5325fi.jpg

Je bent een goeie mama

16/11/2023
Mamabaas
Door Mamabaas

Omdat het altijd deugd doet om te horen. Omdat we het niet altijd genoeg zeggen aan elkaar. Omdat het leuk is om de dag met een positieve noot te beginnen of te eindigen. Omdat er nog veel te veel kritiek wordt gegeven op andere mama’s, en omdat dat nergens voor nodig is. Omdat ik wat tegengif wil bieden aan al die zure commentaren, die negativiteit en de momshaming. Omdat we allemaal ons best doen. Je doet het goed, lieve mama!

Goed bezig!

Aan de mama die borstvoeding geeft, ook al moet ze doorbijten omdat het niet van een leien dakje loopt: goed bezig! Aan de mama die al maanden borstvoeding geeft alsof ze nooit anders heeft gedaan: respect! Aan de mama die haar peuter ‘nog steeds’ borstvoeding geeft en die daar soms raar voor wordt bekeken: hoedje af! Het is een mooi cadeau om het beste van  jezelf te geven aan je kind, hoe lang je het ook volhoudt. Je bent een goeie mama.

Aan de mama die flesjes geeft: is het niet fantastisch dat we niet meer afhankelijk zijn van borstvoeding, en dat je zelf de afweging kan maken tussen flesjes en borstvoeding? Dat je kan kiezen voor de optie die jou het beste afgaat of die voor jou het beste werkt? Je hebt het beste gekozen voor jou en je kind, want een blije mama zorgt voor een blije baby.  Je bent een goeie mama.

Aan de mama die thuisblijft om voor haar kinderen te zorgen: respect! Het is ongetwijfeld niet altijd gemakkelijk om jezelf weg te cijferen en altijd ten dienste te staan van je kinderen en je gezin. Om dag in dag uit bezig te zijn met het huishouden dat nooit stopt, en om zelden tot nooit een momentje voor jezelf te hebben. Het is schitterend om die wonderlijke jaren te kunnen doorbrengen met je kleine kinderen, en hen elke seconde van de dag bij je te hebben. Schitterend – en vermoeiend. Je bent een goeie mama.

Aan de mama die jongleert om haar gezin zo goed en zo kwaad mogelijk te combineren met haar carrière: chapeau! Het is niet evident om alles te combineren, en het is ongetwijfeld stresserend om alle ballen in de lucht te houden en constant achter de feiten aan te lopen. Maar je zorgt voor brood op de plank, je krijgt de ruimte om meer te zijn dan alleen mama en je jaagt je professionele dromen na. Je bent een goeie mama.

Aan de mama die er elke dag opnieuw voor zorgt dat haar huis blinkt van onder tot boven, die elke dag vers eten op tafel tovert en die ervoor zorgt dat de wasmanden nooit uitpuilen: fantastisch, kan je mij je geheim verklappen? Respect voor je organisatieskills, je niet aflatende energie en je doorzettingsvermogen. Je bent een goeie mama.

Aan de mama die zuchtend staat te kijken naar de kruimels op de grond, die laveert tussen al het speelgoed en de deur van de wasplaats liever gesloten houdt om niet geconfronteerd te worden met de uitpuilende wasmanden: het stopt nooit, hé… Soms heb je andere prioriteiten dan het huishouden. Even meespelen met de kinderen, een boekje voorlezen of wie weet een gestolen momentje voor jezelf. Het is belangrijk om daar tijd voor te maken, dat huishouden loopt niet weg. Je bent een goeie mama.

Aan de mama die haar kindje overal mee naartoe neemt en die haar baby onderweg of op verplaatsing gewoon laat slapen in de draagdoek, de buggy of een reisbedje: super dat je je niet opsluit. Fantastisch dat je het je niet ontziet om al die spulletjes telkens mee te sleuren, dat je niet in paniek schiet als je kleintje begint te huilen in het openbaar en dat je een ontspannen mama kan zijn. Fijn dat je je leven niet drastisch hoeft aan te passen. Je bent een goeie mama.

Aan de mama die zich nauwgezet aan de dutjes of voedingsmomenten van haar kindje houdt en daardoor niet zo vaak buiten komt: super dat je de noden van je kleintje vooropstelt. Niet alle kinderen houden ervan om voortdurend op stap te gaan, en sommige baby’s slapen nu eenmaal het liefst in hun eigen bedje. Je sociaal leven staat misschien even op een lager pitje, maar je stelt je prioriteiten, en dat sociaal leven komt wel weer terug. Je bent een goeie mama.

Aan de mama met de baby die al heel snel doorslaapt: proficiat, je hebt de code gekraakt! Of je hebt gewoon geluk, dat kan ook. Hoe dan ook, geniet ervan! Je bent een goeie mama.

Aan de mama die zich dodelijk vermoeid door de dagen sleept, omdat haar baby haar tig keer wakker maakt elke nacht, de mama die zich ’s nachts eenzaam en alleen voelt als ze weer met haar huilende of krijsende baby rondloopt: Hou vol. Je bent niet alleen: een straat verder sust een mama haar dochtertje na een nachtmerrie, twee huizen verder geeft een mama een nachtelijke voeding en drie straten verder verzorgt een mama haar zieke kleintje. Het betert, ooit, echt waar. Je bent een goeie mama.

Aan de mama die bij elke kik naast het bedje van haar kind staat: mooi hoe je je kind de boodschap wil meegeven dat je er altijd bent. Respect voor het feit dat je ‘hechting’ heel belangrijk vindt. Je bent een goeie mama.

Aan de mama die haar kind af en toe laat huilen, omdat ze weet dat haar kind er een spelletje van maakt, omdat haar kind oververmoeid is en in een vicieuze cirkel zit waarbij het vecht tegen de slaap of omdat ze op haar tandvlees zit en het even niet kan opbrengen: je doet het goed. Misschien moet je van je hart een steen maken, maar jij kent je kind het beste. Ik weet zeker dat je je kind op andere momenten laat voelen dat je er altijd bent. Je bent een goeie mama.

Aan de mama die al jaren samen slaapt met haar kinderen: super dat jullie elke nacht kunnen genieten van elkaars nabijheid en dat je de kwaliteit van je eigen slaap misschien opoffert. Je bent een goeie mama.

Aan de mama die haar kindje al heel snel in de eigen kamer laat slapen: fantastisch dat jullie elkaar niet storen ’s nachts en dat jullie allemaal kunnen genieten van een goeie nachtrust. Je bent een goeie mama.

Aan de mama wiens peuter een driftbui heeft en kwaad op de grond ligt tussen de cornflakes in de supermarkt: ze weten hun plekjes wel te kiezen om te ontploffen, niet? We hebben het allemaal meegemaakt. Je bent een goeie mama.

Kijk eens in de spiegel

En aan de mama die zich geroepen voelt om kritiek te uiten tegen andere mama’s om één van bovenstaande redenen... (Ik heb het dan voor alle duidelijkheid niet op de mama die eens in zichzelf denkt ‘dat zou ik anders aanpakken’, want dat doen we allemaal weleens, dat is alleen maar menselijk.) Aan de mama die op sociale media voortdurend paraat staat met een belerend vingertje, die andere mama’s terechtwijst en zichzelf beter voelt als ze een andere mama kan neerhalen: Kom eens uit je ivoren toren, kijk eens in de spiegel, en vraag jezelf een paar dingen af.

Ben je zelf zo perfect? Heb je zelf altijd de waarheid in pacht, zelfs over een mama, een kind en een situatie die je niet kent? Help je iemand (jezelf of een andere mama) vooruit door een andere mama met een onzeker gevoel op te zadelen? Hou je in gedachten dat wat het beste is voor jou en je kind, niet noodzakelijk het beste is voor een andere mama en haar kind? En vooral: is dat het voorbeeld dat je je kinderen wil geven, dat je jouw visie moet opdringen en een ander moet neerhalen?

It takes a village… Laten we er een respectvolle en positieve village van maken.

Mama’s, jullie zijn goed bezig!

 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes