‘Jij was mijn vijfde dochter en ik had écht geen inspiratie meer. Jouw tante zei dat ik je Hanan moest noemen, zij heeft je naam gekozen.’ Mijn naam betekent tederheid en mededogen, eigenschappen die ik toch een beetje hoop te bezitten.

Om onze zoektocht naar een naam iets efficiënter te laten verlopen, hadden Mohamed en ik afgesproken om elk drie favoriete namen te bedenken. Die zouden we dan samen overlopen en de knoop doorhakken. Belangrijke noot: ik vond dat mijn stem meer moest doorwegen dan die van hem, hij vond natuurlijk van niet.

'Het idee dat ik al het zware werk aan het doen was (negen maanden zwangerschap én een bevalling als kers op de taart) om dan hetzelfde kiesrecht te hebben als de vader, vond ik absurd.'

 

- Hanan Challouki

 

Maar goed, we zouden dus elk onze drie favoriete namen zoeken en de strijd over wie de knoop mocht doorhakken later voeren. Ik deelde deze methode met mijn toenmalige collega’s tijdens een picknick in het park. Ze begonnen meteen te brainstormen en al hun ideetjes te delen. Dat was het moment waarop ik voor het eerst aan de naam Mehdi dacht.

Een oude naam, traditioneel, maar niet in élke familie aanwezig. Mehdi betekent ‘de verwachte, de rechtgeleide’. Ik was meteen verkocht. De wachttijd van negen maanden ging voor mij namelijk tergend traag voorbij en het paste perfect bij hoe ik mij op dat moment voelde. Ik wil niet delen welke andere namen op ons lijstje stonden, want misschien gebruiken we ze ooit nog.

Maar ook Mohamed was fan van de naam Mehdi en zo was er zelfs geen discussie meer nodig. Alleen volgde er meteen een nieuwe vraag: delen we het al met iemand of nog niet? Achteraf bekeken had ik liever gewacht. Een naam kiezen is al niet simpel, een naam kiezen en de meningen van veel te veel mensen verwerken is dat al helemaal niet.

Eigenlijk wilden we het ook aan niemand zeggen, maar argumenten als ‘Ik heb jou toch ook altijd de namen gezegd van mijn kinderen’ en ‘We willen gepersonaliseerde cadeautjes kunnen kopen’ werden al snel in onze gezichten geslingerd. Je zult in dit boek wel vaker merken dat Mohamed en ik redelijk zwak kunnen zijn als het gaat over familiedruk…

Mijn familie was heel enthousiast over de naam, juist omdat het een ‘oude’ naam was. Van anderen hoorde ik weleens dat de naam associaties kon oproepen met een oudere man. Mehdi werd in het Tmazight vroeger (en vandaag door de oudere generatie) vooral uitgesproken als ‘Rmehdi’, zo’n beetje het Marokkaanse equivalent van ‘Jean’ of ‘Albert’.

Als mijn vader Rmehdi zegt in plaats van Mehdi (en dat doet hij regelmatig), moet ik altijd de neiging onderdrukken om hem te verbeteren. Maar je ouders verbeteren in hun eigen taal? Slecht idee.

'In het hele namenproces leerde ik vooral hoe subjectief de meningen van anderen zijn. Wat voor de ene een "ouderwetse" naam is, is voor de andere "klassiek". Wat voor de ene "modern" is, is voor de andere "te hip".'

 

- Hanan Challouki

 

Ik ben blij dat we zeker genoeg waren van de naam voor we hem met anderen deelden. En het ding is: zodra iemand een naam heeft, kun je je vaak niet meer inbeelden dat die anders zou zijn. Net zoals ik mijzelf niet als een Samira of Nassira door het leven zie gaan, zie ik nu geen enkele andere naam meer mogelijk voor Mehdi.

Mijn verwachte baby kreeg zijn verwachte naam en het is een perfecte match.

Meer lezen?

Cover Imposter Moeder

In dit boek vertelt Hanan Challouki openhartig over dat onzekere eerste jaar als moeder. Aan de hand van zo'n 30 typische uitspraken en hardnekkige clichés legt ze de vinger op de kwetsbare plekken die voor elke moeder herkenbaar zijn. Een hoofdrol is daarbij weggelegd voor haar eigen (Marokkaanse) moeder en de no-nonsense attitude waarmee die haar tien kinderen grootbracht, een schril contrast met de druk die prille moeders vandaag ervaren. Zo is Imposter moeder ook een verhaal over generatieverschillen en culturele tradities, over oermoeders en moslimmama's. En vooral: een warm pleidooi om vanuit die diverse perspectieven het perfecte moederschap te relativeren.

Meer info vind je hier.