meisjes

Mijn dochters moeten weten dat ze alles kunnen bereiken

13/06/2023

Ik wil het even hebben over onze opvoeding, en hoe die later effect heeft op ons als volwassenen en op ons eigen gezin. Laten we eerlijk zijn, de mama's van vandaag hebben zoveel ballen hoog te houden. Je wilt een goede en aanwezige mama zijn, met liefst een proper huis en de was helemaal klaar en een goede werknemer. Ik vermoed dat veel mama's ambitie hebben om die carrière op te bouwen, maar gewoon vaak vastlopen. Dan wil je ook nog - zeker niet minder belangrijk - een goede partner en vrouw zijn. En het allerbelangrijkste, wat we het meest vergeten of althans opzij schuiven, ons eigen persoon.

Ik ben zelf mama van twee drukke kleutermeisjes. Wat is het soms moeilijk: een gevecht in planning, maar ook in mijn hoofd. Elke dag ga ik in discussie met een mini versie van mezelf. Wat is me dat vermoeiend! Anderzijds ben ik dan weer zo trots op mijn meiden, dat ze zo’n sterke wil hebben. 

Waar ik de laatste jaren vaker tegen aanloop is dat ik wil dat mijn dochters zien dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn, wat niet altijd zo makkelijk is. En hier kom ik terug op mijn puntje opvoeding.

Mijn ouders hebben altijd allebei fulltime gewerkt. Ook mijn oma werkte voltijds, en mijn andere oma heb ik nooit gekend. Ik kom uit een gezin met gescheiden ouders, om maar even te schetsen dat ik wel een beeld heb over hoe sterk en zelfstandig een vrouw kan zijn. 

Mijn partner daarentegen is opgevoed op de old school manier: de vrouw bleef thuis, het huishouden en de kindjes waren volledig voor de rekening van de mama. De man werkte en betaalde de rekeningen, en klaar is de dag. 

Deze manier van het huishouden runnen en opvoeden zie ik helaas regelmatig terug in mijn eigen gezin, anno 2023. Die tijden zijn echter veranderd. Meer nog, die tijden heb ik zelfs nooit gekend, dus dit wil ik niet voor mijn gezin. 

Je staat er niet bij stil, tot het je ineens opvalt ... En het heeft niets met gebrek aan liefde voor elkaar te maken, maar enkel en alleen met het voorbeeld dat je kreeg door de opvoeding van je ouders! Ik heb de rode vlag gezien, en probeer het tij te keren. Want mijn dochters, hoe jong ook, moeten weten dat ze alles kunnen bereiken, met of zonder gezin! 

Bestsellers

ongefilterd moederschap lorentia veppi

Ongefilterd moederschap

€ 19.99
mok legendaddy

Koffiemok | legendaddy

€ 16.95
to do hero gezinsplanner

To Do Hero: Gezinsplanner

€ 18.99

Meilleures ventes