4560fi.jpg

Internationale Vrouwendag: 9 levenslessen die ik wil meegeven aan mijn zonen

26/02/2024

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop de wereld er nog eens aan herinnerd wordt dat de strijd voor gelijke rechten voor de vrouwen nog niet gestreden is. 

Belangrijke rol

Een ver-van-mijn-bed-show, denk je misschien. Maar niets is minder waar. Niet alleen is het ontzettend belangrijk dat iedereen nog eens met de neus op de feiten wordt gedrukt: tot op de dag van vandaag lopen vrouwen meer dan eens tegen ongelijkheden aan. Niet zo lang geleden nog had een niet nader genoemde man het nog over de "hype" van de nieuwe man die ook eens pampers ververst of schoonmaakt, terwijl moeders daar van nature veel beter in zijn. Ahum ... Oké dan?! En dan hebben we het nog niet eens gehad over de hele #metoo-beweging die natuurlijk niet zomaar uit de lucht is komen gevallen.

Bovendien hebben wij als mama een belangrijke rol in dit alles.  Eens te meer is het belangrijk om het goeie voorbeeld te geven. Als mama zijn we het gedroomde rolmodel voor onze dochters. En dus moeten wij hen opvoeden tot zelfbewuste vrouwen, en moeten we hen tonen dat er niets mis is met een gezonde portie ambitie. Wij kunnen hen aanmoedigen om hun nek uit te steken, om te strijden tegen pakweg het glazen plafond, en zoveel meer.

Mentaliteitswijziging

Maar ... ik heb geen dochters. Heb ik dan geen enkele rol in dit alles?
Natuurlijk wel! Minstens even belangrijk is een mentaliteitswijziging bij het mannelijke gedeelte van de bevolking. En wie kan daar beter voor zorgen dan de mama's en papa's van die mannelijke helft?

Ik beschouw het als mijn verdomde plicht om mijn zonen op te voeden tot mannen met respect voor vrouwen, mannen die het maar normaal vinden dat een vrouw evenwaardig is, dat ze evenveel rechten heeft, dat ze evenveel verdient of dat ze écht nee bedoelt als ze nee zegt. Kort gezegd, ik hoop dat ze, mede dankzij onze opvoeding, uitgroeien tot echte gentlemen.

Concreet hoop ik volgende 9 lessen te kunnen meegeven aan mijn zonen:

9 dingen die ik aan mijn zonen wil meegeven

 1. Behandel meisjes met respect
  Spreekt nogal voor zich, maar toch durft het op dat vlak al eens foutlopen. Als ik een mama trots hoor verkondigen dat "haar zoontje niet met meisjes speelt, hoor", dan denk ik daar eerlijk gezegd het mijne van. Bij het omgekeerde ook, trouwens ;-).
   
 2. Boys do cry
  Er is niets mis met je emoties tonen. Ook niet als man. Het maakt je niet zwakker, integendeel, er is moed voor nodig om je bloot te geven. Dus ga je mij nooit horen zeggen tegen mijn zoontje dat hij stoer moet zijn of "dat hij moet ophouden met huilen omdat jongens dat niet doen".
   
 3. Meisjes kunnen ook superhelden zijn
  K3 heeft helemaal gelijk: jongens mogen ook prinsesjes zijn, en meisjes ook superhelden. Weg met die clichés en vooroordelen, hoera voor een open blik.
   
 4. Affectie is niet "voor mietjes"
  Waarom zouden jongens geen knuffelberen mogen zijn? Jammer om te zien dat sommige papa's alleen een high 5 geven aan hun zoon, in plaats van een dikke knuffel. Ik denk net dat het belangrijk is dat ook jongens kunnen genieten van een knuffel. En dat ze 'aanraken' later niet automatisch associëren met 'seks'. Dat ze beseffen dat affectie en intimiteit ook waardevol zijn.
   
 5. Macho's zijn uit ...
  Het is heus niet hip om je stoer voor te doen, neerbuigend te doen over alles en iedereen, en vrouwen als lustobjecten te bekijken. Da's eerder zielig, toch?
   
 6. ... Gentlemen zijn in
  Galant zijn kost geen geld, maar het opent zoveel deuren.
   
 7. Leef met open blik
  Vooroordelen, etiketjes, hokjes ... Wat brengt dat op? Het leven is zoveel boeiender als je durft verder te kijken dan je neus lang is, en als je met open blik durft rond te kijken.
   
 8. Wie goed doet, goed ontmoet
  Karma, bitch ;-). Vriendelijkheid, beleefdheid, het kost allemaal geen geld. Maar het maakt de wereld zoveel aangenamer. Wie op een positieve manier in het leven staat, krijgt daar veel voor terug
   
 9. Ontdek de wereld
  Geen mooiere levensles dan de wereld te zien. Te beseffen hoe blij we mogen zijn dat we hier geboren zijn. Je nietig te voelen door het besef dat je maar een klein onderdeeltje bent van die reusachtige wereld. En zo belangrijk om te weten dat het leven echt niet altijd rechtvaardig is. Maar dat je wel zélf je steentje kan bijdragen om de wereld een stukje rechtvaardiger en een stukje mooier te maken. 

De beste manier om de wereld een stukje mooier te maken? Door zelf het goeie voorbeeld te geven. Door hen een warme thuis te geven, waar ze zichzelf kunnen zijn. Waar emoties mogen getoond worden, waar er geknuffeld wordt, en waar er respect is voor elkaar.

Natuurlijk is het in de realiteit allemaal niet zo simpel, maar het is al veel als we ons bewust zijn van het feit dat wij hét rolmodel zijn voor onze kinderen, toch?

Het klinkt misschien nogal bond-zonder-naam allemaal. Maar als alle mama's en papa's hun zonen én dochters zouden opvoeden met die waarden in het achterhoofd, dan hoeft er over pakweg 20 jaar geen Internationale Vrouwendag meer georganiseerd te worden om te strijden voor gelijkwaardigheid. Zou dat niet mooi zijn?

Bestsellers

cover ouders komen van mars

Ouders komen van Mars

€ 21.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes