7927fi.jpg

Mag je slapen met een bh? En andere feiten en fabels over ondergoed

7/02/2022
Mamabaas
Door Mamabaas

Niets zo belangrijk als perfect passend ondergoed. Want een slip of bh die niet goed zit, is kan je dag danig om zeep helpen. Waarop let je het best als je ondergoed shopt? En hoe draag je er op er zorg voor? Enkele feiten en fabels op een rijtje.

 

beugelloze bh

FABEL: enkel een bh met beugels biedt voldoende steun

Neen, laat dat duidelijk zijn. Heel wat vrouwen denken dat ze metaal in een bh nodig hebben voor een degelijke ondersteuning. Nochtans vervangt de constructie van een een voorgevormde beugelloze beha perfect het metaal van een beugelbh. Heb je een vrij grote cupmaat, dan kunnen de beugels soms wel comfortabeler zijn (en lichamelijke klachten voorkomen).

Maar het fijne aan een beugelloze variant? Je voelt bijna niet dat je hem draagt. Een van onze favorieten zijn de voorgevormde modellen van UNIQLO. Ze sluiten mooi aan op elke lichaamsvorm door een speciale cuptechnologie. En zijn onzichtbaar onder je kledij. Met andere woorden, je krijgt the best of both worlds: de ondersteuning van een beugelbh en het heerlijke comfort van een beugelloze bh.

Fabrikanten van bh’s zeggen trouwens dat het gezonder is om een bh niet langer 7 uur per dag te dragen. Je borsten moeten een beetje bewegingsvrijheid hebben voor een goede circulatie. Dus, heb je zin om je bh even links te laten liggen, dan doe je dat. Klaar.

Er zijn natuurlijk wel momenten waarop een bh wél nuttig en aangeraden is. Een bh en dan vooral een sportbh is geen overbodige luxe bij het sporten. Zo’n specifieke bh ondersteunt de borsten steviger, zodat je minder kans hebt op pijn door de schokkende bewegingen. Als je een grotere boezem hebt, kan je nadelen ondervinden van de zwaartekracht. Dan is het misschien niet zo comfortabel om geen bh te dragen.

kanten beugelloze bh

FABEL: ondergoed moet sexy zijn, niet gewoon comfortabel

Tja … die stelling klopt niet. Absoluut niet. Comfortabel betekent trouwens niet per se onsexy of vormloos. De gouden raad: kies het ondergoed waarin jij je goed voelt. Je moet het dan ook een hele dag dragen.

Draag je niet graag een bh met beugels? Dan zijn er tal van beugelloze en goed ondersteunende alternatieven. UNIQLO heeft bijvoorbeeld een mooie collectie, met ook kanten modelletjes. Of wat dacht je dacht van een een ‘bra top’? Een topje en bh in 1. Super handig én comfortabel, een geweldig basisstuk voor je garderobe.

Tot slot, hét belangrijkste advies als je een bh koopt: kies de juiste maat. Niet te strak aan de randen of rond je borst. En het liefst zonder beugel. Laat je opmeten en adviseren als je niet goed weet welke maat je precies hebt.

FEIT: als je zwanger bent, pas je je ondergoed aan

Als je zwanger bent, is comfortabel ondergoed zo mogelijk nóg belangrijker. Comfort en support, dat is wat je nodig hebt. Besteed zeker aandacht aan het juiste zwangerschapsondergoed.

Zwangerschapsondergoed is speciaal ontworpen voor een zwangere buik. Het is meestal gemaakt van zachte stoffen met stretch. Dat worden je nieuwe keywords: zacht en stretch ;-). Zodat het lekker kan meerekken als je baby groeit. Al kan je ook kiezen voor een hipster-model, dat valt laag op je heupen en dus onder je buik.

Extra tip: kies een maatje groter dan gewoonlijk. Zo geef je je lichaam de nodige ruimte om te groeien.

En na de bevalling? Welk ondergoed kies je dan? Het kan aangenaam zijn om slips te dragen die wat meer steun bieden. Een model met hoge taille kan goed aanvoelen, want dat geeft je buik meer steun. Kies het liefst voor naadloos ondergoed, dat irriteert het minste. Een boxermodel is handig de dagen net na de bevalling, als je kraamverband draagt. Dat lijkt het meeste op een shortje.

mentruatieslip

FABEL: een menstruatieslip is niet hygiënisch

Een menstruatieslip, ook wel period panty genoemd, is perfect hygiënisch. Het is een onderbroek met een speciale strip om menstruatiebloed op te vangen. De strip in het kruis bestaat uit verschillende lagen beschermend en absorberende stoffen. Er komen geen chemicaliën bij kijken en de stoffen zijn ademend.

Enkele kledingmerken bieden deze duurzame slips aan. Uniqlo heeft naadloze, comfortabele modellen. De slips kunnen tot 40 milliliter vloeistof absorberen. Dankzij de speciale DRY- en AIRismtechnologie droogt het vocht snel op en heb je geen last van geurtjes.

Nadat je het slipje hebt gedragen, spoel je het uit onder de kraan. Daarna stop je het in de wasmachine. Je kan het dus hergebruiken, de grootste troef. Een ecologisch alternatief, dat op termijn ook goedkoper is (want je hoeft geen maandverband of tampons meer te kopen).

FABEL: een bh vouw je op

Neen! Veel vrouwen vouwen de cups van hun bh dubbel en klikken ze dan in elkaar. Dat is geen goede manier om je bh in de kast te leggen. Zo komt die onder spanning. Leg hem open neer, zodat je verschillende bh’s op elkaar kan stapelen. Dan staat het materiaal niet onder druk.

bra top

FEIT: slaap liever zonder bh

Slapen met een bh is geen aanrader. Als je slaapt, beweeg en draai je vaak onbewust. Dan kan een bh verschuiven, waardoor hij niet echt meer zit waar hij hoort te zitten. Zeker als je een bh draagt met beugels, dan kan die te veel druk gaan uitoefenen op de verkeerde plekken. Dat is erg onaangenaam en kan leiden tot blauwe plekken. Of in ergere gevallen tot irritaties (of zelfs gezwellen).

Heb je toch liever ook ’s nachts wat steun? Kies dan bijvoorbeeld voor een slip dress met bh erin. Slaap je toch echt graag met een bh, ga dan zeker voor eentje zonder beugels of een bra top.

FEIT: een bh was je op 30°C

Een bh wassen op de correct manier is belangrijk om de elasticiteit zo lang mogelijk te behouden. Hoe was je hem? Om te beginnen vaak genoeg (na ongeveer 3 draagbeurten). En niet te heet, want heet water is niet goed voor de vezels en dus de elasticiteit van je lingerie. Kies voor een fijnewasprogramma op 30°C en stop je bh in een waszakje. Maar handwas is nog altijd het beste .

Stop je bh ook niet in de droogkast na een wasbeurt. De warme lucht heeft hetzelfde effect als heet water. Laat je lingerie gewoon drogen aan de lucht.

FABEL: een string kan geen kwaad

Een string kan handig zijn onder een bepaalde outfit, maar je draagt hem beter niet elke dag. Strings kunnen bacteriën makkelijker van voren naar achteren verplaatsen. En dat kan al eens zorgen voor infecties. Zeker als je sport is een string geen goed idee.

Waar vind je UNIQLO?

Van deze Japanse wereldspeler op de kledingmarkt vind je intussen vier winkels in België. En uiteraard vind je ook alles wat je zoekt in hun uitgebreide webshop.

 

* Deze blog is tot stand gekomen in samenwerking met onze partner UNIQLO. Bekijk hun nieuwe collectie voor de lente/zomer 2021. Meer info over ons advertentiebeleid vind je hier.

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes