6384fi.jpg

Hoe ik plots lid werd van de grootste gemeenschap aller tijden: de mom tribe

3/05/2023

Bijna iedereen vergeet het, maar samen met de geboorte van een eerste kindje vieren we ook een andere geboorte. De geboorte van een moeder. Als kersverse mama leer je in die eerste dagen en weken je baby kennen, maar moet je ook jezelf herontdekken in die nieuwe rol van moeder.

Na de geboorte gingen zo goed als al mijn gesprekken over mijn dochter. Waar het hart van vol is, loopt de mond duidelijk van over. Een welgemeende sorry aan al mijn kinderloze vriendinnen voor die periode. Ik had nochtans gezworen dat ik nooit of te nimmer zo’n moeder zou worden.

Ik had niet verwacht dat de hoeveelheid melk die mijn dochter naar binnen goot - en er evenredig weer uitgewerkt werd - , de groei in de lengte én in de breedte en het al dan niet bereiken van die motorische mijlpalen zoveel oprecht bevraagd en besproken zou worden als in die eerste weken.

Ik werd bijgestaan met goeie en mindere goeie raad, eigen ervaringen en verhalen en ik haalde hier heel veel steun uit. Bovenal voelde ik een grote verbinding tussen ons, mama’s, onderling. Menig nachtelijke voedingsmomenten stalkte ik mijn BBF’s-met-baby of schuimde ik het internet af met al mijn vragen. Ondertussen heeft geen enkele internetpagina met betrekking tot het ouderschap en al zijn bijhorende onzekerheden nog geheimen voor mij. De mamaclub is overal.

De grootste en warmste gemeenschap op de aardbol

Wat na mijn bevalling gebeurde had ik dus niet zien aankomen. Plots werd ik lid van de grootste en warmste gemeenschap op deze aardbol. Voor ik moeder werd, had ik geen enkel benul van deze secret society en over de impact die deze op mij zou hebben. Ik had het nochtans tijdens mijn zwangerschap al moeten zien aankomen… Kennissen die al moeder waren, liketen plots iedere foto die nog maar rook naar ongeboren baby of naar het prille moederschap. Een kind op deze wereld zetten schept duidelijk een band.

Zelf ben ik ondertussen ook een bijzonder actief lid van de mom tribe. Zo zit ik op de eerste rij met mijn K&G-boekje en bijhorende nota’s om een volledig wetenschappelijke studie uit te voeren van mijn kind en de andere partij. Of lach ik samenzweerderig naar die andere mama op straat of in de supermarkt. Ik deel graag mijn eigen ervaringen en ben ook steeds benieuwd naar de verhalen van anderen.

Het heeft langer geduurd dan ik zelf zou willen vooraleer mijn eerste kind geboren werd. En wat ben ik blij dat ik toen niet wist wat ik miste. Dat zou het nog zoveel zwaarder gemaakt hebben. Ik zou zo jaloers geweest zijn op die onuitgesproken verbondenheid.

Mijn gesprekken kunnen ondertussen al eens over iets anders gaan dan over dochterlief en die eerste verwondering over het bestaan van de mom tribe is gezakt, maar ik blijf toch enorm dankbaar voor onze gezellig club.

Ik ben blij dat gij in mijn team zit!

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes