5362fi.jpg

Eerste Hulp bij Acute Vakantiestress

23/06/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Het is zover: de grote vakantie is begonnen. Het moment om te ontspannen, zalig! Want: een zee van tijd om te genieten. Of het moment om in een halve stresskramp te schieten, dat kan ook. Want: negen weken lang puzzelen om die vakantie te overbruggen omdat je zelf niet zoveel verlof hebt, of negen weken lang die kiddo’s entertainen omdat je wel thuis bent. Geen paniek, Mama Baas to the rescue met enkele tips!

  1. Als je opvang nodig hebt, probeer dan op tijd op zoek te gaan. Voor sommige kampjes moet je er bijvoorbeeld al vroeg bij zijn omdat die in een mum van tijd volzet zijn. Vijgen na Pasen natuurlijk, nu de vakantie al in het land is. Toch kan je altijd nog informeren bij die instanties: misschien is er een wachtlijst, of heeft er net een kindje afgezegd. En gelukkig zijn er nog altijd last minute opties: speelpleinwerking van de gemeente, kampjes bij de sportclub, …
  2. Laat je kinderen mee beslissen wat ze willen doen. Willen ze graag een nieuwe sport uitproberen, of bestaan er kampjes die in de lijn van hun interesses liggen? Zo heeft je kind het gevoel dat het echt zijn of haar vakantie is en dat hij of zij medezeggenschap heeft.
  3. Als je beroep doet op je (schoon)ouders, probeer de dagen dan wat te spreiden. In plaats van twee volle weken, kan je bijvoorbeeld elke week twee dagen inplannen. Zo raken noch de kinderen noch de grootouders snel op elkaar uitgekeken (of dodelijk vermoeid).
  4. Raadpleeg ook de ‘schoolpoortmama’s of –papa’s’, de ouders van de vriendjes van je kinderen. Het is altijd leuk als kinderen een vriendje of vriendinnetje hebben als ze een kampje volgen. Of misschien kan jij de ene dag een paar vriendjes opvangen, en kan jouw kind op een andere dag bij die vriendjes terecht. Leuk voor de kinderen, handig voor jullie!
  5. Spreek af om iets leuks te doen met mama-vriendinnen en hun kinderen. De kinderen entertainen elkaar (nog zo makkelijk) en jullie hebben even tijd om bij te babbelen en te genieten van een glaasje wijn. Win-win!
  6. Maak een lijstje met leuke ideetjes voor activiteiten, dat je stelselmatig kan aanvullen. Hoor je over een leuk kindvriendelijk evenement? Vertelt je buurvrouw over een toffe activiteit? Hup, op het lijstje! Zo heb je op elk moment de nodige inspiratie bij de hand.
  7. Zoek het niet te ver. Een picknick in het park om de hoek, een tent in de tuin of gewoon een ‘kamp’ van wat lakens over de tafel: meer hoeft het soms echt niet te zijn.
  8. Bij acute verveling: laat je kinderen meehelpen in huis of in de tuin. Onkruid wieden, de tuinmeubels afwassen, stofzuigen of helpen bij het koken – kinderen vinden het fantastisch als ze kunnen helpen bij ‘grotemensendingen’!
  9. We hopen natuurlijk op een zonnige zomer, maar als het weer toch tegenzit kan je beroep doen op één van onze boeken om wat inspiratie op te doen. Het grote anti-verveelboek, Nooitgedachtland, Kids in en met de natuur, Mijn peuter speelt, Mijn kleuter speelt of Mijn kind bakt graag: aan inspiratie geen gebrek!
  10. Als jullie op reis gaan, maak dan een aftelkalender tot jullie vertrek. Zo kan je kind zich visueel voorstellen hoe lang het nog duurt voor jullie weg zijn.

 

Alvast een deugddoende vakantie gewenst!